Sanyo predstavil najúčinnejší solárny panel na svete

Marek Poleč  /  16. 06. 2010, 08:34

Sanyo jeden z najvýznamnejších výrobcov solárnych panelov na svete sa snaží prebojovať medzi elitu. Jej solárny modul HIT-N230 predstavuje novinku, ktorá dokáže premeniť až 20,7 % svetla na elektrinu.

Spoločnosť Sanyo toho dosiahla tým, že zvýšila počet svetlo citlivých vrstiev z dvoch na tri pri ich menšej hrúbke. Pri ich výrobe sa teraz používa špeciálne pokovované sklo, ktoré „lepšie chytá svetlo“ alebo inak povedané, prichádza s nižším faktorom jeho odrazu a rozptylu. Sanyo je popredným svetovým výrobcom solárnych panelov, pričom má 5 závodov po celom svete. Z toho sú 3 v Japonsku a 2 v zahraničí. Spoločnosť vyrába dve série solárnych modulov N a HD založených na patentovanej technológii HIT (Heterojunction with Intrinsic Thin layer). Solárne panely zo série HD sú väčšie ako panely zo série N a vyrábajú sa iba v európskom výrobnom závode v Maďarsku. Maďarsko týmito panelmi zásobuje celú Európu.
 



Solar Ark v prefektúre Gifu (Japonsko)


Pri príležitosti uvedenia novinky prišla spoločnosť Sanyo aj s dobrou správou. Začala navršovať svoje výrobné kapacity a zvyšovať plány všetkých svojich závodov v Japonsku, aby tak uspokojila rastúci domáci dopyt. Rovnako sa asi dvojnásobne zvýši výrobná kapacita v maďarskej továrni. Spoločnosť tak plánuje urobiť do marca 2011. Solárne moduly série HIT-N225 (225 W) spolu s novinkou HIT-N230 (230 W) sa začnú predávať podľa plánu na jeseň 2010 v Japonsku, zatiaľ čo solárne moduly série HIT-H250 (250 W) a HIT-H245 (245 W) sa majú začať predávať v Európe začiatkom roka 2011.

Firma Sanyo sa taktiež môže pochváliť aj najštýlovejšou solárnou elektrárňou na svete Solar Ark. Má tvar oblúku a stojí v Japonskej prefektúre Gifu. Zaberá plochu 3 000 metrov štvorcových, pričom obsahuje 5 000 fotovoltaických článkov, ktoré vyrobia ekologickú energiu pre viac ako sto ľudí. Elektráreň bola slávnostne otvorená v roku 2005, samotná stavba je dlhá 315 metrov a široká 14 metrov. Jej ročný výkon v produkcii elektrickej energie je 530 tisíc kWh čo sa v prepočte rovná spotrebe asi 100 ľudí. Vo vnútri budovy ktorá sa skladá iba z konštrukcie držiacej solárne panely je umiestnené múzeum solárnej energie s názvom Solar Lab.

Zdroj: akihabaranews.com

Neprehliadnite: