Programová ponuka IPTV aj Sat Magia bude rozšírená o ďalšie HD kanály

Martin Tomšík  /  11. 03. 2010, 18:42

Slovak Telekom sa chystá na rozširovanie programových balíčkov, ktoré nesú označenie HD. Ďalšie stanice vo vysokom rozlíšení majú pribudnúť do IPTV Magia, obohateniu sa nevyhne ani ponuka "satelitnej káblovky" operátora.

T-Com v súčasnosti poskytuje služby digitálnej televízie prostredníctvom troch technológií. IPTV Magio je poskytované prostredníctvom dvoch, ide o televíziu cez optiku (FTTH) a metaliku (ADSL2+). Pri týchto variantoch ST rozdiely nerobí, ponúka rovnaké funkcie a TV kanály.

HD balík pri káblovom Magiu stojí 5,95 € mesačne, obsahuje Eurosport HD, National Geographic HD, History HD, Filmbox HD a Discovery HD Showcase. Pri rozširovaní zoznamu kanálov môže operátor uvažovať napríklad o ČT HD (nedávno zaradená do ponuky Satra), Animal Planet HD, Nova Sport HD alebo aj o ďalších.

Nejde však o oficiálne potvrdené kanály, operátor zatiaľ žiadne informácie neposkytol. Známy je len fakt, že sa rozširovanie konať bude.

Satelitná verzia Magia sa ale od tej IPTV líši zatiaľ v mnohých parametroch. Magio Sat nemá niektoré kľúčové funkcie káblovej televízie, aj ponuka kanálov je pomerne okresaná. V ponuke sa však taktiež nachádza aj HD balík, ktorý je lacnejší, no obsahuje o dva kanály menej.

Mesačný poplatok je stanovený na 3,95 eura mesačne, v ponuke sú: History HD, Eurosport HD a National Geographic HD. Tu by sa dalo opäť hovoriť o rozšírení niektorými z hore uvedených kanálov, nie je ale vylúčené, že operátor nenasadí Novu HD. Išlo by o niečo podobné ako je momentálna situácia s Primou, ktorá nemá licencie na šírenie mimo ČR v káblových sieťach, no pre satelitné šírenie takéto obmedzenie nemá. V prípade českej Novy sa podrobnosti o vysielacích právach na verejnosť nedostali.

Krok T-Comu je logický. Konkurencia nespí a neustále rozširuje svoje programové ponuky o ďalšie TV stanice vo vysokom rozlíšení. UPC po presune na nový satelit plánuje ponúknuť zákazníkom vysielanie v HD, Satro už v súčasnosti ponúka cez 8 takýchto kanálov. Orange v svojej optickej televízii taktiež ponúka HD obsah, chváli sa 16 televíziami v HD (zväčša upscale). Ako jediná ponúkla práve táto spoločnosť prvý film v natívnej HD kvalite, ktorý vysielala Markíza koncom roka 2009. V sobotu 20. marca 2010 plánuje operátor poskytnúť film TV Markíza (Da Vinciho kód) taktiež v natívnom HD.

 

Zdroje: stránka T-Comu, vyjadrenie od Tomáša Palovského z Odboru externej komunikácie operátora

Neprehliadnite: