Procesory Atom môžu byť aj v serveroch

Tomáš Kusenda  /  22. 06. 2010, 00:00

Ale musí ich byť dostatočné množstvo. Spoločnosť SeaMicro uviedla na trh server s vlastnou architektúrou. Jeho názov je SM 10000 a vo svojom vnútri má až 512 procesorov Intel Atom. Spotreba a vyprodukované teplo sú nízke, cena je však vysoká.


Každý procesor Intel Atom je na samostatnej základnej doske, ktorá obsahuje jeden modul DDR2 pamäte a to s kapacitou 1 GB alebo 2 GB. Použité sú procesory Intel Atom Z530. Pracovná frekvencia je 1, 6 GHz a TDP je 2 Watty. Základné dosky sú upravené a výrazne zjednodušené. Dokonca bol odstránený aj BIOS, ktorý je teraz zdieľaný. Jednotlivé dosky komunikujú cez špeciálne vyvinutú zbernicu s priepustnosťou 1,2 Tbit/s. Spotreba je až štyri krát menšia pri zachovaní rovnakého výkonu ako má klasický server s inými procesormi.

 

O napájanie sa starajú štyri zdroje a vojde sa doň až 64 2,5“ diskov. Server môže byť osadený až 16 10Gbps, respektíve 64 1Gbps ethernetovými portami.
Cena je 139 tisíc USD.

Aj keď je cena vysoká, majiteľ ušetrí značné finančné prostriedky na spotrebe a chladení tohto 10U serveru. Zároveň je veľkou výhodou serveru fakt, že paralelne dokáže spracovávať až 512 vlákien. Podobne sú na tom servery Google, ktoré majú malý výpočtový výkon, avšak dokážu obslúžiť obrovské množstvo požiadaviek súčasne. Preto sa aj tento server hodí na funkciu výkonného webservera, kde je množstvo malých stránok, respektíve niekoľko veľkých.

 

Autor: Tomáš Kusenda

Zdrojdev.seamicro.com

Neprehliadnite: