Malá novela zákona o elektronických komunikáciách

Rastislav Guľaša  /  02. 03. 2010, 09:23

V Zbierke zákonov bola uverejnená novela zákona o elektronických komunikáciách. Zákaz anonymizérov, ani uchovávanie údajov o diskutujúcich na internetových fórach sa do nej nedostali.

Novelou sa v zákone o elektronických komunikáciách vykonáva niekoľko čiastkových úprav. Medzi najdôležitejšie patrí úprava spôsobu odvolávania predsedu Telekomunikačného úradu SR tak, aby zákon spĺňal požiadavky Európskej komisie na zabezpečenie nezávislosti a nestrannosti telekomunikačného regulátora. Tá v roku 2009 v súvislosti s odvolávaním vtedajšieho predsedu TÚ SR Branislava Máčaja vzniesla námietky a voči Slovenskej republike začala konanie vo veci porušenia európskych právnych predpisov.

Medzi ďalšie zmeny patrí úprava prideľovania dotácií na podporu výskumu a vývoja v oblasti elektronických komunikácií alebo prechodu na digitálne pozemské vysielanie, ktoré môže prideľovať Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.

Zmeny nastali aj v úprave poskytovania identifikačných a lokalizačných údajov Integrovanému záchrannému systému pri tiesňových volaniach a sankcie mobilným operátorom v súvislosti s regulovanými roamingovými volaniami a SMS.

Intenzívne diskutované ustanovenia navrhované Ministerstvom vnútra SR o zákaze používania anonymizérov a o povinnosti uchovávania údajov diskutujúcich na verejných diskusných fórach sa do novely nakoniec nedostali. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií tieto návrhy zamietlo, avšak s tým, že "navrhovaná zmena sa bude riešiť v rámci očakávanej rozsiahlej novelizácie zákona". Touto očakávanou rozsiahlou novelizáciou sa majú implementovať momentálne už platné zmeny európskeho regulačného rámca elektronických komunikácií z decembra minulého roka.

Neprehliadnite: