Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 1. časť

Martin Tomšík  /  06. 01. 2009, 10:37

V niekoľkých častiach nášho seriálu o bezplatných programoch sa vám budeme snažiť priniesť niekoľko tipov na rôzne programy a ich využitie. Úvodná prvá časť prináša informácie o bezplatnom operačnom systéme Linux, jeho distribúciach a využití.

Podľa štúdie protipirátskej organizácie BSA sa miera počítačového pirátstva na Slovensku pohybuje na úrovni 45 percent. Na veľkom počte počítačov vo firmách, ako aj tých osobných, majú užívatelia nainštalovaný nelegálny operačný systém. Hlavným dôvodom býva často aj cena takéhoto produktu.

Najlacnejšiu verziu operačného systému od spoločnosti Microsoft v obchodoch nekúpite lacnejšie ako pod 80 € (2 410 SK). Preto existujú aj bezplatné programy, ktoré sú k dispozícii zadarmo na stiahnutie. Tieto programy mávajú niekedy aj lepšie funkcie ako tie platené. Hlavným predstaviteľom takých programov je aj operačný systém Linux.

Logo

 

Linux je klasický operačný systém, ktorý má viacero svojich distribúcii patriacich do rodiny operačných systémov UNIX. Operačný systém vznikol z projektu GNU, preto sa oficiálne označuje ako GNU/Linux. Vznikol ako náhrada vtedajšieho systému Minix v roku 1991 a tvoriť ho začal Linus Torvalds. Medzi základnú výbavu skoro každej distribúcie patrí balíček aplikácii, ktoré sú taktiež voľne šíriteľné, teda sú zadarmo. Užívateľmi je často označovaný ako systém, ktorý len tak ľahko ,,nespadne''. Linux je stavaný aj na hardvérovo slabšie vybavené počítače, no nepohrdne ani tými lepšími. Dokáže tiež naplno využiť váš hardvér pre plynulý beh systému.

Jadro tvorí Kernel, ktorý bol pôvodne vyvinutý pre mikroprocesor Intel 80386. Toto jadro dnes zvládne beh na jednoprocesorovom počítači, ako aj na viacprocesorovom. Grafické rozhranie je realizované prostredníctvom XFree86 a X.Org servera. V Linuxe sa taktiež vyskytuje aj klasické desktopové prostredie, zvoliť si môžete napríklad GNOME, KDE alebo XFCE.

Ukážka desktopového prostredia KDE

 

Desktopové prostredie GNOME

 

Dostať sa ku konkrétnej distribúcii operačného systému Linux je jednoduché. Stačí, ak si nájdete webovú stránku vami požadovanej distribúcie. Na nej nájdete podrobné informácie, spôsob inštalácie a možnosť stiahnuť si ISO obraz určený pre napálenie na CD alebo DVD médium.

Okrem týchto klasických verzií sa vyvíjajú aj takzvané Live CD verzie. Tieto verzie si jednoducho stiahnete, napálite na médium a môžete si vyskúšať základné funkcie vami zvolenej distribúcie, pričom sa nemusíte obávať, že niečo pokazíte. Existuje aj distribúcia s názvom Mandriva Flash, ktorá je spustiteľná z vášho USB kľúča.

 

Prinášame vám prehľad jedenástich najznámejších distribúcii operačného systému Linux:

 

Archlinux

Je jednou z distribúcii určených pre skúsenejších používateľov, preto nie je vhodný na bežné používanie. Vychádza z CRUX, optimalizovaného pre i686 architektúru. Nevyužíva žiadne grafické nástroje, inštalácia ako aj práca so systémom prebieha v príkazovom riadku. Táto distribúcia je určená hlavne skúsenejším užívateľom, slúži aj na vzdelávanie.

Domovská stránka projektu: Archlinux.org

 

Debian

Táto distribúcia vznikla v roku 1993. Zakladá sa na nej viac ako 120 ostatných distribúcii, obsahuje 20 000 softvérových balíčkov a vyvíja ju viac ako 1 000 dobrovoľníkov. Táto distribúcia nie je vhodná pre úplných začiatočníkov z dôvodu svojej rozsiahlosti. Stabilná verzia je vývojármi uvoľnená každých 12 až 36 mesiacov, testovacia a nestabilná verzia vychádza častejšie. 

Domovská stránka projektu: Debian.org

 

Fedora

Vznikla v roku 1995 pod názvom Red Hat Linux, v roku 2004 začala spoločnosť Red Hat vydávať distribúciu Linuxu pod názvom Fedora. Tiež nie je určená pre úplných začiatočníkov, prispieva aj k vývoju jadra Kernel, obsahuje množstvo noviniek a je aj bezpečná. Distribúcia je zameraná hlavne na osobné počítače.

Domovská stránka projektu: Fedoraproject.org 

 

Gentoo

Vznikol v roku 2000, prvá 1.0 verzia bola však uvoľnená až v roku 2002. Hneď po jej vydaní bola kladne hodnotená za lepšie možnosti pri inštalácii. Určená je hlavne skúseným užívateľom, umožňuje zostaviť si vlastnú distribúciu samostatne a prispôsobiť si ju svojmu počítaču.

Domovská stránka projektu: Gentoo.org

 

Knoppix

Je vôbec prvou Linuxovou distribúciou ako Live CD. Jej základy siahajú do roku 2003 a hneď po vydaní mala veľa pozitívnych ohlasov. Celý systém je založený na Debiane, využíva sa na testovanie hardvéru, nových počítačov a notebookov. Vďaka autodetekcii hardvéru a autokonfigurácii je vhodná pre začiatočníkov.

Domovská stránka projektu: Knoppix.org

 

 

Mandriva

Jej prvý názov bol Mandrake Linux, založená bola v roku 1998. V roku 2003 bol pôvodný projekt krátko pred bankrotom, neskôr v roku 2005 projekt zožal veľký úspech a distribúcia bola premenovaná na Mandrivu. Stala sa z nej veľmi známa distribúcia, ktorá je určená začiatočníkom a prispôsobená je pre klasické počítače. Neskôr bolo lepšie vypracované užívateľské prostredie, vznikla aj 64-bitová verzia. Okrem klasickej verzii sa nachádza aj na Live CD, nedávno vznikla verzia určená pre USB kľúče (Mandriva Flash).

Domovská stránka projektu: Mandriva.com

 

Mepis

Od začiatku bol zameraný na začiatočníkov, postavený je na základe Debianu. Jeho začiatky siahajú do roku 2003. Obsahuje tiež autodetekciu a autokonfiguráciu hardvéru, podporu pre multimediálne a softvérové balíčky. Samotná inštalácia je tiež jednoduchá. Momentálne sa vyskytujú 32 a 64-bitové edície distribúcie.

Domovská stránka projektu: Mepis.org

 


OpenSUSE

Začiatky tejto distribúcie siahajú do roku 1992, kedy bola založená pod názvom S.u.S.E. Linux. Prvá verzia bola vydaná až v roku 1996 vo verzii 4.2. V roku 2003 bol projekt odpredaný, no mnoho sa nezmenilo. ISO obrazy začali byť voľne dostupné k stiahnutiu z internetu. OpenSUSE má veľa spokojných užívateľov, používajú sa desktopové prostredia KDE a GNOME. Veľkým plus je aj intuitívne ovládacie centrum celého systému.

Domovská stránka projektu: Opensuse.org

 

PCLinuxOS

Založená bola v roku 2003, postavená je na Mandrake Linuxe, avšak hneď s niekoľkými vylepšeniami. Má jednoduchý inštalátor, Live CD, je prispôsobená pre jednoduché ovládanie. Obsahuje upravenú verziu desktopového prostredia KDE. Chýba však 64-bitová verzia, distribúcia vychádza v dlhých časových intervaloch. Implementované je v nej množstvo ovládačov pre hardvér a rôzne pluginy.

Domovská stránka projektu: Pclinuxos.com

 

Slackware

Je doteraz najstaršou vyvíjanou distribúciou Linuxu. Prvá verzia bola vydaná v roku 1992 na 24 disketách. V roku 1995 mala na trhu s Linuxom podiel 80 percent. Má množstvo vlastných aplikácii, nie je založená na žiadnej predchádzajúcej verzii. Je často základným systémom, na ktorom sú postavené ďalšie distribúcie. Dostupná je iba 32-bitová verzia.

Domovská stránka projektu: Slackware.com

 

Ubuntu

Patrí medzi najznámejšie Linuxové distribúcie, vznikol iba v roku 2004 a hneď si získal obľubu mnohých užívateľov. Vyrovná sa akémukoľvek platenému systému, je azda najpoužívanejšou distribúciou Linuxu. Vydaných bolo množstvo Live CD, podporuje 32 a 64-bitové počítače a najväčším lákadlom sú 3D efekty. Obsahuje desktopové prostredia KDE a GNOME, množstvo ďalších aplikácii a je určený pre začiatočníkov, ale aj skúsených užívateľov.

Domovská stránka projektu: Ubuntu.com

 

3D desktop v Linuxe

 

Operačný systém Linux je vhodná a najmä bezplatná alternatíva k plateným operačným systémom. Podporuje množstvo bezplatných aplikácií, jej používaním neporušujete žiadne autorské práva. Distribúcie Linuxu sú vhodné pre bežné požívanie vývojármi a bežnými užívateľmi. Používajú sa na osobných počítačoch, výkonných serveroch, vo firmách a na školách.

 

V ďalších častiach tohto seriálu sa budeme venovať rôznym bezplatným aplikáciam, ktoré sú vhodné na bežné používanie a často majú aj rovnaké funkcie a vzhľad ako platené verzie. Venovať sa budeme kancelárskym balíkom, antivírovým programom, FTP klientom, napalovaciemu softvéru a podobne.

 

 

Zdroj: wikipedia.org

Neprehliadnite: