Hacknuté bolo YouTube a iTunes

Martin Tomšík  /  05. 07. 2010, 20:42

Hackeri si opäť raz zobrali na mušku známe internetové portály. Pokiaľ sa užívateľom videoportálu YouTube nič závažné nestalo, ľudia používajúci iTunes prišli o nemalé čiastky dolárov.

Hacknutie iTunes

Na napadnutie užívateľských účtov služby iTunes, ktorú prevádzkuje spoločnosť Apple, spočiatku upozornil známy bloger Alex Brie. Išlo z jeho strany len o podozrenie na fakt, že aplikácie Vietnamca menom Thuat Nguyen sa nachádzajú v top 50-tke, ich počet je až 40. Konkrétne sa jedná o kategóriu Knihy (Books) v sekcii pre iPhone.

Zatiaľ sa ani samotnému prevádzkovateľovi App Store nepodarilo zistiť presný a ani len odhadovaný počet postihnutých užívateľov. Tí však prišli o stovky dolárov.

Problémy hlásia užívatelia pomocou sociálnej siete Twitter, množstvo médií sa ale opiera o MacRumors fórum, kde sú popisované jednotlivé skúsenosti okradnutých ľudí.

Jeden z užívateľov tam popisuje okradnutie až o 1400 dolárov, ďalší hovoria o sumách okolo 900, 500, 600 či 200 dolárov. Banky sú však ústretové - po reklamácii vedia takéto platby vystornovať, no problém treba vždy najskôr ohlásiť, až potom môže banka konať.

Používateľom služby sa odporúča zmeniť si prihlasovacie údaje, prípadne upraviť metódy platieb za služby tejto stránky.

 

Hacknutie YouTube

Napadnutie služby YouTube, ktorú prevádzkuje spoločnosť Google, bolo podľa dostupných informácií vykonané v nedeľu ráno (respektíve u nás popoludní) hackerskou skupinou 4chan.

Tá využila zraniteľnosť HTML kódu portálu, vo videách sa tak zobrazoval odkaz na stránky s pornografiou a samozrejme aj s množstvom vírusov. Hacker si podľa zanechaného odkazu vo videách hovorí "SPONGE", pri napadnutí stránky si pomáhal Justinom Bieberom, teda menom YouTube celebrity.

Zdroj obrázka: richardcunningham.co.uk

Spoločnosť Google spravila potrebné bezpečnostné opatrenia do jednej hodiny, do dvoch hodín sa jej následne podarilo všetky problémy vyriešiť.

Hackerská skupina 4chan je všeobecne známa svojím záporným postojom k idolu množstva dievčat a žien, Justinovi Bieberovi.

Na obe novinky upozornil magazín Mashable.

Neprehliadnite: