Upravujeme Firefox alebo ako na 2D a 3D náhľady kariet

Matúš Dudaš  /  14. 08. 2010, 11:30

V tomto článku vám ukážem dve riešenia ako oživiť nudné karty vo Firefoxe.

Prehliadač Firefox patrí medzi najobľúbenejšie prehliadače na svete. Svoju popularitu si získal nielen pre svoje kvality, ale aj vďaka mnohým nastaveniam a rozšíreniam, ktoré prehliadaču otvoria nové možnosti, ako aj zlepšia jeho vzhľad. Dnes sa zameriam na karty vo Firefoxe, ukážem vám dve riešenia ako si ich upraviť a oživiť.

 

Náhľady kariet

Prvým riešením je skvelá funkcia vo Firefoxe, dostupná od verzie 3.6. Nanešťastie ju ale vývojári v základe vypli, preto sa pre zapnutie budeme musieť trošku pohrať v konfigurácii a predvoľbách Firefoxu.

Ako na to?

Najprv si zapnite stránku about:config, čo je vlastne zoznam rozšírených predvolieb a konfigurácií. To urobíte tak, že do adresného riadku namiesto adresy webovej stránky napíšete „about:config“ (bez úvodzoviek) a stlačíte „Enter“. Zobrazí sa Vám upozornenie, to len potvrďte. Do filtra napíšte „browser.ctrl“ (taktiež bez úvodzoviek) a medzi zostávajúcimi predvoľbami si nájdite „browser.ctrlTab.previews“. Na položku dvakrát rýchlo kliknite. Tým by sa vám logická hodnota na konci riadku mala zmeniť na „True“. Riadok by mal byť aj tučným písmenami, čo symbolizuje upravenú hodnotu oproti pôvodnej.

 

Nahlad stranky about:config

 

No a to je všetko. Na záver už len vypnite stránku predvolieb a pre istotu reštartujte Firefox.

 

Nahlady kariet vo Firefoxe

A takto nejako to vo výsledku vyzerá

 

Ak ste všetko urobili podľa návodu, tak by sa Vám pri stlačení kombinácie kláves „Ctrl+Tab“ (musíte držať) mali objaviť podobné náhľady kariet ako na obrázku vyššie.

Tip: A ešte malý tip. Pri stlačení kombinácie „Ctrl+Shift+Tab“ sa vám po pustení kláves náhľady automaticky nevypnú.

 

Rozšírenie FoxTab

Druhým riešením je rozšírenie FoxTab, aktuálne vo verzii 1.3. Výhodou tohto riešenia je to, že sa nemusíte babrať v predvoľbách Firefoxu ako v predošlom prípade.

 

Ukazka rozlozeni kariet

Možností zobrazení kariet sú naozaj bohaté

 

FoxTab je naozaj podarené rozšírenie. Ponúka množstvo nastavení, od zmeny farby pozadia, cez otočenie kariet v priestore, až po ich rozloženie na stránke.

 

Horny panel

V ľavo ikonka pre spustenie FoxTab, v pravo ikonka pre pridanie stránok medzi obľúbené

 

Pre spustenie rozšírenia máte taktiež na výber viacero možností. Po reštartovaní prehliadača vám v hornom paneli pribudne nová ikonka s tromi akoby kartami (viz. obrázok), ktorou môžte vyvolať ponuku. Tá sa dá ale vyvolať aj rýchlejším spôsobom, pomocou kombinácie kláves. Tie sa dajú samozrejme upraviť v nastaveniach. Mne sa ale najviac osvedčila kombinácia Ľavé+pravé tlačítko myši, prípadne ľavé tlačítko a koliesko, ale každý si určite nájde to, čo mu najviac sedí.

 

Horna lista rozsirenia FoxTab

Na výber máte zobrazenie obľúbených stránok, nedávno zavretých a práve otvorených kariet

 

Z ďalších funkcií nesmiem určite opomenúť funkciu „Pridať medzi obľúbené stránky“. Symbolizuje je malá ikonka plus vedľa adresného riadka vpravo. Funguje na tom istom princípe ako funkcia Firefoxu „Pridať medzi záložky“, len v tomto prípade sa stránka pridáva medzi obľúbené stránky v rozšírení. Stačí na ňu kliknúť a stránka sa vám pridá medzi obľúbené stránky. V rozšírení si potom pre ich zobrazenie musíte prepnúť zobrazenie na „Obľúbené stránky“ situované v ľavom hornom rohu.

 

Ukazka moznosti otocenia kariet v priestore

Karty môžete otáčať, prípadne meniť farbu pozadia

 

To je asi tak všetko k funkciám. Pridám ešte pár slov k inštalácii rozšírenia. Na stránke s rozšírením stačí kliknúť na stiahnutie a Firefox už sám automaticky rozpozná, že sa jedná o doplnok určený pre neho. Po stiahnutí vám vyskočí inštalačné okienko. Stačí odškrtnúť „Nainštalovať“ a Firefox sa už o všetko postará. Po skončení inštalácie už len reštartujte prehliadač a môžte smelo upravovať karty.

 

Záver

Čo dodať na záver. Každý si určite vyberie riešenie, ktoré mu najviac sedí, ale snáď ešte jedno malé upozornenie alebo skôr také odporúčanie. Pri spustení obidvoch riešení naraz si môžu liezť do vlasov, preto odporúčam pri nainštalovaní rozšírenia FoxTab vypnúť v predvoľbách Firefoxu náhľady kariet, ak ste samozrejme skúšali aj to prvé riešenie.

 

Zdroj: webuser.co.uk a foxtab.com

Neprehliadnite: