Pozor na zmeškané volania zo zahraničia

Tlačový servis  /  22. 06. 2010, 00:00

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) upozorňuje občanov, že krátko pred letnou sezónou sa pravidelne objavujú pokusy o obohatenia sa na úkor volajúcich občanov. Rizikové sú tzv. zmeškané volania zo zahraničia.

V čase pred a počas letnej sezóny si občania vybavujú brigádu alebo dovolenku v zahraničí a menej obozretne reagujú na zmeškané volania. TÚ SR upozorňuje občanov, aby nevolali späť na telefónne čísla, ktoré nepoznajú. Volaním na neznáme čísla sa občania vystavujú riziku vysokého účtu. Reklamácia v takomto prípade bude s najvyššou pravdepodobnosťou neúspešná a telefonujúci bude musieť vysoký účet zaplatiť.

 

Najmä pred a počas dovolenkovej sezóny sa pravidelne opakujú prípady volaní z rôznych čísel zo zahraničia. Mobilný telefón obvykle prestane zvoniť skôr, ako volaný stihne prijať hovor. Neopatrní občania volajú späť, čím sa vystavujú hrozbe vysokého účtu. Čísla v mnohých prípadoch využívajú spoločnosti, ktoré takýmto spôsobom zarábajú na poplatkoch, ktoré získavajú za ukončovanie medzinárodných volaní. Poplatky im platia telekomunikačné spoločnosti.
     Objavujú sa aj rôzne iné spôsoby, ktorými sa rôzne spoločnosti snažia nabádať na volanie na ich telefónne čísla. Časté prípady sú e-maily sľubujúce vyplatenie dedičstva alebo výhry v zahraničí s telefónnym číslom „notára“. Pri volaní na toto číslo sa napr. môže ozvať automat, ktorý oznámi, že pán „notár“ má na druhej linke hovor a požiada, aby ste čakali. Volajúci čaká až do času, kým pochopí, že niečo nie je v poriadku a zloží. Za takýto hovor mu následne príde vysoký účet.

 

Neprehliadnite: