Ohnivé brány pre každého II. – Sunbelt Personal Firewall

Július Pastierik  /  31. 05. 2007, 00:00

V dnešnom dieli seriálu o freeware firewalloch si predstavíme hádam najznámejšieho predstaviteľa týchto programov – program Sunbelt Personal Firewall, ktorý mnohí poznajú ešte pod jeho starým názvom „Kerio Personal Firewall“.

Program Sunbelt Personal Firewall je podobne, ako minule predstavený program ZoneAlarm, určený pre používateľov, ktorí potrebujú z hľadiska nastavovania jednoduchý program, ktorý im však poskytne čo najlepšiu ochranu. Tieto dva programy sa svojimi možnosťami trochu podobajú, no zároveň každý z nich má svoje výhody aj nevýhody oproti tomu druhému. V nasledujúcom predstavení sa preto budeme odvolávať aj na program ZoneAlarm a dovolíme si určité porovnávanie ich možností.


Bežiace procesy

Pozrime sa preto na to, čo nám ponúka program Sunbelt Personal Firewall. Ako prvé, čo nás zaujme je to, že jeho pracovné rozhranie je preložené aj do češtiny, čím sa stáva pre mnohých používateľov zaujímavejší a pútavejší, ako program ZoneAlarm.

Definícia dôveryhodnej zóny

Úplne rovnako, ako v programe ZoneAlarm tu však nájdeme dve základné skupiny ochrany – zvonku a zvnútra. V oblasti ochrany zvonku môžeme nastaviť v programe Sunbelt Personal Firewall dôveryhodné IP adresy napr. lokálnej počítačovej siete. V tejto oblasti sú veľmi dôležité nastavenia adaptéra a pod., pretože pomocou nich sa rozoznávajú prípadné falošné IP adresy. Táto oblasť je preto trochu lepšie prepracovaná, ako v programe ZoneAlarm. Adresy, ktoré nezadáme do dôveryhodnej zóny sú automaticky považované za internetové adresy.

Antidialer

Na tomto mieste však musíme upozorniť, že freeware verzia programu Sunbelt Personal Firewall nepodporuje zdieľanie internetu (t.j. režim internetovej brány), takže nastavenie dôveryhodných IP adries využijeme iba vtedy, ak tento firewall máme nainštalovaný na tých počítačoch, cez ktoré sa nepripájame k internetu priamo. V podstate môžeme použiť napr. takú kombináciu, že na počítač, cez ktorý sa pripájame k internetu nainštalujeme firewall ZoneAlarm a na ostatné Sunbelt Personal Firewall.

Povolenie/zakázanie prístupu na internet

Pokiaľ pracujeme na sólo počítači, poskytuje nám Sunbelt Personal Firewall ďalšiu veľkú pomoc – je to totiž zároveň aj antidialer. Pri dial-up pripájaní na nové telefónne číslo sa nás program opýta, či ho chceme povoliť alebo zakázať (t.j. ukončiť toto pripojenie). Pokiaľ ho povolíme, toto telefónne číslo sa pridá do zoznamu dôveryhodných IP adries (kde sa totiž zobrazujú aj dôveryhodné telefónne čísla). Žiaľ, program detekuje pripojenie až po vytočení čísla a nadviazaní spojenia, takže ak sa počítač pripojí na neželané číslo, tak uplynie určitý čas, kým sa dokážeme odpojiť a teda za toto krátke pripojenie niečo zaplatíme.

Spúšťanie iných aplikácií

Z hľadiska ochrany zvnútra sa správa Sunbelt Personal Firewall podobne, ako program ZoneAlarm. Aj tu nájdeme štyri povolenia, ktoré sú rozdelené do dvoch oblastí – internet a dôveryhodná oblasť a preto sa nimi už nemusíme viac zaoberať. Spomeňme iba, že pokiaľ chceme manuálne pridať nejaký program do ich zoznamu, musíme to robiť trochu nepohodlnejšie cez voľbu „paketový filter“.

Nastavenie prístupových práv

Oveľa zaujímavejšia je však možnosť, ktorú v programe ZoneAlarm nenájdeme – Sunbelt Personal Firewall umožňuje sledovať (ak mu to povolíme v nastaveniach) spúšťanie aplikácií pomocou iných aplikácií (napr. spustenie obrázkového správcu z prostredia súborového správcu poklepaním na obrázok). Týmto spôsobom môžeme svojim spôsobom použiť tento program aj na odhaľovanie niektorých programov, ktoré spúšťajú vírusy, spyware a pod.

Nastavenie úrovne bezpečnosti

Ako vidíme, programy ZoneAlarm a Sunbelt Personal Firewall sú naozaj veľmi podobné a zároveň úplne odlišné. Je preto veľmi ťažké povedať, ktorý z nich je lepší a rozhodnutie záleží výhradne na používateľovi podľa toho, čo všetko požaduje – zdieľanie internetu v rámci lokálnej siete, češtinu ako jazyk pracovného rozhrania, antidialer,… Preto môžem odporučiť každému zo záujemcov, aby si odskúšal obidva a podľa toho sa sám rozhodol, ktorý mu viac vyhovuje.

Internet: http://www.sunbelt-software.com/Home-Home-Office/Sunbelt-Personal-Firewall/

Neprehliadnite: