Desktopové mini PC – prehľad trhu

Marek Poleč  /  15. 06. 2010, 09:36

Boom, ktorý nastal v oblasti šírenia on-line videa a iných multimédií spôsobil doslova explóziu. Rovnako sa dramaticky zmenil názor ľudí na počítače z kategórie Media Center PC. Potencionálni kupci sa začínajú rozhodovať medzi desktopovými mini PC, ktoré možno bez problémov pripojiť k TV za účelom využitia YouTube, Picasy, či iTunes.

Požiadavky kladené na takéto systémy sú často krát nekompromisné. V prvom rade by mali byť čo najmenšie. Moderné notebooky sú síce úžasnými strojmi, ale ako sami uznáte, notebook nie je a nikdy nebude zariadením, ktoré by malo byť permanentne pripojené k TV či PC monitoru. Mini desktopové PC vznikli ako kategória zastupujúca low-end počítače. Dávajú jej prednosť zákazníci s napätím finančným rozpočtom ako aj tí, ktorí potrebujú na svojom pracovnom stole ušetriť každý cm. Sú základom nielen pre Media Center PC, ale slúžia aj ako prístroje uľahčujúce prístup na web. Ak budete pre takýto počítač voliť komponenty, stretnete sa s hrou čísiel a budete musieť kalkulovať. Čím viac finančných prostriedkov budete ochotný vynaložiť, o to výkonnejšie CPU si budete môcť dovoliť, o to viac budete môcť investovať do operačnej pamäte či veľkosti miesta na pevnom disku.


Každé mini PC disponuje káblovým ethernetom, rovnako možno dať prednosť pohodliu na úkor rýchlosti a rozhodnúť sa pre sieť bezdrôtovú. Niektoré mini PC majú Wi-Fi zahrnuté v sebe, iné sa k takejto sieti dokážu pripojiť prostredníctvom USB adaptéru, iné Wi-Fi neobsahujú vôbec. Takmer väčšina dnešných TFT displejov dokáže zobraziť 720p HD film (1280 × 720) a dobré 22-palcové monitory s Full HD rozlíšením 1920 × 1080 možno dnes zohnať za nie viac ako 200 €. Väčšina mini PC preto disponuje portami HDMI a DVI. Ak chcete pohodlne pozerať Full HD filmy nezaobídete sa bez Blu-Ray mechaniky a netreba podceniť ani jednoduchú možnosť výmeny kľúčových komponentov, ako je pevný disk.

Pozor si treba dať na mini PC s integrovanou grafickou kartou od Intel-u a to najmä v prípade systémov vybavených procesormi Intel Atom, ktoré nedokážu zabezpečiť úplne hladké prehrávanie Full HD videa. Platforma Nvidia Ion to už umožňuje a rovnako s ňou možno príležitostne hrať aj 3D hry. Na bezproblémové hranie je preto nutné voliť správnu kombináciu CPU a VGA. Pokiaľ ide o pamäť, odporúčajú sa systémy s min. 2 GB pamäte RAM s možnosťou jej rozšírenia. Treba mať na pamäti, že 32-bitové verzie OS Windows 7 nedokážu využiť viac ako 3 GB pamäte RAM. Pri nasadení OS Windows 7 treba voliť výkonné dvojjadrové procesory Intel alebo AMD. Čo sa diskové subsystému týka, rýchle 7 200 otáčkové disky bývajú spravidla hlučnejšie ako 5 400 otáčkové, na masovejšie rozšírenie SSD diskov stále čakáme.

Acer Aspire X5900

Acer klasifikuje svoje mini PC Aspire X5900 ako prestížne zariadenie a my musíme uznať, že právom. Vypínač je tu jasne osvetlený bielou LEDkou, kým aktivita pevného disku je indikovaná na hornej časti zariadenia a to aj v prípade vysunutia DVD mechaniky. Acer Aspire X5900 predstavuje plne vybavený systém, ktorý sa dodáva vrátane 20-palcového TFT displeja, myši a klávesnice. Veľa obmedzeného priestoru v útrobách si tu ukrajuje kombinovaná DVD mechanika a pevný disk s úložnou kapacitou až 1 TB. DVD mechanika si našla svoje miesto na strane pod krytom, čo však nie je práve ideálne na vkladanie a načítavanie diskov. Na druhej strane tento systém vyzerá veľmi elegantne a je tichý.

Pevný disk s kapacitou 1 TB má dve 500 GB partície označené ako Acer a Data. Grafiku predstavuje karta nVidia GeForce GT 320 PCI Express, ktorá poskytuje decentný výkon v prípade hrania napr. Far Cry 2 pri plnom 1080p rozlíšení. 20-palcový TFT monitor má rozlíšenie 1600 × 900, obsahuje vstupy VGA a DVI. Aspire X5900 sa perfektne hodí na prehrávanie HD filmov a na bežné, každodenné práce. Jeho výkonný 3,2 GHz Intel Core i5-650 procesor mu dodáva silu a v kombinácii s relatívne výkonnou grafikou predstavuje výbornú voľbu za dobrú cenu.


Dell Inspiron Zino HD

Z iného súdka je mini PC od DELL, ktorého cena od prvého uvedenia na trh mierne poklesla. Tento systém prichádza dokonca s voliteľnou Blu-Ray mechanikou. Poďme však ale pekne poporiadku. V prípade DELL síce nedostanete TFT displej, ako v prípade Aceru, ale mini PC systém o rozmeroch 197 × 197 × 89 mm s HDMI výstupom. Ďalšie konektory zastupujú štyri USB 2.0 porty, jeden SD card slot, gigabitový ethernet, možnosť bezdrôtovej siete 802.11n, slúchadlový jack a nie jeden, ale dokonca dva eSata porty.

Grafickú kartu predstavuje AMD ATI Radeon HD 4330, plná kópia originálneho softvéru PowerDVD a voliteľná Blu-ray mechanika. Blu-ray filmy majú v tomto prípade plný 5.1 alebo 7.1 zvuk. Hoci má tento sytém od DELL veľmi malé rozmery je v ňom zabudovaný štandardný 3,5 palcový disk s celkovou kapacitou až 1TB. Vďaka dvojjadrovému 1,5 GHz procesoru AMD Athlon X2 3250E, relatívne výkonnej grafike a 4 GB DDR 2 pamäte RAM s ním možno zažiť veľa zábavy. Sledovanie filmov, či hranie menej náročných hier pri plnom Full HD rozlíšení nevynímajúc.


Fujitsu Esprimo Q9000

Kompaktný a elegantný dizajn tohto systému ho predurčuje k umiestneniu v blízkosti vášho TV-prijímača. Na druhej starne kuriózny mix výbavy a jeho vysoká cena ho robia menej atraktívnym modelom. Fujitsu Esprimo Q9000 v sebe spája technológie z notebookov v tele desktopového mini PC. K dispozícii je tu 2,13 GHz Intel Core i3-330M procesor s integrovanou Intel HD grafikou, 4 GB DDR 3 pamäte, 160 GB notebookový pevný disk od Hitachi a konečne gigabitový ethernet. Je tu možnosť bezdrôtového 802.11n Wi-Fi pripojenia a v prípade, že zatúžite po vyššom výkonne, môžete dať prednosť výkonnejšiemu procesoru Core i5-520M. Systém sa dodáva s myšou, avšak bez displeja a klávesnice. V prípade tohto systému od Fujitsu si možno prikúpiť aj montážny kit Vesa.

Na zadnej časti zariadenia sa nachádzajú HDMI a DVI výstupy a so systémom dostanete aj adaptér z DVI na VGA. Filmy možno sledovať vďaka kombinovanej štrbinovej DVD mechanike, svoje využitie by tu však skôr našiel formát Blu-Ray. Pri prvom spustení systému sa môžete rozhodnúť, či chcete na pevnom disku jeden, alebo dva oddiely rozdelené medzi systém a dáta. Fujitsu prichádza aj s aplikáciou LaunchCentre umožňujúcou spravovať systém a robiť jeho zálohy. Fujitsu je veľmi tichým mini počítačom, čo dokazuje aj test systému pod vysokým zaťažením v aplikácii 3DMark. Fujitsu je štýlovým mini počítačom na denné používanie s pomerne dobrou špecifikáciou, avšak za vyššiu cenu.


Asus Eee Box EB1012P

Posledným výkrikom spoločnosti Asus je iba nedávno predstavený model Eee Box EB1012P. Ten v sebe obsahuje dvojjadrový procesor Intel Atom D510 s frekvenciou 1,6 GHz a poslednú generáciu čipsetu ION2 (GT218-ION). Všetko sa nachádza v štíhlom šasi, do ktorého sa však už nezmestila optická mechanika. Tento model nemá ani USB 3.0 ktoré možno nájsť na Eee Box EB1012U a EB1501U. V porovnaní s nimi má však EB1012P lepšie špecifikácie. Okrem výkonného dvojjadrového CPU a poslednej generácie VGA od spoločnosti nVidia Ion, je tu k dispozícii aj 2 GB RAM (DDR2, 800 MHz).

Ďalej tu možno nájsť výstup HDMI (5.1 kanálové audio), VGA, audio jack, čítačku pamäťových kariet, 6× USB 2.0, eSATA, gigabitový ethernet, bezdrôtovú sieť 802.11b/g/n Wi-Fi, 2,5-palcový SATA disk (250 GB HDD) a OS Windows 7 Home Premium. Táto novinka umožňuje bezproblémové prehrávanie Full HD videa s podporou pre viackanálový zvuk (audio konektory S / PDIF 5,1 na zadnej strane zariadenia). Medzi dodávané príslušenstvo patrí okrem iného aj VESA montážny kit, stojan, Wi-Fi anténa, klávesnica a myš.


Viewsonic PC Mini 132

Viewsonic PC Mini 132 je ďalším zaujímavým mini PC. Poháňa ho výkonný dvojjadrový variant CPU Intel Atom 330 v kombinácii s grafikou Ion od Nvidia. Viewsonic sa dodáva vrátane stojana a Wi-Fi antény 802.11n. Dodávku zahŕňa aj Vesa rámik s možnosťou pripojenia na zadnú časť TV či LCD monitora. Miesto sa tu však nenašlo pre DVD mechaniku. Tá sa ponúka v podobe DVD-RW ako samostatné príslušenstvo, pričom ju možno na mini PC pripojiť pomocou magnetu.

Z prednej strany sú dispozícii dva USB 2.0 porty, slúchadlový jack a čítačka pamäťových kariet. Na zadnej strane sú ďalšie štyri USB 2.0 porty, ethernet, DVI-I, HDMI a S/PDIF pre digitálne audio. Miesto sa tu našlo aj pre integrovaný 1 W mono reproduktor, ten však ideálny výkon neposkytuje. PC mini 132 má na palube dvojjadrový Intel Atom 330 procesor, ktorý mu dodáva dostatok výkonu aj v prípade nasadenia OS Windows 7. Viewsonic je okrem iného aj veľmi tichým zariadením a vďaka použitiu dvojjadrového Intel Atom procesoru aj veľmi výkonným a efektívnym mini počítačom, ktorý sa nazľakne ani výstupu vo forme Full HD 1080p videa.


Mini PC si svoje miesto nájdu prevažne v obývačkách, kde budú prepojené s TV-prijímačom. Výrobcovia sú obmedzení ako ich veľkosťou, pričom tá je kľúčovým faktorom nielen pre fyzickú veľkosť komponentov (pevný disk, optická mechanika a pod.), ale má veľký vplyv aj na účinnosť chladenia vo vnútri skrinky. Menej priestoru okolo každého z komponentov znamená, že chladiaci systém nemusí vždy pracovať optimálne. Chladiaci systém musí pracovať efektívnejšie, čo je však v mnohým prípadoch na úkor vyššej hladiny produkovaného hluku. Samotná veľkosť mini PC rozhoduje o jeho následnom umiestení a využívaní. Napr. model Acer Aspire X5900 je celkom malým systémom, nemožno ho však namontovať na zadnú časť LCD displeja alebo k zadnej časti TV, tak ako v prípade Asus Eee Box EB1012P alebo Viewsonic PC Mini 132. Posledné dve zariadenia totiž obsahujú montážnu sadu podľa štandardu Vesa v základnej výbave.

Zdroj: reghardware.com

Neprehliadnite: