Sharp predstavuje prvé Blu-ray rekordéry podporujúce nový BDXL formát a trojvrstvové Blu-ray disky VR-100BR1 s kapacitou 100 GB

Tlačový servis  /  22. 07. 2010, 00:00

Spoločnosť Sharp predstavila dva nové modely AQUOS Blu-ray rekordérov s diskovou jednotkou podporujúcou nový BDXLTM formát, ktoré umožňujú ako prvé na svete nahrávanie a prehrávanie trojvrstvových a štvorvrstvových Blu-ray diskov. Blu-ray rekordéry BD-HDW700/BD-HDW70 budú dostupné na japonskom trhu od 30. júla 2010.

BDXLTM je nový formát viacvrstvových prepisovateľných Blu-ray diskov, ktoré zvyšujú kapacitu na uloženie dát dostupnú pre jeden disk. BDXL formát umožňuje využiť ďalšiu zapisovateľnú vrstvu k súčasnému dvojvrstvovému formátu (s úložnou kapacitou až 50 GB) a ponúka trojvrstvové (100 GB) a štvorvrstvové disky (120 GB). Tento nový formát umožňuje nahranie približne 12 hodín pozemného digitálneho vysielania a zhruba 8,6 hodín satelitného digitálneho vysielania.

 

 

Blu-ray disková jednotka, ktorá ako prvá na svete podporuje nahrávanie a prehrávanie BDXL Blu-ray médií, bola vyvinutá spoločnosťou Pioneer Digital Design and Manufacturing Corporation (so sídlom v Kawasaki, prefektúra Kanagawa, Japonsko, ďalej len PDDM), spoločným podnikom v oblasti optických technológií spoločností Sharp a Pioneer. Blu-ray rekordér je produktom spoločného vývoja a zdieľania skúseností v oblasti optických technológií, získaných oboma spoločnosťami počas dlhoročného angažovania sa v tejto oblasti.

Sharp zároveň predstavil trojvrstvové Blu-ray disky VR-100BR1, ktoré ako prvé na svete zodpovedajú špecifikácii nového BDXL formátu, a ponúkajú kapacitu na uloženie dát 100 GB na jednom disku. Tieto disky umožňujú zaznamenať a uchovávať HDTV programy s dlhou stopážou alebo veľké množstvo dielov seriálov na jednom disku v rovnakej HD kvalite ako originál. Aj tieto disky budú dostupné na japonskom trhu od 30. júla tohto roka.

Sharp zameria svoje úsilie na maximálne využitie optických technológií vyvíjaných spoločnosťou PDDM a verí, že BDXL formát podporujúce Blu-ray rekordéry a Blu-ray disky sú začiatkom novej éry veľkokapacitných diskov umožňujúcich zálohovanie videa vo vysokom rozlíšení s veľmi dlhou stopážou.

 

Neprehliadnite: