Projekt Planet First™ priniesol prvé výsledky

Tlačový servis  /  03. 08. 2010, 00:00

Samsung plní svoje záväzky ochrany životného prostredia. Vďaka miliardovým investíciám sa Samsung priblížil k svojmu cieľu – stať sa do troch rokov výrobcom najšetrnejším k životnému prostrediu. Prináša viac špičkových úsporných prístrojov a menej emisií.

Spoločnosť Samsung oznámila výsledky prvého roku fungovania projektu Planet First™. Celkový efekt opatrení spoločnosti Samsung prinesie počas piatich rokov úsporu emisií 84 miliónov ton oxidu uhličitého a vyžiada si investíciu vo výške 4,28 miliárd dolárov. Ambiciózny plán stať sa do roku 2013 výrobcom najohľaduplnejším k svojmu okoliu už priniesol konkrétne výsledky. Do trvalo udržateľného rozvoja investoval Samsung v minulom roku sumu 865 miliónov dolárov. Prostriedky boli použité na vývoj úspornejších produktov a výstavbu tovární šetrných k životnému prostrediu. Tieto zmeny priniesli zníženie energetickej náročnosti nových prístrojov v priemere o 16 %. Emisie skleníkových plynov z výroby sa podarilo znížiť o 31 % (vzhľadom k obratu).


Na slovenskom trhu sa zákazníci môžu stretnúť napríklad so supertenkými televízormi Samsung LED TV, ktoré ušetria až 50 % energie a neobsahujú ortuť. Medzi ďalšie eko novinky patria telefóny a fotoaparáty s úspornými AMOLED displejmi či energeticky nenáročné netbooky až s 11 hodinovou výdržou.

 

Obmedzovania emisií skleníkových plynov

  • Do roku 2013 sa Samsung zaviazal znížiť pomer množstva vypusteného CO2 k obratu o 50 %. Tento plán sa pravdepodobne podarí dokonca prekonať, pretože už v prvej polovici tohto roka došlo k poklesu o 31 % oproti roku 2008.

  • Zníženie energetickej náročnosti nových výrobkov Samsung o 16 % (oproti roku 2008) zatiaľ ušetrilo takmer 10 miliónov ton emisií oxidu uhličitého. Takéto množstvo zodpovedá emisiám vzniknutým pri výrobe elektrickej energie pre milión amerických domácností za jeden rok.

 

Rozšírenie ponuky výrobkov šetrných k životnému prostrediu

  • Už štvrtý rok Samsung drží pozíciu jednotky v počte ponúkaných výrobkov nesúcich známku eco-label. Tá je zárukou dodržiavania najprísnejších ekologických štandardov. V súčasnej dobe kritériá spĺňa 2 134 modelov elektroniky tejto značky.

  • V roku 2009 Samsung recykloval 240 000 ton dosluhujúcich elektrozariadení zo 60 krajín.

 

Investície do vedy, výskumu a modernizácie výroby

  • Približne polovica z 865 miliónov dolárov bola investovaná do vývoja úsporných technológií a materiálov šetrných k životnému prostrediu. Do obmedzenia negatívnych vplyvov výroby bolo investovaných 377 miliónov dolárov.

  • Do projektu znižovania emisií sa zatiaľ pripojilo 107 dodávateľov spoločnosti Samsung a do roku 2013 ich počet narastie na 4 000.

Neprehliadnite: