Antivírus náš každodenný IV. – Výsledky najnovších testov

Július Pastierik  /  06. 07. 2006, 00:00

Koncom mája sme priniesli posledný diel krátkeho seriálu o freeware antivírových programoch. Dnes si ho pripomenieme porovnaním vtedy recenzovaných programov na základe najnovších testov z www.av-comparatives.org.

Pokiaľ si dobre pamätáte, v máji tohto roku sme priniesli recenzie o troch antivírových programoch, ktoré je možné aspoň v domácnostiach používať zadarmo: avast!, AVG Free EditionAvira AntiVir PersonalEdition Classic. Pravdaže, existujú aj iné antivírové programy, ktoré je možné používať zadarmo, ale my sme sa obmedzili iba na také, ktoré poskytujú aj rezidentnú ochranu.

Pripomeňme, že na poli ochrany vlastne všetky tri programy okrem už spomínanej rezidentnej ochrany poskytovali základné služby ako je skontrolovanie počítača a denné aktualizácie vírusovej databázy. Rozdiely, ktoré ich od seba navzájom odlišovali si záujemci môžu nájsť v predmetných recenziách.

Aby sme neporovnávali tieto programy iba na základe ich vzhľadu, opreli sme sa o výsledky On-demand testov z www.av-comparatives.org. Bolo to tak preto, že tieto výsledky obsahovali komplexné percentuálne údaje v rôznych skupinách testovaných vírusov. Medzitým (v máji 2006) prebehli aj Retrospective/Pro-active testy. Žiaľ, autori si neželajú, aby sa ich presné výsledky zobrazovali aj inde (citujem „It is strictly forbidden to provide those tables/results/documents on other sites! Please just refer a link to www.av-comparatives.org“).

Napriek tomu však môžeme konštatovať, že sa iba potvrdilo to, čo sme uviedli v poslednej recenzii
o týchto programoch – dobrý antivírus dosiahne veľmi podobné a, pravdaže, dobré výsledky vo všetkých takýchto testoch.

Aj podľa už uvedených výsledkov On-demand testov, aj podľa najnovších Retrospective/Pro-active testov by mali autori programu AVG naozaj zapracovať v oblasti odhaľovania vírusov, pretože tento program patrí iba medzi štandardné („Standard“) programy a nedosahuje práve najlepšie výsledky.

Program avast! je na tom lepšie, lebo svojim výkonom patrí už medzi strednú („Advanced“) triedu antivírových programov, takže kto potrebuje program v slovenčine, má po čom siahnuť. Aj tu by som sa však radšej zameral na kvalitu, ako na grafický vzhľad a jazykové prostredie.

Aj nemecký program Avira má však čo zlepšovať, pretože hoci svojim výkonom v oblasti odhaľovania vírusov patrí naozaj medzi tie najlepšie programy, vykazuje aj veľa falošných poplachov a preto sa na rozdiel od On-demand testov v prípade Retrospective/Pro-active testov nemôže zaradiť do skupiny tých najlepších („Advanced+“), ale iba stredne výkonných („Advanced“) programov (to, že má falošné hlásenia môžem osobne potvrdiť, lebo mi zahlásil výskyt vírusu pri sťahovaní poslednej verzie – OpenOffice.org 2.0.3, kde, samozrejme, žiaden vírus nie je). Je to škoda, pretože tento program by si svojou výkonnosťou mohol naozaj zastať na víťazné miesto medzi freeware antivírovými programami.

Neprehliadnite: