Delegácia audítorov z Českej republiky navštívila spoločnosť MSZ (Strojársky závod)

Tlačový servis  /  04. 08. 2010, 00:00

Delegácia audítorov z Českej republiky, ktorí zastupovali spoločnosti ČEZ, a.s., ALTA, a.s., a atómovú elektráreň Dukovany, navštívila Strojársky závod (MSZ) v meste Elektrostal, dcérsku spoločnosť Palivovej spoločnosti TVEL ruskej štátnej korporácie Rosatom. Českí experti vykonali audit podnikového systému manažmentu kvality a kvalifikovali podnik ako dodávateľa paliva pre české atómové elektrárne.

Podľa hodnotenia odborníčky atómovej elektrárne Dukovany, Želmíry Martinakovej, predstavitelia závodu poskytli všetky informácie týkajúce sa splnenia objednávky pre atómovú elektráreň Dukovany a viacerých technologických parametrov. "Mali sme skvelú možnosť zoznámiť sa s výrobou, postupom schvaľovania produktov pre atómové elektrárne Dukovany a Temelín, preštudovať si dokumentáciu k systému manažmentu kvality palivových článkov," povedala Ž. Martinaková.

 

 

Vedúca oddelenia systému manažmentu kvality a ekológie MSZ Svetlana Levčenková povedala: "Je to pre nás bežný pracovný postup. Dokumentácia je sústavne aktualizovaná. Zákazníci a spotrebitelia k nám prichádzajú preto, aby zistili, že systém manažmentu kvality funguje a je neustále na požadovanej úrovni".


Stručná informácia: zástupcovia českých spotrebiteľov jadrového paliva vykonávajú podobný audit raz za tri roky. Palivová spoločnosť TVEL vyhrala tender na dodávky jadrového paliva pre atómovú elektráreň Dukovany v roku 2001. Zmluva bola uzavretá do roku 2018. Od roku 2003 spoločnosť TVEL dodáva pre atómovou elektráreň Dukovany modifikované palivo, ktorého využitie umožnilo predĺžiť cyklus kampane paliva z troch na päť rokov.

Zmluva na dodávku paliva pre dva bloky atómovej elektrárne Temelín bola podpísaná zástupcami českej energetickej spoločnosti ČEZ, a.s. (ČEZ Group) a ruskej korporácie TVEL, v máji 2006 na dobu 10 rokov. Podľa zmluvy za toto obdobie spoločnosť TVEL dodá spolu približne 400 ton jadrového paliva. Prvá dodávka paliva pre atómovú elektráreň Temelín prebehla v decembri 2009.

 

Neprehliadnite: