TÚ SR začína správne konania voči prevádzkovateľom rušičiek vo vozidlách

Tlačový servis  /  11. 06. 2010, 00:00

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) v nadväznosti na správu, ktorou v závere marca upozornil na to, že uvádzanie akýchkoľvek rušičiek na trh, ich distribúcia, predaj a prevádzka sú v členských štátoch Európskej únie (EÚ) zakázané, začal vykonávať kontroly. Už po prvom dni kontroly hrozí dvom slovenským vodičom nákladných motorových vozidiel pokuta až do výšky 232 357 eur. TÚ SR počas kontroly neskúma dôvod použitia rušičiek. Kontroly naďalej pokračujú.

TÚ SR v spolupráci s Policajným zborom vykonáva denne kontroly priemerne 1500 vozidiel idúcich prevažne na spoplatnených úsekoch ciest. TÚ SR počas prvého dňa kontroly zistil prevádzku dvoch rušičiek umiestnených v slovenských nákladných motorových vozidlách. Jednu rušičku vodičovi na mieste odobral. TÚ SR voči vodičom začína správne konanie za prevádzku rádiových zariadení bez posúdenia ich zhody s požiadavkami technických predpisov. Bližšie informácie TÚ SR poskytne až po právoplatnom ukončení správnych konaní.

Uvádzanie rušičiek GSM, GPS signálov, ako aj rušičiek iných signálov na trh, ich distribúcia, predaj a prevádzka sú v členských štátoch EÚ zakázané. Tieto zariadenia vzhľadom na ich princíp činnosti nespĺňajú požiadavky R&TTE smernice – smernica 1999/5/EC, ktorá je na území Slovenskej republiky implementovaná v podobe nariadenia vlády č. 443/2001 Z.z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na rádiové zariadenia a koncové telekomunikačné zariadenia. Za predaj takýchto zariadení môžu TÚ SR a Slovenská obchodná inšpekcia podľa zákona č. 264/1999 Z.z. o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody a doplnení niektorých zákonov uložiť ochranné opatrenie a uložiť pokutu až do výšky 165 969 eur. TÚ SR podľa zákona č. 610/2003 Z.z. o elektronických komunikáciách v znení neskorších predpisov za prevádzku alebo distribúciu takýchto zariadení uloží pokutu až do výšky 232 357 eur.

Neprehliadnite: