Nepodceňujte firewall

Ľuboš Michal  /  25. 06. 2010, 00:00

V tomto článku sa dočítate o výhodách firewallu a taktiež o tom, prečo je dobré ho používať. Ďalej sa dozviete o freeware programe Comodo Firewall, o jeho jednotlivých časti a základných nastaveniach.

 

V súčasnosti  je nevyhnutné, aby ste si pri akomkoľvek pripojení na internet strážili svoje súkromie. Pri surfovaní na internete, množstvo ľudí skrýva svoju identitu. Myslia si, že nikto nevidí, aké stránky navštevujú a že nikto nevie, kto sa skrýva pod ich užívateľskými menami. Avšak často sa mýlia.

 

Čo o vás internet vie?

Existuje mnoho rôznych stránok, ktoré vám ukážu o vás najrôznejšie údaje, ako sú napr. vaše osobné dáta uložené na niektorých serveroch. Tieto stránky využívajú predovšetkým znalosť vašej IP adresy, ktorú poskytujete pri každej komunikácií. Jedná sa napríklad o stránky  What the internet knows about you alebo Stay invisible.

Taktiež môžete na internete nájsť stránky, ktoré vám povedia, aké údaje je možné o vás zistiť pripojením na váš počítač. Pokiaľ si to chcete vyskúšať, môžete navštíviť stránku ShieldsUP!.

 

Ako si pomôcť?

Ochranou proti zverejňovaniu najrôznejších informácií sú firewally. Tie sa starajú o ochranu vášho počítača, kontrolujú či sa k vám nesnaží niekto pripojiť bez vášho vedomia a poprípade ho zablokujú.

Prvým stupňom ochrany sú firewally u vašich poskytovateľov. Tie sú umiestnené na začiatku menšej siete a snažia sa odchytiť najväčšie a najpriehľadnejšie hrozby.

Väčšina užívateľov internetu má operačný systém Windows, ktorý obsahuje ďalší stupeň ochrany a tým je predvolený firewall tohto systému. Samozrejme len, ak si ho nevypnete. Svoju úlohu určite zastane, ale opäť sa nejedná o príliš efektívny spôsob ochrany.

Vašou poslednou možnosťou je nainštalovať si samostatný firewall. V komerčnej sfére sa ich vyskytuje veľké množstvo, ale my sa zameriame na jeden, ktorý je zadarmo a pritom je aj zaslúžene veľmi vychvaľovaný. Je ním Comodo Firewall.

 

 


 

 

Comodo Firewall

Iste existujú aj iné, ktoré sú veľmi schopné a možno aj lepšie ako Comodo, ale tento firewall má veľkú výhodu v českej jazykovej mutácii. Tento fakt určite uľahčí mnohým užívateľom jeho nastavovanie, vykonávanie akcií pri problémových udalostiach a celkovú prácu s ním.

Ak si stiahnete Comodo Firewall z jeho oficiálnej stránky, môžete si spolu s firewallom nainštalovať aj jednoduchý antivírus. Ten však môžete už pri inštalácii zakázať. Pri inštalácii si potom dávajte pozor aj na nastavenie domovskej stránky prehliadača a predvoleného vyhľadávacieho servera.

 

Prvé spustenie

Po nainštalovaní musíte reštartovať počítač. Potom sa už firewall spustí a ihneď sa vám objaví niekoľko otázok ohľadom procesov, ktoré už v počítači bežia. U každého takéhoto okna je krátky popis upozornení. Jedná sa napríklad o systémové procesy, rôzne komunikátory, prehliadač, poštové klienti a podobne. Pozorne sa pozerajte, aký proces povoľujete, aby ste ihneď pri prvom spustení nepovolili nejakú útočiacu aplikáciu.

 

Vyhovujúce nastavenie

Samozrejme, že každému užívateľovi vyhovuje iné správanie aplikácie. Niekto nebude radšej povoľovať viac vecí a bude v ozajstnom bezpečí, zatiaľ čo iní nechajú malé hrozby prejsť, pretože ich nebaví neustále odklikávať rôzne upozornenia.

Prvý a najjednoduchší spôsob nastavenia je v hlavnej časti okna - Prehľad. To je rozdelené na ľavú a pravú časť. Ľavá časť obsahuje niekoľko oddielov. Prvým je Stav systému, v ktorom máte všeobecný prehľad. Druhým je Ochrana siete, kde si môžete kliknúť na aktuálne nastavený režim ochrany a nastaviť iný. Ďalej dovoľuje definovať ďalšie možnosti nastavenia. Tretím oddielom je Proaktívna ochrana, ktorá je súčasťou Defense +. Opäť tu máte možnosť nastaviť režim ochrany rovnako ako v predchádzajúcom oddiele.

Ak chcete podrobnejšie nastaviť firewall alebo defense +, potom v hornej časti okna kliknite na príslušné tlačidlo.

 

Firewall

Táto časť umožňuje prehliadať udalosti, ktoré firewall zaznamenal, zablokovať určitú aplikáciu alebo ju naopak pridať do dôveryhodných programov, ďalej prezerať si aktuálne bežiace procesy a ich nároky pri komunikácii. Môžete sa taktiež preniesť do karty Pokročilé, ktorá dovoľuje meniť sieťové pravidlá pre paketové filtre, meniť preddefinované pravidlá pre rôzne udalosti a aplikácie alebo opäť meniť režim firewallu.

 

Defense +

Táto súčasť aplikácia kontroluje správanie systému a procesov. Ak sa spúšťa nejaký spustiteľný súbor, tak užívateľa na to upozornení. Táto časť je rozdelená na tri karty.

Prvá dovoľuje vykonávať základné nastavenia dôveryhodných súborov, vydavateľov softvéru, prezerať si aktuálne procesy alebo zablokovať určité spustiteľné súbory.

Druhá karta sa zaoberá súčasťou Sandbox, ktorá dovoľuje spustiť ďalší program v uzavretom (izolovanom) prostredie, kde nebude môcť uškodiť systému. Ak teda potrebujete vyskúšať program, o ktorom nič neviete, môžete využiť súčasť Defense+, Sandbox.

Tretia karta je určená na pokročilé nastavenia pravidiel a kontrol procesov.

 

Ostatné

V tejto časti môžete nastavovať samotnú aplikáciu. Do toho spadá napríklad jazyk, vzhľad, rodičovská ochrana alebo aktualizácie.

 

Ako už bolo povedané na začiatku článku, nikto by nemal podceňovať silu firewallu. Predovšetkým nie tí, ktorí sa často vydávajú do tajuplných, nepreskúmaných a nebezpečných vôd internetu. Firewall vás chráni pred útokmi, chráni vaše osobné dáta a váš počítač.

 

Zdroj:  pcworld.com

Neprehliadnite: