Internetový prehliadač – ktorý je ten najlepší? (1. časť)

Július Pastierik  /  07. 07. 2005, 00:00

Na otázku ktorý internetový prehliadač je ten najlepší sa nedá nájsť jednoduchá odpoveď, pretože sto ľudí – sto chutí. Pozrime sa preto na základné vlastnosti hádam najznámejších z nich, aby sme mali aspoň akú-takú predstavu o ich možnostiach. Snáď nám to pomôže pri výbere toho nášho „naj“ prehliadača.

V súčasnosti sa na Slovensku skloňujú najčastejšie tri mená internetových prehliadačov – Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox a Opera. Občas sa stretneme ešte aj s Netscape či s rôznymi prehliadačmi postavenými na renderovacom jadre Internet Explorera, ako je napr. Maxthon. Týmto sa, samozrejme, nechceme dotknúť tých ostatných, ale naozaj nemôžeme hovoriť o všetkých. O.i. niektoré skončili so svojim vývojom (napr. Mozilla Foundation ukončila vývoj Mozilla Suite), i keď v tomto prípade sa pokračuje vo vývoji pod novým názvom SeaMonkey. 



Poďme však po poriadku – napr. podľa abecedy. Ako prvý si teda spomenieme internetový prehliadač Microsoft Internet Explorer. Ako je všeobecne známe, tento prehliadač patrí medzi tie najkritizovanejšie. Prečo? Nešťastnou rukou sa na tom podpísal sám Bill Gates, keď sa ešte pred pár rokmi vyjadril o internete v tom zmysle, že nemá praktickú budúcnosť a tomu zodpovedali aj prvé verzie tohto programu. Vtedy na dlhé míle prehrával súboj so svetoznámym programom Netscape a nebyť toho, že sa zabudoval ako štandardná súčasť do operačného systému Windows, ťažko by sme ho asi dnes poznali.

Nechajme však minulosť minulosťou a pozrime sa na vlastnosti tohto programu. Tie nie sú príliš veľké. Program neumožňuje pokročilejšie nastavovanie (napr. blokovanie pop-up okien či Active-X prvkov) a ak chceme dosiahnuť napr. to, aby sa automaticky otváral v plnoobrazovkovom režime, musíme to zmeniť manuálnym zásahom do registrov. Program nepodporuje otváranie pomocou záložiek. V tomto smere sa však už vývojári „zobudili“ a pred niekoľkými dňami uvoľnili novú verziu vyhľadávacieho panelu MSN, ktorý to umožňuje. Pre staršie a stále veľmi rozšírené verzie OS Windows to však nie je a ani nebude možné, pretože ich vývoj už nie je podporovaný. Svojou rýchlosťou sa radí tento program medzi stredne výkonné prehliadače. 



Napriek svojim menším možnostiam je práve tento prehliadač najrozšírenejší. Je tomu tak preto, že väčšina užívateľov jednoducho nechce, nevie alebo nesmie inštalovať niečo iné. Pre spokojných užívateľov Internet Explorera môžeme spomenúť vhodné rozširujúce programy, ako napr. už spomínaný program Maxthon. Osobne ho považujem za veľmi vydarenú nadstavbu, ktorá umožňuje o.i. otváranie stránok záložkovým systémom s podporou jednoduchého ovládania tzv. myšacími gestami, blokovanie pop-up okien, Active-X a pod. Má inštalovanú plug-in techológiu a podporuje rôzne skiny.

Internet Explorer: http://www.microsoft.com/windows/ie/default.mspx
Maxthon: http://www.maxthon.com/

Ako druhý v poradí si spomeňme program Mozilla Firefox. Mnohými ospevovaný, inými zatracovaný. Jeho výraznou prednosťou je určite multiplatformovosť. Pokiaľ pracujete na viacerých operačných systémoch určite privítate, že vás všade bude čakať jeden a ten istý program s rovnakým rozhraním a používaním. Čo nám teda ponúka? 



Samozrejme, v prvom rade sú to záložky, blokovanie pop-up okien a pod. Tieto možnosti však nerobia práve tento program zaujímavým, veď dnes je to už naozaj štandard. Ani otázka bezpečnosti nie je pre bežných užívateľov až tak zaujímavá, hoci sa práve ňou mnohí oháňajú – aj Firefox mal (a je otázne či ešte má) bezpečnostné diery, ktoré skôr či neskôr dokážu potenciálni útočníci zneužiť. Navyše tu máme bohatú ponuku rôznych ochranných programov.

To najzaujímavejšie, čo podľa mňa robí Firefox Firefoxom nájdeme v možných rozšíreniach. A tých je naozaj viac než dosť. Ťažko hľadať tie najzaujímavejšie, pretože ich paleta je naozaj široká – od jazykových lokalizácií až po hry. Z tohto dôvodu uvediem tie, ktoré zaujali moju osobu.

Medzi tieto rozšírenia patrí, samozrejme, slovenský jazykový lokalizačný balík. Ďalej je to filter webovej reklamy Adblock, pomocou ktorého som po zakázaní najrôznejšej reklamy dosiahol omnoho rýchlejšie zobrazovanie najčastejšie navštevovaných stránok, rozšírený nastavovací nástroj pre integrovaného download manažéra, zaujímavý ftp klient fireFTP, rozšírený stavový riadok ExtendedStausbar s informáciami o rýchlosti a veľkosti navštívenej stránky (podobný má Opera), vizuálny ukazovateľ typu odkazov, takže hneď vidím, či za odkazom je skrytý napr. link na inú stránku, odoslanie mailu, súbor – s rozlíšením typu súboru, java script a pod.

Svojou rýchlosťou nás tento internetový prehliadač určite neohromí, hoci nepatrí medzi tie úplne najpomalšie (kde môžeme skôr zaradiť napr. už spomínaný Maxthon). Zaradil by som ho približne na úroveň Internet Explorera, pretože v niektorých oblastiach je rýchlejší a v niektorých pomalší ako jeho hlavný konkurent.

Mozilla Firefox: http://www.czilla.cz/

Neprehliadnite: