Google a znečistenie prostredia

Marek Molnár  /  13. 01. 2009, 09:23

Výskum Harwardského profesora Alexa Wissnera-Grossa dokazuje, že googlovaním do istej miery znečisťujeme životné prostredie.

 

Podľa štúdie sa pri jednom vyhľadaní dostane do prostredia 7 gramov oxidu uhličitého. Pri dvoch vyhľadaniach sa spotrebuje energia schopná zohriať pohár vody na 100 °C. Profesor fyziky mal v pláne zistiť, akú ernviromentálnu záťaž majú vyhľadávače. Vychádzal pri tom z príkonu serverov.

 

Podľa neho je veľký energetický apetít počítačov daňou za rýchlosť odozvy pri vyhľadávaní.  Samozrejme energia sa nespaľuje len pri vyhľadávaní. Každá sekunda, pri ktorej je užívateľ on line zodpovedá 0,02 gramom oxidu uhličitého.

 
 

Google na štúdiu aj reagoval. Vo svojom vyhlásení jej výsledky akceptuje no jedným dychom dodáva, že táto problematika má vysokú prioritu a firma ju berie vážne. Obhajuje sa aj faktom, že v serverových parkoch, ktoré stavia, sú minimalizované dopady na životné prostredie. Zároveň dodáva, že užívateľ spotrebuje na chod počítača podstatne viac energie ako potrebuje Google na spracovanie jeho požiadaviek.

 

V konečnom dôsledku však štúdia dokazuje, že takýmto spôsobom doteraz neskúmaný IT sektor generuje viac CO2, ako všetky letecké spoločnosti dohromady.

 
zdroj: http://www.pdamania.hu/ | d3agl3

Neprehliadnite: