Prvý SMS trojan ohrozuje telefóny so systémom Android

Matúš Dudaš  /  13. 08. 2010, 08:48

Internetovému gigantovi Googlu pribúdajú nové vrásky na čele. O nechcenú pozornosť sa hlási platforma Android, ktorú ohrozuje nový trójsky kôň, určený práve pre Android telefóny.

Malware bol prvý krát detekovaný bezpečnostnou spoločnosťou Kaspersky, ktorá stojí za rovnomennými bezpečnostnými riešeniami. Dostal výstižné meno "Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a" a laboratória firmy Kaspersky potvrdili, že sa jedná o prvý známy malware tohto typu určený primárne pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android.

 

 

Nakazenú aplikáciu, pod maskou Media Playeru, si do telefónu môžete stiahnuť ako typickú aplikáciu s koncovkou .apk. Tá ale nie je dostupná na stiahnutie z Android Marketu, ale zo škodlivej webovej stránky, takže bežní užívatelia by mali byť v bezpečí. Akonáhle je ale trójsky kôň nainštalovaný na mobilnom zariadení, začne bez vedomia majiteľa posielať SMS správy do zahraničia na čísla so zvýšenou tarifou.

Takýto typ SMS malwaru je v súčasnosti jedným z najčastejších foriem mobilných vírusov. Prvé známe SMS vírusy napadajúce mobilné telefóny sa prvýkrát objavili už v roku 2004, ešte pred érou smartfónov. S postupom času a s rastúcou obľubou, bolo ale iba otázkou času, kedy si nájdu cestu aj na tieto zariadenia.

Zdroj: mashable.com

Neprehliadnite: