HP a Shell spoločne vyvinú riešenie pre snímanie seizmickej aktivity s mimoriadne vysokým rozlíšením

Tlačový servis  /  09. 06. 2010, 00:00

Spoločnosti HP a Shell oznámili zahájenie spolupráce v oblasti vývoja bezdrôtového snímacieho systému pre získavanie seizmických dát s extrémne vysokým rozlíšením.

Ropný a plynárenský priemysel vyžadujú vysoko kvalitné seizmická dáta pre presné posúdenie vyhliadok na komerčnú rentabilitu ťažby a efektívne monitorovanie produkčných ložísk. Nový systém má poskytovať ďaleko väčší počet kanálov a širší frekvenčný rozsah senzorov, ako je v súčasnej dobe k dispozícii, čo zaručí výrazne vyššiu kvalitu seizmických dát.

Spoločnosti HP a Shell chcú s využitím svojich komplementárnych znalostí a dlhodobých skúseností vytvoriť prelomové riešenie pre snímanie, zhromažďovanie a uchovávanie geofyzikálnych dát. Systém sa má hladko integrovať s vysoko výkonnými počítačmi a prístrojmi pre seizmické zobrazovanie spoločnosti Shell a umožniť bezpečné nasadenie aj výhodnejšiu prevádzku ako súčasné systémy.

„Domnievame sa, že pripravované riešenie bude predstavovať obrovský skok vpred v kvalite seizmických dát, ktorý spoločnosti Shell poskytne konkurenčnú výhodu pri skúmaní ťažko prístupných ložísk ropy a zemného plynu, napríklad v tzv. sub-salt priestoroch na Blízkom východe či nekonvenčných ložiskách plynu v Severnej Amerike,“ povedal Gerald Schotman, výkonný viceprezident spoločnosti Shell pre inovácie, výskum a vývoj. „Očakávame, že spolupráca s HP nám umožní naplno využiť potenciál našej technológie pre spracovanie a zobrazovanie.“

Nový systém je odrazom šírky portfólia spoločnosti HP. Dodá ho divízia HP Enterprise Services a zahŕňa inovované vysoko výkonné snímacie technológie z HP Labs, centrálneho výskumného pracoviska spoločnosti. Výsledné riešenie bude používať technológie divízie HP Imaging and Printing Group, sieťové produkty HP ProCurve, ako aj úložné, počítačové a softvérové riešenia od HP.

„Technologický pokrok v objavovaní nových zdrojov energie by mohol posilniť schopnosť objaviť nové bohaté zásoby ropy a plynu,“ povedal Joe Eazor, senior viceprezident a generálny riaditeľ HP Enterprise Services. „HP má jedinečné predpoklady ponúknuť spoločnosti Shell kompletný senzorový systém, ktorého inovácie odpovedia na kľúčové technologické výzvy v oblasti seizmológie.“

Strategické partnerstvo so spoločnosťou Shell je základným kameňom projektu informačného ekosystému HP, ktorý umožní jeho užívateľom prijímať lepšie a rýchlejšie rozhodnutia prispievajúce k väčšej bezpečnosti a ekologickej udržateľnosti a zároveň bude transformovať ekonomickú stránku podnikania. Senzorové riešenia zložené zo sietí senzorov, dátových úložísk a analytických nástrojov, ktoré sledujú životné prostredie, majetok, zdravie alebo bezpečnosť, poskytnú úplne novú úroveň informovanosti.

Ďalšie informácie o senzorovom systéme spoločností HP a Shell sú k dispozícii v online press kite na adrese www.hp.com/go/sensingsolutions.

Neprehliadnite: