Google inovuje: nové vyhľadávanie obrázkov, odpovede na otázky

Tomáš Kusenda  /  24. 07. 2010, 14:36

Spoločnosť Google opäť inovuje svoj vyhľadávací systém. Ako prvou novinkou sú odpovede na priame otázky. Aj keď terajší systém funguje, Google investovala do spoločnosti MetaWeb, aby bolo možné odpovedať aj na zložité otázky. Okrem toho prebieha test nového vyhľadávača obrázkov.

Spoločnosť MetaWeb prevádzkuje webstránku FreeBase. Jedná sa o akúsi databázu informácií, podobnú Wolfram Alpha. Stačí položiť otázku a systém nájde odpoveď. Je to akýsi druh vyhľadávania, avšak nie priamo na webstránkach, ale vo vlastnej databáze. Túto technológiu má prenajatú aj vyhľadávač spoločnosti Microsoft, Bing.

Spoločnosť Google verí, že vďaka tejto technológií sa jej podarí odpovedať aj na zložité otázky. Už teraz vie Google vo svojej anglickej verzii odpovedať na otázky ako napríklad „program kín“, „narodeniny Baracka Obamu“, či „Dnešné počasie“, avšak stále nevie odpovedať na zložitejšie otázky ako napríklad „školné na vysokej škole na východnom pobreží pod 30 000 dolárov“. Práve k tomu má pomôcť technológia MetaWebu.

Ďalšou novinkou je úprava vyhľadávania obrázkov. Podľa niektorých zdrojov nie sú zmeny len kozmetické, ale na vyhľadávanie obrázkov Google nasadil svoju novú technológiu Caffeine, o ktorej sme vás už informovali.

Avšak podľa dostupných obrázkov a podložených informácií, sa vyhľadávanie obrázkov na Google bude značne podobať tomu, ktoré využíva Bing od Microsoftu.

Na stránke výsledkov vyhľadávania sa nenachádzajú žiadne ďalšie údaje, iba samotné náhľady. Po kliknutí na náhľad  sa obrázok zväčší a objavia sa aj informácie o webe, kde sa obrázok nachádza, či rozmery. Náhľady tiež majú rôznu veľkosť. Spoločnosť Google tento koncept už v roku 2007 nasadila do ostrej prevádzky. Avšak po množstve negatívnych reakcií sa spoločnosť Google rozhodla stiahnuť túto verziu a ostala pri tej starej.

Ako sa zdá, Google sa snaží Bingu od Microsoftu naozaj konkurovať a považuje ho za vážneho súpera. V poslednom období sa dokonca nebojí prevziať niektoré nápady, ako napríklad náhodné pozadia. Okrem toho Google kúpil už druhú firmu, s ktorou ma Microsoft uzatvorenú zmluvu o spolupráci.

Autor: Tomáš Kusenda

Zdrojgooglesystem.blogspot.comgoogleblog.blogspot.com

Neprehliadnite: