Výskumníci HP Labs vytvorili revolučné dátové centrum poháňané hnojom

Tlačový servis  /  14. 06. 2010, 00:00

Spoločnosť HP zverejnila závery nového projektu centrálneho výskumného pracoviska HP Labs, ktorý ukazuje, ako možno spojením „obyčajného“ hnoja pochádzajúceho z chovu kráv s tepelným výstupom dátových centier vytvoriť ekonomicky a ekologicky udržateľnú prevádzku.

Vo výskumnej štúdii prezentovanej na Medzinárodnej konferencii ASME o energetickej udržateľnosti vo Phoenixe v Arizone vysvetlili vedci z HP Labs, ako by mohla farma s 10 000 dojnicami pokryť energetické nároky megawattového dátového centra – teda stredne veľkého dátového centra, pričom by zostal dostatok energie na zabezpečenie ostatných potrieb poľnohospodárskeho podniku.

Teplo generované dátovým centrom možno použiť na zvýšenie účinnosti anaeróbneho štiepenia živočíšneho odpadu. To vedie k produkcii metánu, ktorý môže poslúžiť na výrobu elektrickej energie pre dátové centrum. Tento symbiotický vzťah umožňuje udržateľným spôsobom riešiť problémy nakladania s odpadmi mliečnych fariem a energetické nároky moderného dátového centra.

Technológia v skratke

Mliečne farmy a dátové centrá môžu síce na prvý pohľad vypadať ako nepravdepodobní partneri, avšak výskum HP Labs preukázal, že zladením ich špecifických potrieb možno vytvoriť udržateľný životný cyklus, a to pomocou okamžite dostupných technológií.

  • Priemerná dojnica vyprodukuje asi 55 kg hnoja za deň a približne 20 ton za rok, čo zodpovedá zhruba hmotnosti štyroch dospelých slonov.

  • Hnoj vyprodukovaný jednou dojnicou za deň môže vygenerovať tri kilowatthodiny (kWh) elektrickej energie, čo by postačilo k napájaniu troch televízorov v bežnej domácnosti behom jedného dňa.(1)

  • Stredne veľká mliečna farma s 10 000 kravami vyprodukuje zhruba 200 000 ton hnoja za rok. Približne 70 % energie z metánu generovaného anaeróbnym štiepením možno využiť k napájaniu a chladeniu dátového centra, čo znamená výrazné obmedzenie dopadu na prírodné zdroje.

  • Znečisťujúce látky z neobhospodarovaného živočíšneho odpadu škodia životnému prostrediu a môžu viesť k znečisteniu podzemných vôd či ovzdušia. Metán je pre životné prostredie 21× škodlivejší ako oxid uhličitý, čo znamená, že likvidácia hnoja horením spôsobuje okrem plytvania energií aj významný nárast skleníkových plynov.

  • Okrem ochrany životného prostredia môže používanie hnoja k výrobe elektrickej energie pre dátové centrá poskytnúť kapitál poľnohospodárom. Výskumníci HP odhadujú, že chovateľom hovädzieho dobytka by sa náklady na taký systém vrátili do dvoch rokov a následne by predajom energie vyrábanej z odpadu zákazníkom dátových centier zarábali viac ako 386 000 EUR korún ročne.

Zmena energetickej rovnice

Zmenami metód spotreby a výroby energie, ktoré povedú k vytvoreniu udržateľnejších ekosystémov, sa HP snaží transformovať to, ako podniky a firmy fungujú. HP Labs sa pokúšajú navrhovať podstatne úspornejšie dátové centrá, ktoré budú využívať miestne obnoviteľné zdroje energie.

Súčasné dátové centrá sú kvôli úspore prevádzkových nákladov čím ďalej tým častejšie sústredené na rovnakom mieste so zdrojmi energie a chladiacimi zariadeniami. Elektrické mikrosiete môžu využívať celý rad miestnych zdrojov energie a znížiť tak závislosť na distribučných sieťach. Mikrosiete môžu na výrobu elektriny pre dátové centrá využívať solárne články, veterné turbíny, biopalivá a iné zdroje, z ktorých mnohé sú obnoviteľné. Veľká hustota mliečnych fariem v Spojených štátoch predstavuje príležitosť pre výrobu biopaliva z poľnohospodárskeho odpadu.

„Myšlienky o využití živočíšnych odpadov na výrobu energie sa objavujú už celé storočia. V odľahlých dedinách sa hnoj bežne používa na výrobu tepla pre varenie,“ povedal Tom Christian, hlavný vedecký pracovník oddelenia Sustainable IT Ecosystem v HP Labs. „Novým nápadom, s ktorým prichádzame v našom výskume, je vytvorenie symbiotického vzťahu medzi farmami a IT ekosystémom, ktorý môže prospieť farme, dátovému centru aj životnému prostrediu.“

Dátové centrum chladené morským vzduchom

HP je dlhodobo priekopníkom revolučných riešení, ktoré šetria životné prostredie a prispievajú k úspore energetických nákladov. Príkladom je aj nedávno otvorené dátové centrum vo Wynyarde v severnej časti Veľkej Británie blízko Newcastlu, ktoré patrí k najväčším v Európe.

Dátové centrum tvoria štyri obrovské haly s rozlohou tisíc metrov štvorcových, v podlahových systémoch ktorých je umiestnený unikátny chladiaci systém, ktorým prúdi vzduch nasávaný zo Severného mora. Tento vzduch udržuje stálu vnútornú teplotu prostredia na 24 ˚C. Okrem výrazných energetických úspor umožňuje dátové centrum vo Wynyarde aj ďalšie úspory vďaka maximálnemu využitiu prírodných zdrojov. Na jeho streche sa zachytáva dažďová voda, ktorá sa následne využíva nielen na potreby chladenia serverov, ale tiež napríklad na splachovanie toaliet.

Podporné zdroje

 

Neprehliadnite: