Dovolenka na pláži vracia firmám investície

Tlačový servis  /  19. 08. 2010, 00:00

Zamestnanci malých a stredných podnikov, ktorí sa v lete vydajú na dovolenku k moru, môžu byť po návrate v práci efektívnejší. Z pohľadu výhodnosti pre firmu je podľa účastníkov prieskumu trikrát pravdepodobnejšie, že oddych na pláži povedie k zvýšenej efektivite na pracovisku než poznávací zájazd po mestách(1) alebo vzdelávací (2) pobyt.

Rovnako považujú za dvakrát pravdepodobnejšie, že im ležanie na pláži zvýši produktivitu viac ako dobrodružná(3) dovolenka. Vyplýva to z prieskumu uskutočneného v rámci kampane spoločnosti HP „LaserJet sa vám oplatí“, ktorý sa uskutočnil v regióne EMEA.(4)

 

„Prieskum ukázal aj rozdiely medzi jednotlivými krajinami. Napríklad 72% Grékov zúčastnených v prieskume sa vracia po dovolenke do práce motivovanejších, čo je dvojnásobok oproti holandským respondentom. Nasledujú Turci (63%) a Juhoafričania (56%). Najmenšiu pravdepodobnosť zvýšenej produktivity po dovolenke vidia Francúzi (22%) a Španieli (26%),“ priblížila výsledky prieskumu Želmíra Habalová, HP IPG Marketing manager.

 

Aj Slováci trávia dovolenku najradšej na slnku, pri vode a predovšetkým oddychom od práce. Práve relaxačný typ dovolenky preferuje 65 % Slovákov. Po návrate do práce tak budú pravdepodobne aj oni produktívnejší, ako pred pobytom na pláži. Poznávacie pobyty ďalej preferuje 21 % našincov a aktívnej dovolenke plnej športu holduje iba 7 %.(5)

 

Výsledky ukázali, že väčšiu pravdepodobnosť vytvoriť návratnosť investície majú po návrate z predĺženého oddychu manažéri. O 13 % viac manažérov ako nemanažérov pritom využíva dovolenky na úplné "vypnutie", odloženie pracovných povinností a vracajú sa tak do práce uvoľnenejší.

 

"Dovolenkovanie umožňuje zamestnancom dobiť si baterky, znížiť depresiu a eliminovať stres, čo im následne umožňuje byť produktívnejšími, keď sa napokon do práce vrátia,“ priblížil Dr. Michael Bashshur, priemyselný organizačný psychológ a dodáva "Manažéri rovnako ako nemanažéri získavajú osoh z dovolenky, čo sa zriedka spája s návratnosťou investícií.”

Zaujímavou správou pre team manažérov a personálne oddelenia je, že týždňová dovolenka je z pohľadu efektivity na pracovisku rovnako dobrá ako dvojtýždňová. Nárast efektivity práce uviedlo 66 % respondentov pri týždňovej a 63% pri dvojtýždňovej dovolenke.

Výskum bol zameraný na identifikovanie, meranie a skúmanie skrytých hodnôt na pracovisku. Bol realizovaný v rámci  kampane HP, ktorá poskytuje firmám svoje zariadenia ako investíciu, ktorá môže mať pozitívny vplyv na produktivitu a ekonomiku firmy.

Hodnota nových produktov spočíva v úsporách, ktoré prinášajú počas svojej prevádzky vo forme vyšších úspor energie, papiera a tonera. Napríklad tlačiareň HP LaserJet Pro P 1100 – jedna z energeticky najefektívnejších laserových tlačiarní na svete (6) môže ušetriť až 72% nákladov na energiu oproti jej predchodkyni len vďaka  funkcii automatického zapnutia a vypnutia.(7)


 

 


 

  1. Je v prieskume definovaný ako dovolenka, počas ktorej respondenti cestujú do miest za účelom ich spoznania.

  2. Vzdelávací pobyt je v prieskume definovaný ako dovolenka, ktorá zahŕňa ekoturizmus alebo venovanie sa hobby.

  3. Dobrodružná dovolenka je v prieskume definovaná ako dovolenka, počas ktorej respondenti absolvujú kurzy potápania, kempovanie, cestovanie s batohom a/alebo turistiku.

  4. Založené na prieskume nezávislou webovou prieskumnou agentúrou StraegyOne uskutočnenom medzi 1 674 pracujúcimi vo veku 18-65 rokov na území Spojeného kráľovstva, Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska, Holandska, Spojených arabských emirátov, Ruska, Grécka, Južnej Afriky a Turecka. Prieskum sa konal v čase od 31. mája 2010 do 7. júna 2010.

  5. Podľa prieskumu portálu heureka.sk

  6. Energia spotrebovaná na vytlačenú stránku na základe konkurenčných meraní TEC tak, ako boli zverejnené na energystar.gov a eu-energystar.org k marcu 2010 a kalkulačky HP Carbon Footprint Calculator na stránke hp.com/go/carbonfootprint. Metodológia a skutočné výsledky testov sa môžu líšiť.

  7. V porovnaní s tlačiarňou HP LaserJet P1005.

Neprehliadnite: