Simulované elektronické voľby na východe SR

Tlačový servis  /  11. 06. 2010, 00:00

Internet a televízia nemusia slúžiť iba na tie účely ako je dnes bežne zvykom, teda iba na komunikáciu, zábavu, získavanie informácií atď. Tieto telekomunikačné kanály zvládnu aj rôzne interaktívne služby, reálne schopnosti chce predviesť košická spoločnosť Antik simulovanými parlamentnými voľbami. Čoskoro sa možno dočkáme volieb na obrazovkách televízorov a počítačov.

Za prvých 12 hodín sa simulácie zúčastnilo viac ako 3 tisícky klientov (obrazová príloha s priebežnými výsledkami).

 

Košice, 11. jún 2010 – Už niekoľko týždňov sú voľby na Slovensku tému číslo jeden, košický telekomunikačný operátor Antik Telecom preto spúšťa simulované online voľby, čím chce demonštrovať schopnosť prevádzkovať na sieti nové interaktívne služby. Cieľom projektu je overenie technologických možností a reakcie používateľov, čo umožní v budúcnosti pripraviť nové zaujímavé interaktívne služby. Tie by sa v blízkej dobe mohli stať nástrojom rozvoja demokracie na komunálnej aj celoštátnej úrovni.

 

Novými službami, ktorých by sme sa mohli dočkať už v blízkej budúcnosti, môže byť napríklad usporiadanie lokálneho referenda o aktuálnych otázkach, hlasovanie na úrovni domových samospráv, hlasovanie o umiestnení kontajnerov, alebo ankety na konkrétne spoločenské, športové alebo kultúrne témy. „Moderné interaktívne služby priblížia ľudom možnosť vyjadriť svoj názor na aktuálne udalosti z pohodlia obývačky. To ocenia hlavne tí, ktorí podobným veciam nemôžu venovať pozornosť kvôli časovej zaneprázdnenosti, čo by napríklad pri voľbách mohlo značne prispieť aj k zvýšeniu účasti,“ popisuje výhody novinky Igor Kolla, generálny riaditeľ spoločnosti Antik Telecom.

 

Simulované elektronické voľby sa na internete konajú na adrese volby.antik.sk, kde si klient vyberie stranu a označí kandidátov na virtuálnom volebnom lístku. Dostať sa do virtuálnej volebnej miestnosti je veľmi jednoduché, klientom Antiku sa možnosť hlasovania objaví automaticky ako prídu na internet. Hlasovanie je samozrejme anonymné, zverejnené sú iba celkové výsledky hlasovania a počet hlasujúcich. Výhodou elektronických volieb je okrem pohodlia aj to, že sa dá rozhodnutie dodatočne zmeniť kedykoľvek počas ich priebehu. „Aktuálne testovanie prebieha klasicky cez internetový prehliadač v počítači, plánuje sa však aj distribúcia interaktívnych služieb cez televízne set-top boxy, tak aby občan vôbec nemusel použiť osobný počítač,“ prezrádza p. Kolla plány do budúcnosti. Vďaka neustálym inováciám sa možno v budúcnosti dočkáme doby, kedy budeme politikom odovzdávať svoj hlas z pohodlia obývačkového kresla niekoľkými stlačeniami tlačidiel na diaľkovom ovládači.

 

Hlasovanie je umožnené len klientom v sieti Antik. Pre médiá a ostatnú verejnosť je možné si prezrieť hlasovací systém na stránke volby.antik.sk. K správe je priložená obrazová príloha s priebežnými výsledkami hlasovania.

Neprehliadnite: