Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 5. časť

Martin Tomšík  /  03. 02. 2009, 10:30

V predstavovaní voľne dostupného softvéru, ktorý slúži ako náhrada za platené programy, pokračujeme piatou časťou. V nej si predstavíme softvér, ktorý ochráni váš počítač. Predstavený softvér bude slúžiť ako náhrada za platené programy od spoločností Eset, Avast! a AVG.

V dnešnej dobe každý, kto sa pripája na internet, potrebuje antivírovú ochranu alebo nástroje na mazanie malware, spyware, prípadne sa chce chrániť firewallom. Peniaze sa dajú ušetriť aj v tomto prípade, stačí, ak si namiesto plateného programu, stiahnete voľne šíriteľné aplikácie. 

 

AVG Anti-Virus Free Edition

Ide o bezplatnú verziu kvalitného antivírusového programu určeného pre domácnosti a na nekomerčné používanie. Vývojári sľubujú ochranu pred vírusmi, tójskymi kôňmi a rôznymi červami. 

Jednoduché užívateľské prostredie

Program ponúka okrem kvalitnej ochrany aj jednoduché užívateľské prostredie, množstvo nástrojov a aj prepracovaný vzhľad aplikácie. Program je určený pre užívateľov operačných systémov Microsoft Windows. Nevyžaduje ani veľmi výkonný počítač - postačí mu procesor Intel Pentium 300 MHz a 256 MB RAM pamäte. Inštalačný súbor má celkovo 57.2 MB a aplikácia je aj kompletne lokalizovaná do slovenčiny a češtiny. Vírusová databáza je pravidelne aktualizovaná, inštalácia produktu prebieha jednoducho a ponúka aj ochranu súborov a elektronickej pošty. 

Domovská stránka produktu: free.avg.com

 

 

Avira AntiVir  

Tento produkt taktiež patrí medzi tie najlepšie. Bezplatná verzia je určená pre domácnosti a na nekomerčné používanie. Program má jednoduché ovládanie, množstvo funkcií, nástrojov a nesmie chýbať ani rozsiahla databáza, ktorá detekuje viac ako 70 tisíc vírusov. Obsahuje informácie o rôznych vírusoch, trojanoch a červoch.

Užívateľské prostredie

Ovládanie tejto aplikácie je celkom jednoduché a vzhľad celkovo dobrý. Program ponúka rezidentnú ochranu, ktorá ochráni váš počítač už počas kopírovania súborov a za pomoci analyzátora dokáže detekovať aj nový vírus. Ponúka ochranu proti rootkitom, AntiPhishing a skenovanie prebieha o 20 percent rýchlejšie. Inštalačný súbor aplikácie má 21.04 MB a aj pre tento program sú pravidelne vydávané aktualizácie.

Domovská stránka produktu: free-av.com

 

 

Comodo AntiVirus  

Ďalším bezplatným programom na ochranu počítača je Comodo AntiVirus. Ponúka profesionálnu ochranu počítača pred vírusmi, trójskymi koňmi, červami a iným. Jeho užívateľské prostredie pôsobí dobrým dojmom, nechýba prepracovaný vzhľad, množstvo nástrojov a aplikácia je navyše pravidelne aktualizovaná.

Dobre spracované užívateľské prostredie ako aj vzhľad

Aplikácia taktiež ponúka skenovanie súborov, elektronickej pošty ako aj prenositeľných CD, DVD a USB médií. Nie je náročná ani na výkon počítača - postačí jej 64 MB RAM pamäte a funguje pod operačným systémom Microsoft Windows. Taktiež monitoruje bežiace procesy a obsahuje aj podrobnú analýzu súborov. Skenovanie súborov je možné spustiť aj cez sieť, prípadne si ho môžete vopred naplánovať. Aplikácia si taktiež poradí so skomprimovanými súbormi, inštalačný súbor obsahuje celkovo 27.28 MB.

Domovská stránka produktu: antivirus.comodo.com

 

 

Comodo Firewall  

Firewall slúži na ochranu počítača pred útokmi z internetu. Ten od spoločnosti Comodo má jednoduché ovládanie, taktiež množstvo nájstrojov, ako aj pekný vzhľad. Zablokovať prístup na internet s týmto programom je naozaj jednoduché - stačí iba jedno kliknutie. Aplikácia ponúka pravidelné aktualizácie, ako aj výbornú ochranu komunikácie počítača a jeho aplikácií s internetom.

Množstvo nástrojov a jednoduché ovládanie

Program ponúka kvalitnú analýzu aplikácií a tak vie podľa jej správania detekovať nebezpečenstvo. Má viacero stupňov ochrany, ktoré je si možné nastaviť a kvalitne vás tak ochráni napríklad pred trójskymi koňmi. Ak sa vyskytne nejaká chyba, systém vás na ňu upozorní. Program ďalej podrobne sleduje každú aplikáciu a obsahuje aj databázu s veľkým počtom bezpečnostných chýb jednotlivých programov. Inštalačný súbor má viac ako 18 MB.

Domovská stránka produktu: personalfirewall.comodo.com

 

 

Spybot Search and Destroy

Tento program má pomerne zastaraný vzhľad, avšak veľmi dobré funkcie. Nechýba jeho lokalizácia do slovenčiny a češtiny, pričom samotné ovládanie je naozaj jednoduché. Aktualizácie sú taktiež pravidelne vydávané. Hlavnou úlohou tohto programu je ochrániť počítač pred spyware, ktoré odosielajú informácie o vás na svoj server. Odstraňuje aj nechcenú reklamu, ktorú zobrazuje spyware.

Zastarané, avšak pomerne jednoduché užívateľské prostredie

Skenovanie počítača je pomerne zdĺhavé, keď sa však dostavia výsledky môžeme byť s jeho prácou spokojný. Niekdy však program odstráni aj dôležitú časť systému, vtedy sa zíde nástroj na obnovenie vymazaných častí. Program beží na operačných systémoch Microsoft Windows a má množstvo jazykových mutácií. Celkovo má inštalačný súbor veľkosť 15.65 MB.

Domovská stránka produktu: safer-networking.org

 

 

Ad-Aware Free  

Ide o aplikáciu, ktorá vás ochráni pred množstvom spyware, ktoré odosielajú vaše súkromné informácie. V bezplatnej verzii tohto programu je možné okamžite vymazať nájdený spyware. V novej verzií tohto programu bolo zrýchlené celkové skenovanie a znížená bola aj náročnosť na výkon počítača.

Panel nástrojov a užívateľské prostredie

Aplikácia má jednoduché ovládanie, ako aj dobrý vzhľad. Beží pod operačným systémom Microsoft Windows a inštalačný súbor má veľkosť 32.94 MB.

Domovská stránka produktu: lavasoft.com

 

 

Portable Antivirus

Takmer každý druh programu má svoju portable (prenosnú) verziu. Výnimkou nie sú ani antivírusové aplikácie. Problémom takmer každého programu zabezpečujúceho bezpečnosť počítača je, že ho treba inštalovať. Portable Antivirus však dokáže skenovať váš počítač aj bez inštalácie.

Jednoduché užívateľské prostredie

Portable Antivirus dokáže bez inštalácie objaviť vo vašom počítači prítomnosť vírusov, trojanov ako aj rôznych červov a spyware. Prehľadať vie aj registre, keď nájde problém, opraví ho. Taktiež má program možnosť pravidelne sa aktualizovať. Veľkosť inštalačného súboru je 3.5 MB a portable aplikácie menej ako 2 MB.

 

Domovská stránka produktu: data0.net

 

Ďalšie programy:

RISING Antivirus Free Edition je bezplatný antivírusový program, ktorý dokáže skenovaním zistiť, či sa vo vašom počítači nachádza vírus, spyware alebo trójsky kôň. Obsahuje nástroj na skenovanie e-mailov, naplánovať si môžete ďalšiu kontrolu, chýba však firewall. Vydávané sú aj aktualizácie. Domovská stránka produktu: freerav.com

Windows Defender je kvalitný a hlavne bezplatný program na vyhľadávanie a odstraňovanie spyware z vášho počítača. Ďalej bráni pri inštalácií infikovaných súborov, nechýbajú samozrejme aj pravidelné aktualizácie. Pre užívateľov nelegálnych kópií operačného systému Microsoft Windows je tu však problém - na naištalovanie aplikácie je potrebné overenie legálnosti systému. Domovská stránka produktu: microsoft.com

SpywareBlaster je kvalitný program, ktorý vás ochráni pred inštaláciou súborov, ktoré sú infikované spyware. Nedokáže vám však preskenovať počítač, avšak pravidelne vytvára obraz počítača v "čistom" stave, ktorý je možné neskôr obnoviť. Taktiež sú vydávané aktualizácie. Domovská stránka projektu: javacoolsoftware.com

HijackThis nie je klasický program, ktorý hladá vírusy a spyware. Ide však o aplikáciu, ktorá oskenuje váš počítač a pomocou výpisu je možné označiť a odstrániť zbytočné a nechcené registre. Domovská stránka projektu: trendsecure.com

 

Hodnotenie

Celkovo sme si predstavili jedenásť aplikácií určených na zabezpečenie ochrany vášho počítača. Vhodné sú najmä na domáce používanie a na nekomerčné účely. Každý z predstavených programov má svoje výhody aj nevýhody. Niektoré je zasa možné označiť za vhodnú náhradu za platený program, iné sú tiež užitočné. Pre tieto programy sú pravidelne vydávané aktualizácie a môžu tak kvalitnejšie ochrániť váš počítač.

 

Záver

Používaním týchto programov, ako aj ich stiahnutím a inštalovaním neporušujete žiadnu licenciu.

 

Nabudúce

V nasledujúcej šiestej časti nášho seriálu vám prinesieme niekoľko tipov na aplikácie, ktoré slúžia na tvorbu grafiky, obrázkových galérií a inom softvéri. Ak máte nejaké tipy na programy, prípadne by ste sa chceli o nejakom softvéri dozvedieť viac, môžete ich napísať do komentárov pod článkom. 

Zdroje: Google a domovské stránky produktov

 

Predchádzajúce časti

Neprehliadnite: