Palivová spoločnosť TVEL ukončila výmenu paliva v reaktore prvého bloku jadrovej elektrárne Temelín

Tlačový servis  /  20. 08. 2010, 00:00

Výmena paliva v reaktore prvého výrobného bloku jadrovej elektrárne Temelín v Česku bola úspešne ukončená v stredu 18. augusta 2010. Palivo typu TBCA-T vyrobila a dodala Palivová spoločnosť TVEL, ktorá je súčasťou ruskej štátnej korporácie Rosatom.

Palivová spoločnosť TVEL vyhrala v roku 2006 tender na dodávky čerstvého jadrového paliva pre dva bloky elektrárne Temelín. Palivo ruského výrobcu zvíťazilo vďaka bezpečnostným a úžitkovým vlastnostiam ako aj ekonomickej efektívnosti. Na základe výsledkov tendra podpísal TVEL zmluvu so spoločnosťou ČEZ na dodávky paliva v objeme 10 jednotiek pre každý blok so začiatkom dodávok v roku 2010.

Pôvodne sa predpokladalo, že palivo spoločnosti TVEL bude počas niekoľkých rokov postupne nahrádzať palivo iného zahraničného výrobcu. Nakoniec však padlo rozhodnutie o predčasnom vyradení paliva iného zahraničného výrobcu a jeho úplné nahradenie palivom ruského výrobcu TVEL v hlavných reaktoroch obidvoch blokov elektrárne. Pre reaktor druhého bloku bude TVEL dodávať palivo od roku 2011.

V stredu 18. augusta ukončila spoločnosť TVEL výmenu 163 palivových kaziet typu TBCA-T v reaktore prvého bloku jadrovej elektrárne Temelín. Tento typ paliva vychádza zo štruktúry TBCA-ALFA.

Palivové súbory, vyrobené špeciálne pre českých partnerov, majú veľký výkon, dlhú životnosť a vysokú odolnosť voči deformáciám vďaka množstvu nových konštrukčných riešení (vrátane tzv. „vystužených stien”, kombinovanej mriežky a proti-úlomkovému filtru). Súbory využívajú uránovo-gadolíniové palivo, čo umožňuje prispôsobiť prevádzku elektrárne, t.j. zmeniť výkon reaktora. Plný výkon by mal energetický blok dosiahnuť do konca septembra tohto roku.

 

Okrem elektrárne Temelín dodáva spoločnosť TVEL jadrové palivo aj ďalšej českej jadrovej elektrárni Dukovany.

Neprehliadnite: