Prežil som rok a pol s 13” MacBookom- užívateľský pohľad

Platená reklama  /  28. 06. 2010, 23:38

Ako už viete, portál PDA.sk sa venuje recenziám notebookov a netbookov a špeciálne značke Apple. Dnes vám prinášame pohľad na súžitie s MacBookom, ktoré trvalo rok a pol a môže aj vám pomôcť pri rozhodovaní sa medzi Windows a Mac OS.

Dnešný pohľad bude venovaný značke Apple a konkrétne prvej generácii hliníkového modelu s najmenšou uhlopriečkou, ktorý sa pomaly pripravuje na svoju dvojročnicu. Ako sa žije s Apple MacBook si už prečítajte v našich skúsenostiach.

 

13” MacBook

V marci 2009 som sa dostal k svojmu prvému notebooku značky Apple. Bolo to rýchle rozhodnutie, keď som prechádzal okolo predajne, náhodou som zašiel dnu a už som za približne 20 minút vychádzal s krabicou a v nej si hovel môj nový stroj. Účelom tohto článku je priblížiť najmä nerozhodným “windowsákom” ako sa žije s Mac OS a či je tá zmena skutočne tak radikálna a treba si na ňu mesiace zvykať.

Na úvod si neodpustím prvé porovnanie s plastovými zariadeniami, ktorých je na trhu viac ako dosť a už je pomaly problém sa v tak širokej ponuke zorientovať. Jedným z dôvodov, ktoré ma hneď na úvod presvedčili bolo spracovanie šasi. Apple v podstate použil prvý krát na celú hlavnú časť hliník a navyše je z jedného kusu. Podľa výrobcu sa tým ušetrilo 60% súčiastok, ktoré by držali plastové šasi pohromade. Pre mňa je však podstatnejšie, že hliník je aj po vyše roku stále pevný ako v prvý deň a nemáte najmenšiu šancu spozorovať akýkoľvek podivný zvuk alebo prehýbanie šasi. Pri plastovom tele máte už za pár mesiacov problém.

Nechcem samozrejme iba haniť notebooky od iných výrobcov, ale s hliníkovým šasi sa stretnete iba zriedka a jedná sa väčšinou o vyššie modelové rady, kde sa za kvalitu proste platí. Pri MacBooku je samozrejme situácia rovnaká a nový hliníkový model sa stále nedostal pod magických tisíc eur. Použité materiály majú ešte pár ďalších výhod, medzi tie najviac spomínané patrí 100% recyklovatelnosť a hmotnosť hliníkového modelu klesla na 2.07 kg. Ako ste už zrejme uhádli, celý čas sa bavíme o prvej generácii najmenšieho hliníkového MacBooku.

 

Trinásť lesklých palcov

MacBook v rozmere trinástich palcov ponúka iba lesklý displej. To je aj dôvod, prečo výrobca pribalil handričku, ktorá bude zrejme cestovať spolu s vašim notebookom na každom kroku. Celý displej má po svojom obvode približne jeden a pol centimetra široký čierny pás v ktorom je nad displejom zasadená kamera a snímač okolitého osvetlenia. Inak farebná kombinácia strieborno/čierna je celkom príjemná a najmä nikoho neurazí svojou vyzývavosťou. Drobná zmena sa dotkla aj mikrofónu, ktorý sa presunul nad kláves “ESC”. Rozlíšenie je klasika 1280x800 pixlov.

 

Základné parametre Apple MacBook 13"

OS: Mac OS 10.6.4

Rozmery: 325x227x24.1

Hmotnosť: 2.07 kg

CPU: Intel Core 2 Duo 2 GHz

Pamäť: FUJITSU 160 GB pevný disk, 2 GB RAM DDR3

Displej: 1280 x 800 pixlov, 13” lesklý

CD/DVD: štrbinová mechanika

Grafická karta: NVIDIA GeForce 9400M

Extra: webová kamera, reproduktor, mikrofón

2x USB slot, RJ-45, audio slot (3.5mm), MagSafe, Mini Display Port

Wi-Fi 802.11b, 802.11g , BT

LAN 10/100

 

Apple, podobne ako aj iní výrobcovia ponúka dve základné časti, a okrem už spomínaného displeja je to klávesnica a široký trackpad. Spojenie týchto dvoch základov MacBooku je pomocou pevného kĺbu veľmi kvalitné. Notebook otváram niekoľko desiatok krát denne a po vyše roku nie je patrné ani najmenšie opotrebenie. Kĺb drží výborne a pri otváraní stačí vyvinúť adekvátnu silu a máte pred sebou displej a klávesnicu. Ak máte MacBook položený na stole, jednou rukou to nedokážete, resp. je potrebné mať v tom určitý cvik.

 

Klávesnica je silno návyková

Už prvý pohľad na klávesy presvedčí snáď každého, že tak pohodlné “zadávače” znakov oddelené širokými medzerami musia byť silno návykové. Musím priznať, že prvý dojem neklame a už po pár dotykoch som bol doma. Výčitky, ktoré som stále počúval sa týkali malého “Enteru” a tiež ľavý kláves “Shift” vraj má byť väčší. No neviem, ja som za celý čas používania ani raz neľutoval, že sú klávesy malé. Odozva je výborná a pokiaľ píšete všetkými desiatimi prstami, klávesnicu na MacBooku si jednoducho zamilujete.

Za zmienku stojí ešte vrchný rad klávesnice, kde sa ukrývajú rýchle prístupy k aplikáciam ako je Dasboard, Exposé alebo ovládanie zvuku systému a tiež multimediálne tlačidlá. V nastaveniach si však môžete tieto klávesy premapovať a budete mať k dispozícii klasické F1 až F12. Ja som však ostal verný Apple rozloženiu, pretože mi ponúka prístup priamo k systémovým nastaveniam (hlasitosť, jas alebo zvuk) a zároveň jedným stlačením spúšťam už spomínaný Dasboard alebo Exposé.

Do tretice si povieme o trackpadu. Má sklenený povrch a ponúka doslova psie kusy. Ovládanie je možné jedným, dvoma, tromi a dokonca i štyrmi prstami. Výber ponuky zvládate okrem dotyku aj stlačením trackpadu, čo môžte urobiť kdekoľvek na jeho povrchu. Od doby, keď mám MacBook, som minimalizoval využívanie externej myšky na minimum. V podstate iba doma používam myš, pretože mám notebook zároveň položený na podstavci a okrem myšky mám ešte pripojenú bluetooth klávesnicu.

 

Porty sú pripravené, i keď v menšom počte

Asi najväčšia kritika je smerovaná na porty. Priznávam, musel som kúpiť hub, cez ktorý si rozširujem počty portov. V základe som dostal MagSafe (prístup na nabíjanie), ktorý drží vďaka magnetu (nie raz mi zachránil život, teda život môjho MacBooku, keď som zakopol o šnúru od nabíjania). Druhým v poradí je Ethernet, dva USB porty, audio vstup a výstup a bezpečnostný slot na upevnenie zámku. Aby sme nezabudli, je tu ešte Mini Display Port. V čase, keď som kupoval svoj model, to bola novinka a cez prevodník dokážete pripojiť externý displej bez najmenších problémov. Na ľavej strane je ešte miesto pre zisťovanie kapacity batérie, ktoré vám spoľahlivo oznámi koľko šťavy ešte máte a to aj vo vypnutom stave.

Zadnej stene dominuje kryt batérie, ktorý narúša celkový jednoliaty celok. V podstate ukrýva batériu a tiež disk. Pomocou domáceho náradia sa dostanete tiež k pamäti. V základe máte totiž 2 GB pamäť a 160 GB disk, čo sa môže po čase zdať málo. Výmena je však jednoduchá a zvládne ju každý. Pamäť RAM viete navýšiť až na 6 GB (DDR3) a v prípade disku v podstate obmedzenia neexistujú. Pravá strana ponúka štrbinovú mechaniku pre DVD/CD formáty.

 

Výkon

V tejto časti nášho rozprávania si povieme iba o mojich pocitoch. Moje doterajšie skúsenosti so systémom Windows boli také, že po roku už bolo jasne poznať zahltenie systému a tak som pravidelne okná pre-inštaloval, aby sa zachoval svižnejší chod systému. Pri Mac OS som to za rok a pol nemusel urobiť ani raz a to aj napriek tomu, že počítač mi beží niekoľko hodín denne, no stále reaguje, ako keď som ho vybalil z krabice. To je pre mňa úžasné a ako bežného užívateľa ma to stále drží pri značne Apple. Navyše existuje iba jeden Mac OS a nemám problém vyberať z niekoľkých verzií a tiež 32 alebo 64 “bitovanie” mi moc nehovorí.

 


 

O výkone by sa dalo veľa rozprávať, ale teraz prišiel čas na reálne testy. Použili sme bezplatnú aplikáciu Xbench (verzia 1.3) a vďaka nej máme k dispozícii komplet testy. Viac sa už dozviete z našich obrázkov.


 

 

Výdrží aj šesť hodín, keď sa mu chce

Výdrž bola tiež na poprednom mieste, keď som sa rozhodoval nad kúpou MacBooku. So zapnutou WiFI na 1/3 podsvietenia a pri bežnej práci (iWork, Mail a Safari) dokážem fungovať šesť hodín. Za rok a pol mám už cca 400 nabíjacích cyklov a stav batérie je na 93 percentách. Myslím, že po dvoch rokoch vymením batériu a budem fungovať opäť na plný výkon. Rovnako je dobré si navýšiť RAM na 4 GB a zvažujem SSD disk, ktorý síce zmenší pôvodný 160 GB na približne polovicu, ale podľa testov, ktoré sú dostupné na internete je to neporovnateľný výkon.

 

Vraj je luxusný

Prvý pohľad na značku Apple a svietiace jablko na vrchnej strane šasi stále budí pozornosť okoloidúcich. Je to aj z dôvodu malého rozšírenia tejto značky (na poli notebookov) a tiež mýtu okolo ceny. Pri kúpe notebooku sa dnes nie je problém dostať na 1000 EUR a to už chcem mať k dispozícii ozaj dobrý stroj po všetkých stránkach. Je mi jasné, že parametre najmenšieho z rodiny MacBookov sú trochu v úzadí za konkurenciou s Windows, no hliníkové šasi, LED podsvietenie displeja, neuveriteľná pevnosť a značka dokáže vyrovnať tento rozdiel. Navyše, Mac OS si vystačí s 2 GB RAM a 2 GHz procesorom viac ako dosť. Osobne používam virtuálny Windows súčasne s Mac OS a to bez jediného problému v plynulosti. Môžem medzi systémami kopírovať a pohodlne prepínať.

 

Áno či Nie?

Táto otázka podľ mňa nemá moc význam. Teda, aby som to upresnil, každý používateľ notebooku presne vie na aký účel používa svoje zariadenie a preto si musí zvážiť, či prejde na Mac OS alebo nie. Je to skôr otázka pohľadu na Apple a tiež cenovku v prípade ich produktov. Kancelársku prácu zvláda MacBook na výbornú a pokiaľ používate aplikáciu, ktorá nemá verziu pre Mac OS, je tu stále virtuálny Windows. Osobne si neviem vynachváliť hliníkové šasi a spracovanie notebooku. Samozrejme je pre mňa dôležitý aj dizajn.

 

 

Zhrnutie plusov a mínusov:

Plusy:

+ kvalitná odolná konštrukcia

+ výborné reakcie

+ skvelá výdrž

+ štýl a značka

 

Mínusy:

- kompatibilita niektorých aplikácii

- slabší obsah balenia

 

Novší model 13” MacBooku si môžte zakúpiť v našom e-shope  notebook-pda.sk, kde nájdete aj iné zaujímavé modely a príslušenstvo značky Apple.

 

 

Prečítajte si tiež:

Užívateľská recenzia Apple MacBook 15”

Užívateľská recenzia Apple iPod

 

Galéria fotografií

                                                           

Neprehliadnite: