Umiera nám web?

Andrea Hrckova  /  21. 08. 2010, 08:28

Vývoj internetu je nezvratný - veľké aplikácie začínajú predbiehať demokratický web. Trend je možno daný kapitalistickou prirodzenosťou človeka, jeho nenásytnosťou, či pohodlnosťou.

Aj keď máme radi slobodný web, opúšťame ho kvôli jednoduchším službám, ktoré fungujú podľa našich požiadaviek. Veľkým hráčom ako Google, Facebook či YouTube stúpa návštevnosť k hviezdam, a to všetko preto, že sa vedia prispôsobiť našim potrebám. Ako povedal Norvig, riaditeľ výskumu v Google: „nie sme úspešní preto, že máme lepšie algoritmy ako ostatní, máme len viac údajov“. A tieto informácie získavajú od koho iného ako od svojho rastúceho množstva používateľov.

Samozrejme, nedá sa povedať, že web vymiera úplne. Je pravda, že aj niektoré malé stránky na ňom sa stále môžu stať silnými. Je to však stále zložitejšie v konkurencii, ktorá vie o svojich používateľoch takmer všetko. Podľa analýz organizácie Compete, využívalo v roku 2001 desať najnavštevovanejších stránok 31% Američanov. V roku 2006 to bolo 40% a 75% v roku 2010. Veľkí teda vytláčajú menších.

 

Ako môžeme vidieť na grafe, pred dvadsiatimi rokmi internetu kraľovalo FTP a pred desiatimi rokmi to bol web. Podľa grafu spoločnosti Cisco sa však web v súčasnosti dostáva do úzadia na úkor videí, P2P a iných aplikácií. Na základe tohto vývoja môžeme povedať, že web je iba „pubertou internetu“ a nastupuje obdobie patriace internetovým službám.

Využívať služby, pomocou ktorých nám internet ponúkne informácie ako na podnose, je iste jednoduchšie, ako prehľadávať web. Internet budúcnosti by teda mal byť vďaka aplikáciám viac o získavaní a menej o náročnom prehľadávaní.

Web, ako sme ho poznali doteraz, sa mení. Mnohí sa však zhodujú, že otvorenosť, ktorú majú jeho prívrženci tak radi, by mala prežiť.

 

Zdroj: Anderson, Wolf. Web is Dead. Long Live the Internet

Neprehliadnite: