YouTube sprístupnilo verziu pre TV, vašu myš už potrebovať nebudete

Martin Tomšík  /  08. 07. 2010, 13:42

Spoločnosť Google, prevádzkovateľ portálu YouTube, spustil verziu videoportálu, ktorá je primárne určená pre televízory, respektíve pre pripravovanú službu Google TV.

YouTube Leanback, ako sa nová služba volá, je vlastne zjednodušená verzia hlavného portálu na zdieľanie videí. Momentálne sa táto služba nachádza iba v testovacej verzii, no už teraz sa vie, že Google s ňou mieri do obývačiek svojich užívateľov. Nájsť ju môžeme na adrese youtube.com/leanback.

Pre funkčnosť služby je potrebné byť zeregistrovaný a samozrejme je nutné sa prihlásiť k svojmu účtu na YouTube. Následne sa zobrazí stránka vo flashi, kde v spodnej časti sa nachádza zoznam videí s náhľadom a kategórie videí. Hornej časti dominuje vyhľadávacie pole. Keďže je služba ovládaná iba prostredníctvom klávesnice, postačí vám iba šípka hore (zobrazí sa vyhľadávanie), šípka dole (videá a kategórie), šípka doprava / doľava (zvolenie si videa), enter (spustenie videa / potvrdenie voľby) a pri vyhľadávaní samozrejme písmená.

Očakáva sa aj možnosť prispôsobenia služby k ovládačom set-top-boxov, kde sa momentálne takmer vždy nachádzajú šípky, tlačidlo OK a samozrejme písmená, ktoré zadávate podobným spôsobom ako na klasickej mobilnej klávesnici.

Videá sa do tejto služby dostávajú rôznymi spôsobmi. YouTube vám zobrazí tie, ktoré si často prezeráte, poprípade im podobné. Ďalej sú tu videá z vášho odberu (feedu, subscriptions) a môžete si svoj YouTube účet prepojiť s Facebookom, kde sa zobrazia videá od vašich priateľov.

 

Predstavenie novej televíznej platformy (v angličtine):

 

Služba samozrejme funguje aj cez prehliadač klasického počítača, potrebné je mať nainštalovaný Flash. Videá sa po inicializovaní služby začnú prehrávať v čo najväčšom možnom zobrazení a v najväčšej možnej kvalite. Tu sa naskytne problém pre užívateľov, ktorí majú pomalý internet - na videá v HD je potrebný vysoký dátový tok. Pozor si musíte dávať aj keď máte limitované pripojenie. Pri HD videách môžete pomerne rýchlo prekročiť limit (FUP), ktorý stanovil váš poskytovateľ internetu.

YouTube Leanback zrejme neprinesie revolúciu v pozeraní TV. Videá na YouTube majú zväčša iba 5 - 10 minút, čo nenahradí klasické vysielanie televízií. Skôr môže Google uspieť so svojou požičovňou, kde si užívateľ vie zakúpiť film, prípadne seriál na určitý čas. Táto videopožičovňa, ale v súčasnosti nie je pre Slovensko a Česko dostupná.

Na novinku upozornil server Mashable.

Neprehliadnite: