Recenzia Apple Wireless Keyboard- klávesnica skoro do vrecka

Platená reklama  /  14. 07. 2010, 19:07

Apple vyrába pre svojich zákazníkov množstvo príslušenstva a práve externé periférie patria k najviac kupovaných doplnkom značky Apple. My si dnes predstavíme klávesnicu, ktorá je tak malá, že sa skoro schová do vrecka. Áno, reč bude o Apple Wireless Keyboard.

Príslušenstvo značky Apple. Elegantné a podľa mnohých aj zbytočne drahé. My sa dnes pokúsime tento mýtus vyvrátiť a to pomocou bezdrôtovej klávesnice značky Apple, ktorej stačia k životu iba dve AAA batérie a zapnutý bluetooth.

 

Apple a jeho klávesnica

Prvú vec, ktorú som ku svojmu MacBooku chcel prikúpiť bola klávesnica a myš. Keď už som mal nahryznuté jablko na vrchnej časti šasi, začal som sa obzerať, čo vlastne samotný výrobca ponúka v tomto segmente. Moja požiadavka bola jasná, žiadne káble a výborne rozloženie kláves, ktoré urobia z písania radosť.

Netrvalo mi to ani pol dňa a už som mal za sebou pár testov a videí, ktoré vychvaľujú Apple Wireless Keyboard do nebies. Výrobca ponúka SK verziu (slovenské znaky a diakritika) a ENG verziu (klasická anglická znaková sada), čiže je iba na vašich požiadavkách, ktorá vám viac sadne. Ja som si zvolil SK variant, aj kvôli častému písaniu slovenských textov. Samozrejme, ak si nastavíte SK jazyk, viete zadávať slovenské znaky aj na ENG klávesnici, no nevidíte ich pred sebou, čo mne dosť chýba.

Zrejme rýchlovka bude samotné balenie. Je to pomerne malá krabica, ktorá ukrýva zabalenú klávesnicu v štýle MacBook alebo iPhone, dokumentáciu a dvojicu AAA batérií. Inak tu musím bezpodmienečne pochváliť samotný Apple, pretože výdrž je viac ako úžasná. Ale o tom až neskôr. Keďže si klávesnica vystačí s prenosom cez bluetooth, nie je potrebné sa zaoberať žiadnou kabelážou.

 

79 kláves k vašim službám

Klávesnica ponúka plných 79 kláves a je to presná kópia klávesnica, akú nájdete na 13” MacBookoch. Sedia rozloženia znakov, počet kláves a aj medzery medzi nimi. Ak teda hľadáte doplnok pre svoj MacBook, nebudete si vôbec zvykať na novú klávesnicu a môžte rovno skočiť do plného pracovného nasadenia. Asi jediným viditeľným rozdielom je farebné prevedenie kláves. Čierne na MacBooku vs. biele na klávesnici.

Pobavme sa ešte o vzhľade a celkovom spracovaní klávesnice. Jedná sa v podstate o tenký kus hliníka, do ktorého sú na vrchnej strane zasadené klávesy a na spodnej plastový kryt, ktorý ma v strede logo spoločnosti Apple a popis zariadenia. Klávesnica je pevná (je proste z jedného kusu) a na stole drží nehybne aj vďaka štyrom gumeným nožičkám. Ak teda píšem, nie je problém aj silnejšie udierať do klávesnice, jej poloha bude stále rovnaká. Po stole sa nepohybuje, jedine ak ju položíte na obrus alebo iný podklad, ktorý absorbuje funkciu gumených podložiek.

 

Tá výdrž

Apple robil malú bezdrôtovú klávesnicu aj v minulosti, no tá bola napájaná trojicou AAA batérií. Keď bola predstavená nástupkyňa a mala mať o jeden zdroj energie menej, strhli sa diskusie na tému kratšej výdrže. Ja môžem dnes prehlásiť, že aj vďaka novej technológii (klávesnica sa automaticky vypne, ak ju nepoužívate a pri stlačení klávesu sa opäť okamžite aktivuje) je výž výborná. Za 6 mesiacov mi klesla kapacita batérie o 50% a to používam Apple Wireless Keyboard denne asi 3-4 hodiny. 

Klávesnica je zdvihnutá na plochu podložky vďaka svojmu tunelu, ktorým je zakončená rovná hliníková plocha s klávesami. V tomto tuneli je na jednej strane vstup pre batérie a na druhej hlavné tlačidlo On/Off, ktorým sa po prvom zapnutí aktivuje aj párovací režim. Na vrchnej pravej strane tela klávesnice je ukrytý malý signalizačný pomocník, ktorý ukazuje párovanie s notebookom a tiež slabú kapacitu batérie. O tej sa môžte presvedčiť aj v nastaveniach, kde sa dá o.i. zvoliť napríklad odozva klávesnice alebo aktivácia kláves F1 až F12.

Za zmienku stojí ešte vrchný rad klávesnice, kde sa ukrývajú rýchle prístupy k aplikáciam ako je Dasboard, Exposé alebo ovládanie zvuku systému a tiež multimediálne tlačidlá. Tu je identická situácia, s akou sa môžte stretnúť v prípade zabudovanej klávesnice vášho MacBooku. Pripojenie je zverené do rúk technológii bluetooth a teda dosah je tých 10 metrov a odozva nemá žiadne meškanie. Po stlačení klávesy sa hneď na displeji udeje požadovaný pokyn, bez akéhokoľvek čakania.

 

Dve alebo jedna?

Takto by mala znieť záverečná otázka pred kúpou externej klávesnice. Ak už máte model značky Apple, tak si musíte zvážiť, či využijete externú klávesnicu alebo vám stačí tá na vašom MacBooku. Ja osobne si neviem vynachváliť túto malú, prenosnú a elegantnú klávesnicu a to aj vďaka tomu, že mám MacBook na stojane a písanie bez takéhoto pomocníka nie je moc príjemné. Cena, ktorá iba o pár centov prevyšuje 70 EUR nie je vzhľadom na možnosti, ktoré ponúka prehnaná.

 

 

Zhrnutie plusov a mínusov:

 

Plusy:

+ kvalitná odolná konštrukcia

+ výborné reakcie

+ skvelá výdrž

+ štýl a značka

 

Mínusy:

- možno cena

 

Apple Wireless Keyboard si môžte zakúpiť v našom e-shope  notebook.pda.sk, kde nájdete aj iné zaujímavé príslušenstvo značky Apple.

 

Neprehliadnite: Od 21.7. do 4.8. sa koná súťaž o túto klávesnicu

 

Prečítajte si tiež:

Užívateľská recenzia Apple MacBook 15”

Užívateľská recenzia Apple iPod Touch 2G 8 GB

Prežil som rok a pol s Apple MacBook 13”

 

Galéria fotografií

                       

Neprehliadnite: