Palivová spoločnosť TVEL organizátorom konferencie o nových typoch jadrového paliva

Tlačový servis  /  28. 06. 2010, 00:00

Palivová spoločnosť TVEL usporiadala v Moskve jednodňovú medzinárodnú konferenciu na tému „Jadrové palivo pre atómové elektrárne: Súčasnosť a perspektívy”. Konferencia sa uskutočnila pri príležitosti stretnutia s obchodnými partnermi spoločnosti.

Prezident akciovej spoločnosti TVEL Jurij Olenin vo svojom úvodnom prejave označil za priority Palivovej spoločnosti „bezpečnosť výroby a finálnych produktov, zdokonaľovanie prevádzkových vlastností paliva, posilňovanie medzinárodných partnerstiev a zavádzanie inovácií.

Ako Jurij Olenin ďalej uviedol, „za posledné tri roky Palivová spoločnosť odviedla obrovský kus práce v rámci reštrukturalizácie a transformácie závodov na výrobu jadrového paliva. Zvýšená efektívnosť výroby umožnila získať dodatočné investičné prostriedky vo výške približne jednej miliardy dolárov, ktoré boli využité na modernizáciu a technologickú inováciu závodov, ako aj na financovanie inovačných projektov. Toto úsilie nám prinieslo nové možnosti, ako čo najlepšie uspokojiť potreby našich zákazníkov.“

Vladimír Asmolov, námestník výkonného riaditeľa štátnej korporácie Rosatom, vyzdvihol pozitívnu spoluprácu medzi ruským prevádzkovateľom jadrových elektrární a Palivovou spoločnosťou. Asmolov zdôraznil predovšetkým vyššiu efektivitu prevádzky energetických blokov vďaka zavedeniu najnovšej generácie palivových kaziet  od spoločnosti TVEL.

Počas konferencie ruskí aj zahraniční účastníci diskutovali o trendoch vývoja paliva pre reaktory VVER. Petr Lavrenyuk, námestník výkonného riaditeľa pre výskum a vývoj spoločnosti TVEL, referoval o novej generácii palivových kaziet, ktoré sú v prevádzke v atómových elektrárňach s reaktormi typu VVER a predstavil budúce projekty spoločnosti.

Ako zdôraznil Lavrenyuk, „hlavnou úlohou Palivovej spoločnosti TVEL je vývoj palivových kaziet, ktoré spĺňajú požiadavky na spoľahlivosť, bezpečnosť a úspornosť prevádzky.” Nová generácia palivových kaziet, ktoré sa už úspešne využívajú v atómových elektrárňach v Rusku, vykazuje stupeň vyhorenia až do 60 МW × deň/kgU, čo umožňuje prevádzkovanie jadrovej elektrárne pri vyššom ako nominálnom výkone.

Medzi ďalšími účastníkmi konferencie boli Sergej Ryžkov, riaditeľ a hlavný projektant úradu technického dizajnu Hydropress; Vladimír Trojanov, námestník riaditeľa akciovej spoločnosti VNIINM a ďalší predstavitelia ruských výskumných centier a konštrukčných závodov.

 

Neprehliadnite: