Firefox 3.6.4 dostupný na stiahnutie

Marek Poleč  /  24. 06. 2010, 05:36

Nová a dlho očakávaná verzia najobľúbenejšieho a celosvetovo najrozšírenejšieho internetového prehliadača od Mozilly je na svete. Nesie názov Firefox 3.6.4 a okrem iného umožňuje, aby zásuvné moduly bežali ako samostatné procesy.

V prípade ich zlyhania zostane prehliadač bežať ďalej namiesto toho, aby sa zrútil. Pre oddelený beh sú nastavené moduly Apple Quicktime, Adobe Flash a Microsoft Silverlight. Ostatné moduly možno vyčleniť a v samostatných procesoch spúšťať manuálne, vytvorením konfiguračnej premennej obsahujúcej názov knižnice pluginu s hodnotou "true", napr. pre Adobe Reader "dom.ipc.plugins.enabled.nppdf32.dll". Názov knižnice pre jednotlivé pluginy je možné zistiť príkazom "about:plugins". Procesy, v ktorých Firefox spúšťa pluginy, majú meno spustiteľného súboru "plugin-container.exe".

Okrem spúšťania pluginov vo vlastných procesoch bolo v novej verzii opravených viacero bezpečnostných chýb a viacero problémov so stabilitou. Už dlhšie sa však hovorí o novej verzii Firefoxu, ktorá ponesie označenie 4.0. V tejto verzii by mala byť už zahrnutá podpora aj pre ostatné pluginy a operačné systémy, vrátane izolácie každej z otvorených kariet. Znamená to, že každá otvorená karta bude bežať vo svojom vlastnom otvorenom procese, čo povedie k ďalšiemu zvýšeniu stability.

Podľa slov vývojárov, môžu práve zásuvné moduly až za tretinu zlyhaní prehliadača. Rovnakú funkcionalitu obsahuje aj prehliadač Google Chrome. Ten však zachádza v členení na procesy omnoho ďalej. V súvislosti s vydaním novej verzie prehliadača, odporúča Mozilla navštíviť stránku mozilla.com/en-US/plugincheck a aktualizovať všetky nainštalované pluginy, ktoré aktuálne využívate. Nová verzia sa v súčasnosti ponúka pri manuálnej kontrole dostupných aktualizácií z rozhrania Firefoxu, pre jednotlivé podporované operačné systémy a jazyky je ju možné sťahovať z mozilla.com alebo firefox.com.

Zdroj: blog.mozilla.com

Neprehliadnite: