Recenzia Apple Magic Mouse

Platená reklama  /  13. 08. 2010, 21:10

Apple a jeho príslušenstvo. Takto by som v krátkosti začal naše rozprávanie o myške, ktorú ponúka americká spoločnosť Apple a pri poslednom upgrade prešla výraznou zmenou. Viac už v našej recenzii.

Je to proste Apple

Už, keď sa dostanete k rozbaľovaniu balenia, musí vám byť jasné, že myš je z dielne Apple. Spôsob, akým je vsadená do svojho ochranného plastové krytu je typický „eplácky“. Druhý dojem budete mať z dizajnu a celkovo z myšky. Je biela a upúta snáď každého na prvý pohľad. Nás však zaujímalo, ako si myška poradí s bežnou prácou a či jej bluetooth pripojenie nevadí a nespôsobuje vrásky na rýchlosti.

 

Pripojenie je za pár sekúnd

Výborná vec, ktorá však už nie je doménou iba Apple produktov je rýchlosť pripojenia. Stačí v nastaveniach vybrať položku „mouse“ a po zapnutí ovládača na spodnej strane myšky ju hneď vidím a môžem behať po podložke. Rovnako výborne sa pripojí klávesnica Apple a našťastie, sú už vďaka podpore zo strany Apple preč časy, keď si tieto dve zariadenia nerozumeli.

Aby sme nezabudli, ešte si myšku opíšeme. Na rozdiel od moje Logitech VX Nano je Apple Magic Mouse holá. Žiadne viditeľné tlačidlo na povrchu, iba hladký a lesklý kabát. V zadnej časti je decentné logo výrobcu a zvyšné prvky sú už ukryté na podvozku Magic Mouse. Pohyb sa v podstate spolieha na dvojicu koľajničiek, ktoré pozdĺžne lemujú celé telo zo spodnej časti. Ešte sme zabudli na hlavné tlačidlo, ktoré aktivuje myšku, senzor snímania pohybu a poistka na prístup k dvojici bátérií.

 

Pracuje svižne a presne

Priznám sa hneď na začiatku, že som mal s bluetooth pripojenia obavu. Mal som v minulosti skúsenosť s viacerými myškami, ktoré sa ovládali cez „modrý zub“, no bol tam viditeľný rozdiel oproti kvalitnej laserové myši s wireless pripojením. Apple Magic Mouse však skĺbila komunikáciu so systémom Mac OS a hardvérom rovnakej značky výborne a výsledkom je rýchle a presné ovládanie. Citlivosť si samozrejme môžete regulovať podľa osobných preferencií priamo v systémových nastaveniach.

A čo ovládanie? No ľavé a pravé kliknutie je ponechané na dotyk, ale myška sa dá na oboch stranách stlačiť, čo vyvolá rovnaký efekt. Inak dotyková plocha sa tiahne po celom povrchu až k logu Apple na konci vrchnej strany. Reakcie sú výborné. Rovnako sa môžem vyjadriť aj o posúvaní (skrolovanie), ktoré je možné robiť jedným prstom. Stačí iba pohybovať hore a dole cez stred myšky a už vidíte ako sa plynule pohybuje napríklad web stránka. Zotrvačnosť sa dá tiež nastaviť, ale iba na Mac OS 10.6 a vyššom. Rovnako výborne je vyriešená funkcia zoom. Na to vás názorným predvedením upozorní aj inštruktáž v nastaveniach systému. Stačí podržať kláves CTRL a skrolovať.

V základnom balení (bez doplnkovej aplikácie) máte k dispozícii ešte jednu funkciu a to je posúvanie stránky dvoma prstami vpred a vzad. Reakcia je citlivá a nie je nutné sa sústrediť na tento pohyb. Iba posuniete prsty napríklad doľava a myška hneď reaguje a vráti vás napríklad v Safari o stránku dozadu. Ale čo v prípade, ak chcem Magic Mouse dať trochu viac zabrať a využiť jej plochu na viaceré úkony, tak ako trackpad na MacBooku? Riešenie samozrejme existuje.

 

MagicPrefs - zázrak pre Magic Mouse

Osobne mám výborné skúsenosti s aplikáciou MagicPrefs. Jej možnosti, ako využiť dotykovú plochu na myške sú fascinujúce. Je samozrejme zdarma a po inštalácii sa pridá ako nová možnosť do nastavení. Aplikácia vám ponúkne možnosť definovať si pohyb jedného, dvoch, troch, ale tiež štyroch prstov. Rovnako ponúka lepšie možnosti nastavenia citlivosti pohybu myšky. Spúšťanie aplikácií je rovnako zábavné, a dokážete si nastaviť gesto napríklad pre Dashboard alebo Expose. Musím jednoznačne povedať, že s touto aplikáciu stúpla hodnota myšky minimálne o 100%.

 

Malé mínus na záver

Aby sme boli úplne objektívny, musím zmieniť vec, s ktorou som sa dlhší čas vyrovnával. Magic Mouse je nízka a už pri prvom uchopení som mal pocit, že mi odpadnú prsty. Musíte s tým počítať a keď máte väčšie ruky, budete cítiť, že myška je nižšia, ako ste zvyknutý. Je to však iba vec zvyku a používania. Po asi 5 dňoch som si zvykol a nepríjemný pocit sa vytratil. Riešením sú tiež rôzne podložky pod myš, ktoré zdvihnú jej výšku a tým uľahčia používanie.

 

K Apple ako stvorená

Pre mňa je spolu s klávesnicou táto bluetooth Magic Mouse základom, ktorý je priam nevyhnutnosťou k MacBooku a pri modeloch iMac je už v základnom balení. Výborné ovládanie, citlivosť a vďaka externej aplikácii až neuveriteľné prispôsobenie robia s tejto Apple myšky biely zázrak, ktorý za cenu 65 € rozhodne stojí.

Apple Magic Mouse môžete zakúpiť aj v našom e-shope za výbornú cenu 65,19 € s DPH.

 

Zhrnutie plusov a mínusov:

Plusy:
+ Apple dizajn
+ výborné reakcie
+ skvelá výdrž
+ možnosť ľubovolnej konfigurácie


Mínusy:
- možno cena


Prečítajte si tiež:



Galéria fotografií

                       

Neprehliadnite: