Fotoaparáty: Posledné novinky tohto leta

Marek Poleč  /  30. 08. 2010, 11:32

Trh digitálnych zrkadloviek a fototechniky prechádza búrlivým vývojom. Všetci významný výrobcovia oznamujú svoje novinky. Sony uviedla svoje nové kompaktné fotoaparáty formátu Micro 4/3, dva veľmi rýchle modely Alpha štandardu DSLT a najnovší prírastok od spoločnosti Canon predstavuje nová jednooká zrkadlovka strednej triedy Canon EOS 60D

Nová stredná trieda: Canon EOS 60D

Nová digitálna zrkadlovka od Canonu nesie označenie EOS 60D a v produktovej rade DSLR fotoaparátov Canon nahrádza starší model EOS 50D. Nový Canon EOS 60D kombinuje výbavu súčasných zrkadloviek EOS 7D a EOS 550D. Oproti modelu 7D má menšie telo, na ktorom prevažujú plastové komponenty.

Daná zrkadlovka je vybavená APS-C senzorom typu CMOS s rozlíšením 18 megapixlov. Citlivosť ISO bude možné nastavovať v rozmedzí hodnôt ISO 100 – 6 400 (po rozšírení bude možné pracovať aj s hodnotou citlivosti ISO 12 800). V oblasti sériového snímania dovoľuje zrkadlovka 60D vyvinúť rýchlosť 5,3 obrázkov za sekundu v plnom rozlíšení (buffer na 58 snímkou snímaných do formátu JPEG). Novinka rovnako umožňuje robiť videonahrávky v rozlíšení Full HD. Obrazový procesor fotoaparátu nesie označenie Digic 4 (rovnaký typ procesoru ako u EOS 7D, ktorý však disponuje dvojicou takýchto procesorov). Systém automatického ostrenia je založený na 9 bodovom AF, ktorý využíva 63 meriacich zón (model EOS 7D disponuje 19bodovým AF pri rovnakom počte 63 meriacich zón), zatiaľ čo výklopný 3-palcový LCD displej (výklopný aj do strán) disponuje rovnakým rozlíšením ako fotoaparát EOS 550D (rozlíšenie 1 040 000 obrazových bodov pri pomere strán 3:2).

Najkompaktnejší z kompaktných: Sony NEX


NEX-5 a jeho lacnejší brat NEX-3 predstavujú debut spoločnosti Sony do rýchle sa rozrastajúcej triedy fotoaparátov s výmennými objektívmi. Bola to firma Panasonic, ktorá pred dvoma rokmi odštartovala šialenstvo okolo všestranných a kompaktných fotoaparátov formátu Micro 4/3. Dnes sme svedkami toho, že čoraz viac výrobcov by rado naskočilo do rozbehnutého vlaku. Svoje modeli kompaktných fotoaparátov majú aj firmy ako Olympus, Samsung či Ricoh, Sony však novo uvedenými modelmi pretromflo všetkých výrobcov. Jej nové modely sú v porovnaní s konkurenciou najmenšími kompaktnými systémami. NEX-5 ponúka plnohodnotný APS-C snímač s rozlíšením 14,2-megapixlov. Jeho otočný 7,5 cm veľký displej a možnosť nahrávania 1080p HD videa so stereo audiom sú najväčšie tromfy. Telo fotoaparátu o veľa nepresahuje veľkosť štandardných kompaktov. NEX zariadenia sú navrhnuté ako systémy s možnosťou výmeny objektívov a radom ďalších doplnkov. Pripojiť možno miniatúrne externé blesky, clip-on optické hľadáčiky a externé stereo mikrofóny.

Keďže sa tieto fotoaparáty začínajú iba predávať, dodávajú sa prirodzene iba so základnými kit objektívmi. Tie zahŕňajú 16 mm f/2.8 objektív, 18-200 mm f/3.5-5.6 opticky stabilizovaný superzoom a štandardný 18-55mm f / 3.5-5.6 opticky stabilizovaný zoom. V prípade 16 mm objektívu sú k dispozícii dva tele konvertory a je tu aj adaptér, ktorý umožňuje využívať v prípade potreby aj existujúce objektívy Sony Alpha SLR ako aj staršie Minolta Dynax. To umožňuje u systémoch NEX pristupovať k oveľa širšej palete optiky, ako u je tomu u konkurencie. Cenová dostupnosť je samozrejme kľúčovým faktorom. Najlacnejší model NEX-3 s 18-55mm kit objektívom možno získať za približne £450, pričom NEX-5 s tým istým objektívom sa predáva za £530. S istotou však možno predpokladať, že všetci významný výrobcovia vrátane Sony ponúknu pre Vianocami výrazné zľavy.

Menšie je lepšie: Sony A 33/55

Spoločnosť Sony oznámila dve nové zrkadlovky, ktoré využívajú ako prvé technológiu priehľadného zrkadla. Modely A33 a A55 spadajú do novej kategórie fotoaparátov ktoré označujeme ako Digital Single Lens Translucent, DSLT. Štandardné zrkadlovky typu DSLR, Digital Single Lens Reflex, používajú počas zaostrovania zrkadlo na odraz svetla do optického hľadáčiku a čipu na zaostrovanie. Fotoaparáty typu DSLT využívajú rovnako zrkadlo, ktoré je ale polopriepustné a pevné. Toto zrkadlo časť svetla odráža do čipu na automatické zaostrovanie pomocou detekcie fázového rozdielu a zvyšok prepúšťa na hlavný senzor, ako pri zaostrovaní tak bez zmeny polohy aj pri fotení. To umožňuje DSLT fotoaparátom zaostrovať neustále bez ohľadu na prebiehajúce fotenie respektíve natáčanie videa. Keďže na senzor musí dopadať dostatočné množstvo svetla, pri zrkadle odrážajúcom stále rovnaké percento svetla nie je k dispozícii dostatok odrazeného svetla pre optický hľadáčik a tak a55 a a33 disponujú hľadáčikom elektronickým. Hlavnými výhodami DSLT oproti klasickým zrkadlovkám sú podľa Sony rýchlosť a kvalita zaostrovania a menšie rozmery. Zaostrovanie môže prebiehať neustále, snímky môžu byť zaostrené aj pri rýchlom sekvenčnom fotení a natáčaní videa. Sony zredukovala hmotnosť týchto zrkadloviek na približne 430-440 gramov bez batérií a ďalšieho príslušenstva.

Oveľa zaujímavejším benefitom je možnosť snímania fotiek v plnom rozlíšení rýchlosťou až 10 fps v prípade a55, a do 7 fps v prípade a33 v kontinuálnom režime snímania. Sony  zdôrazňuje, že ide o najrýchlejšie zrkadlovky s APS-C snímačom vôbec. Možnosť snímania Full HD videa je tu samozrejmosťou, rovnako poteší rýchle a presné automatické ostrenie v režime videa ako aj plná kontrola vďaka elektronickému hľadáčiku na 3-palcovom LCD displeji s rozlíšením až 1,15 miliónov obrazových bodov. LCD displej je formátu 16:9 a možno sklápať pod uhlom 270 stupňov. Obe zrkadlovky disponujú užitočnou funkciou Sweep Panorama a dokážu fotiť až po hodnotu ISO 25 600. Čo sa týka rozlíšenia snímačov a55 má 16,2 megapixlový senzor, a33 dostala do vienka 14,2 megapixlový senzor. Zrkadlovka a55 pridáva navyše podporu GPS s funkciou geo-tagging. Obe zrkadlovky budú k dispozícii od septembra.

Zdroj: trustedreviews.com

Neprehliadnite: