Vyhlásenie unikátnej súťaže - „Cena ITAPA 2003“

Peter Polakovič  /  26. 05. 2003, 00:00

Ste IT osobnosť, zástupca inštitúcie štátnej správy či samosprávy a úspešne ste zrealizovali projekty modernizácie verejnej správy prostredníctvom využívania informačných a komunikačných technológií? Prihláste sa do súťaže „Cena ITAPA 2003“ a možno práve Váš projekt v oblasti zavádzania informačných technológií vo verejnej správe bude ocenený!

Pod záštitou Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva hospodárstva SR a Veľvyslanectva Kanady bol dnes vyhlásený druhý ročník súťaže „Cena ITAPA 2003“ (ITAPA Distinction Awards) pre najlepšie projekty v oblasti zavádzania informačných technológií vo verejnej správe. Do súťaže sa môžu zapojiť všetky IT spoločnosti, inštitúcie štátnej správy a samosprávy, ktoré úspešne zrealizovali projekty modernizácie verejnej správy prostredníctvom využívania informačných a komunikačných technológií.

Hlavným kritériom úspešnosti hodnotenia jednotlivých projektov bude ich reálny prínos pre verejnosť, pre občana, ako aj jednoznačný prínos k zlepšeniu a zefektívneniu služieb a procesov vo verejnej správe. Projekty bude posudzovať medzinárodná odborná porota v štyroch hlavných kategóriách.

V prvej kategórii „Nové služby“ hodnotí porota mieru prínosu projektu pre verejnosť, v kategórii „Zlepšovanie procesov“ hodnotí predovšetkým prispenie projektu k zefektívneniu činnosti inštitúcie. Tretia kategória „Podpora vzdelávania“ je venovaná všetkým projektom, ktoré pomáhajú zvyšovať vzdelanosť, zručnosť, kvalifikáciu a odbornosť pracovníkov verejnej správy. V kategórii „Nápad roka“ bude posudzovaná originalita a invenčnosť nápadu, na ktorom je projekt postavený. V rámci tejto kategórie budú udelené tri ceny: Cena za najlepšie zadanie - určená pre pracovníkov verejnej správy, Cena za najlepšie riešenie – určená pre realizátorov a Cena za najlepšiu víziu projektu - pre študentov stredných a vysokých škôl. Uzávierka súťaže je 30. septembra 2003. Bližšie informácie nájdete na www.itapa.sk.

Po prvýkrát sa táto prestížna súťaž uskutočnila v roku 2002, kedy medzi ocenenými boli také významné projekty ako Elektronické colné konanie, Centrálny informačný systém Notárskej komory SR, Elektronický Obchodný register SR či Sieťový akademický program CNAP.

Slávnostné vyhlásenie víťazných projektov a udeľovanie súťažných cien v jednotlivých kategóriách sa uskutoční počas 2. ročníka medzinárodného podujatia ITAPA – Informačné technológie a verejná správa v dňoch 27. - 29. októbra 2003 v Bratislave. ITAPA sa už počas svojho 1. ročníka stala najväčšou IT konferenciou v histórii Slovenska, na prednáškach vystúpilo 74 prednášateľov, zrealizovalo sa 12 panelov k strategickým témam. Významné bolo aj zastúpenie zahraničných expertov z 10 krajín Európy a Severnej Ameriky.

Všeobecné propozície súťaže

Súčasťou a vyvrcholením podujatia ITAPA je už tradične vyjadrenie uznania projektom, ktorým sa podarilo vízie moderného Slovenska pretaviť do reality. Po úspešnom prvom ročníku vyhlasujeme druhý ročník súťaže, do ktorej môžu byť zapojené všetky IT spoločnosti, inštitúcie štátnej správy a samosprávy, ktoré úspešne zrealizovali projekty modernizácie verejnej správy prostredníctvom využívania informačných a komunikačných technológií.

Na Slovensku sa v tejto oblasti realizuje mnoho zaujímavých projektov na všetkých úrovniach štátnej správy aj samosprávy. Sme presvedčení, že všetci, ktorí sa na týchto projektoch podieľajú, si zaslúžia, aby ich práca a poznatky nezostali v úzadí, ale aby tieto projekty boli prezentované širokej verejnosti a získané skúsenosti mohli byť zužitkované aj v ďalších nových projektoch.

Prihlasovateľ projektu uvedie kategóriu, do ktorej projekt prihlasuje. V prípade, že projekt logicky spadá do inej kategórie, organizátori súťaže si vyhradzujú právo preradiť projekt do správnej kategórie. Prihlášky je potrebné doručiť do 30. septembra 2003. Zoznam prihlásených projektov s ich stručným popisom bude uverejnený aj na stránke ITAPA (www.itapa.sk). Po ukončení súťaže budú na webe uverejnené aj ocenené projekty.

Tešíme sa, že sa do súťaže prihlásia opäť zaujímavé projekty, ktoré budú dôkazom toho, že Slovensko je aj v tejto oblasti moderným štátom a plnohodnotným partnerom pre vyspelé krajiny.

Kategória 1. „Nové služby

Informačné technológie umožňujú priniesť občanovi služby, ktoré mu verejná správa klasickou formou nevedela poskytnúť. Medzi ne patrí sprístupnenie rôznych typov informácií, uľahčenie orientácie, či nový jednoduchší spôsob poskytnutia služby. Táto kategória je určená všetkým projektom, ktoré takúto hodnotu prinášajú, a to najmä z pohľadu občanov.

V rámci tejto kategórie hodnotí porota predovšetkým mieru prínosu projektu pre verejnosť.

Kategória 2. „Zlepšovanie procesov“

Zavádzanie informačných technológií do existujúcich procesov znamená častokrát systémové a kritické prehodnotenie celého procesu tak, aby z neho bolo odbúraných čo najviac zbytočných krokov. Takto sa darí dosiahnuť výrazné urýchlenie, a aj celkovú automatizáciu procesov v rámci inšitúcie. Zmyslom tejto kategórie je práve preto vysloviť uznanie a oceniť tie projekty, ktoré sa na existujúce procesy dokážu pozrieť práve takýmto kritickým pohľadom a nasadením informačných systémov a technológií dokážu docieliť ich výrazné zlepšenie, zjednodušenie, či zrýchlenie. V rámci tejto kategórie sa hodnotí predovšetkým prínos projektu k zefektívneniu činnosti inštitúcie.

Kategória 3. „Vzdelávanie

S nasadzovaním informačných systémov sú bezprostredne späté ľudské zdroje – od informačných profesionálov cez IT manažérov a technologických expertov až po odborných užívateľov. Správne a kvalitné nasadenie a prevádzka informačných systémov si vyžaduje premyslenú a dlhodobú stratégiu podpory všetkých zúčastnených, najmä užívateľov. Do kategórie „Vzdelávanie“ je možné prihlásiť všetky projekty, ktoré sú zamerané na budovanie ľudských zdrojov v oblasti verejnej správy a využívajú informačné technológie, aplikácie dištančného vzdelávania, podpory užívateľov a pod.

V tejto kategórii sa hodnotí predovšetkým prínos pre zvyšovanie odborných znalostí pracovníkov verejnej správy v rôznych profesných oblastiach (nielen zameraných na znalosti z oblasti IT).

Kategória 4. „Nápad roka

Dobrý projekt je postavený na dobrých nápadoch. V tejto kategórii sa hodnotia práve tieto dobré nápady, ich originalita a invenčnosť.

V rámci kategórie sa udeľujú tri ceny:

Cena za najlepšie zadanie

- hodnotí sa nápad, ktorý stál pri vzniku projektu. Cena sa bude udeľovať za kvalitne a originálne spracované zadanie, ktoré vystihne potreby užívateľov. Oceňuje sa predovšetkým nápad, teda úspešné využitie informačných technológií tam, kde ich výhoda nie je zrejmá na prvý pohľad.

Cena za najlepšie riešenie

- hodnotí sa prístup realizátora k zadaniu. Oceňuje sa predovšetkým dômyselnosť riešenia a pridanie hodnoty, ktorá ide nad rámec zadania.

Cena za najlepšiu víziu projektu

- hodnotí sa predovšetkým originalita nápadu a schopnosť prekročiť bežnú skúsenosť. Táto cena je výnimočná – oceňuje sa čistý nápad bez nutnosti implementácie. Porota bude vyhodnocovať originalitu a invenčnosť vízie, v ktorej bude zakomponované zefektívnenie niektorej z činností týkajúcich sa verejnej správy.

Táto cena je ako jediná určená pre študentov vysokých škôl a stredných škôl.

Prihlasovacie formuláre sa nachádzajú na www stránke podujatia ITAPA – www.itapa.sk. Na stránke budú zverejnené aj priebežné pokyny a informácie k súťaži.

Ocenené projekty ITAPA 2002

1. Kategória „Nové služby“

1. Elektronické colné konanie – služba „Sprostredkovanie informácie o úhrade záväzku“ pre colnú správu SR

KONKRÉTNE ZLEPŠENIA A PRÍNOSY PROJEKTU

Zlepšenia, resp. prínosy pre Colné riaditeľstvo SR:

V rámci colného konania sa skráti proces preukázania úhrady záväzku z 1 až 3 dní na 15 minút, umožní sa jednotné rozhranie pre banky a zrýchli sa kontrola vo vnútornom systéme colnej správy.

Prínosy pre deklaranta:

Skrátením procesu preukázania úhrady záväzku z 1 až 3 dní na 15 minút bude môcť deklarant využiť finančné prostriedky, vinkulované v bankách alebo na depozitných účtoch colných úradov, na iné obchodné aktivity.

INVESTOR/ZADÁVATEĽ PROJEKTU
Colné riaditeľstvo SR a Ditec, a.s.

DODÁVATEĽ/REALIZÁTOR PROJEKTU
Ditec, a.s. a AmoNet, a.s.
2. Elektronické rokovania vlády
3. Obchodný register na internete,
Štátny zoznam osobitne chránených častí prírody

2. Kategória „Zlepšovanie procesov“
1. Centrálny informačný systém notárskej komory

KONKRÉTNE ZLEPŠENIA A PRÍNOSY PROJEKTU

Interné prínosy pre notárov:

Zefektívnenie práce na notárskych úradoch, zníženie potenciálneho nebezpečenstva chýb, zlepšenie komunikácie medzi notárskymi úradmi a Notárskou komorou SR (NK).

Prínosy pre malé a stredné podnikanie:

Podnikatelia získavajú nový inštitút, ktorý im umožňuje získať pôžičku na podnikanie bez toho, aby vlastnili nehnuteľnosť. Môžu dokonca aj založiť výrobný prostriedok, s ktorým podnikajú (napr. nákladný automobil, stroj atď.). Proces poskytnutia úveru sa nesmierne zrýchli, keďže založenie hnuteľnej veci môže byť otázkou hodín, pričom pri nehnuteľnostiach hovoríme v súčasnosti o mesiacoch.

Prínosy pre finančné inštitúcie:

Banky, leasingové spoločnosti a iní veritelia sa budú môcť rozhodovať o poskytovaní úverov malým a stredným firmám na základe vierohodných informácií. Možnosť vydraženia záloh prostredníctvom inštitútu dobrovoľnej dražby prispeje aj v prípade nesplácania úverov k rýchlejšiemu uspokojeniu veriteľov.

Prínosy pre skvalitnenie dedičských konaní:

Vznik centrálneho registra závetov, do ktorého budú vložené aj závety spísané v minulosti, vnesie do tejto oblasti právnu istotu a transparentnosť. Lustrácia v registri závetov zrýchli dedičské konanie a eliminuje prípadné rozpory medzi pozostalými.

Prínosy pre všeobecné zlepšenie právneho prostredia:

Zamedzenie podvodom tým, že sa eliminuje možnosť falšovať notársky overené podpisy a notárske pečiatky na listinách používaných k právnym úkonom. Zamedzenie možnosti falšovania notárskych zápisníc s akýmkoľvek obsahom. Vytvorenie možnosti pre verejnosť a inštitúcie overiť si pravosť týchto notárskych úkonov na internete.

INVESTOR/ZADÁVATEĽ PROJEKTU
Notárska komora Slovenskej republiky

DODÁVATEĽ/REALIZÁTOR PROJEKTU
Siemens Business Services s.r.o.

2. Informačný systém pre legislatívu a aproximáciu práva (ISLAP)
3. Komplexný informačný systém – Obecný úrad Rovinka, Mestský úrad Nové Zámky

3. Kategória „Podpora vzdelávania“

1. Sieťový akademický program CNAP (Cisco Networking Academy Program)

KONKRÉTNE ZLEPŠENIA A PRÍNOSY PROJEKTU

V rámci projektu sa na vybraných stredných a vysokých školách vybudovali špičkové vzdelávacie centrá e-learningových technológií. Vytvorením centier sa sprístupnili najnovšie poznatky a vedomosti z oblasti IT (tzv. certifikovaný systém vzdelávania v oblasti sieťových a informačných technológií, ktorý dovtedy nebol v tejto forme v SR prístupný).
Pre potreby úradov práce projekt vytvoril akreditovaný rekvalifikačný program na báze CNAP. Podstatnou mierou tak prispieva k odbornej príprave „nedostatkových“ odborníkov v oblasti sieťových technológií. Jedným z najlepších prínosov projektu je fakt, že 100 % doterajších absolventov programu našlo pracovné uplatnenie bez problémov.

INVESTOR/ZADÁVATEĽ PROJEKTU
Cisco Systems Slovakia s.r.o.

DODÁVATEĽ/REALIZÁTOR PROJEKTU
Cisco Systems Slovakia s.r.o., Ministerstvo školstva SR, Vzdelávacie inštitúcie zapojené do programu CNAP v SR

2. Portál digitálnej knižnice CASLIN

Čo prinesie ITAPA 2003?

- Komplexné prezentácie vybraných krajín 
- Účasť špičkových zahraničných expertov
- 12 panelov k strategickým témam
- Ocenenie najlepších projektov a najlepších nápadov

Okruhy panelov
1. Stratégia informatizácie
- Knowledge Economy
- Koordinácia aktivít ústredných orgánov štátnej správy
- Financovanie informatizácie na úrovni štátu
2. eGovernment
- Služby eGovernmentu (Front Office)
- Back Office verejnej správy
- Infraštruktúra – dostupnosť
- Bezpečnosť informačných systémov
- Geografické informačné systémy
3. Informatizácia regiónov
- Informatizácia regionálnej verejnej správy
- Dopad informatizácie na regionálny rozvoj
4. Ľudské zdroje
- Informatizácia a občania so zdravotným postihnutím
- Vzdelávanie profesionálov vo verejnom sektore

Neprehliadnite: