Pokrok v oblasti predpovedania biozáťaže organizmu

Tlačový servis  /  08. 06. 2010, 00:00

Ako bude počasie vplývať na konkrétneho jedinca, dokáže teraz presnejšie určiť individuálna biopredpoveď.

  • Individuálna biopredpoveď nachádzajúca sa na stránke www.individualna-biopredpoved.sk pomáha predvídať vplyvy počasia na konkrétne typy osôb, čo je značný pokrok v doteraz dostupnej jednotnej predpovedi biozáťaže, ktorá je rovnaká pre všetkých a celé územie Slovenska

  • Individuálna biopredpoveď umožňuje vykonať preventívne opatrenia na zmiernenie negatívnych následkov vplyvov počasia na organizmus.

  • Prudké ochladenie nepraje ľudom s problémami pohybového ústrojenstva alebo vysokým krvným tlakom, ale na ľudí s nízkym krvným tlakom vplýva pozitívne, lebo ich doslova „naštartuje“.

  • Pri niektorých typoch počasia sa znižuje pozornosť a koncentrácia, takže je vyššie riziko dopravných nehôd a iných úrazov. Vďaka individuálnej biopredpovedi je možné tomu čiastočne predísť.

  • Aplikácia individuálnej biopredpovede je určená aj zdravým jedincom, ktorým slúži ako pomôcka pri plánovaní bežných činností nasledujúceho dňa.

    Čo je individuálna biopredpoveď?

    Počasie je zložitý súhrn meteorologických faktorov, ktorých vplyv je navzájom prepojený. Tieto faktory sa neustále menia a prejavujú rôznou intenzitou a tak aj pôsobia na ľudský organizmus. Určitý typ počasia môže mať na niekoho pozitívny vplyv, čo má za následok zlepšenie jeho zdravotného stavu, zvýšenie koncentrácie. Na iného naopak vplýva utlmujúco. Práve znížená schopnosť sústrediť sa môže mať mnohokrát aj fatálne následky, napríklad pri takej činnosti akou je vedenie motorového vozidla. Aký vplyv bude mať počasie konkrétne na Vás, si môžete vypočítať na stránke www.individualna-biopredpoved.sk . Individuálna biopredpoveď berie do úvahy osobné parametre, preto je omnoho adresnejšia ako doteraz dostupná všeobecná biopredpoveď pre celé územie Slovenska.

     

    Užitočná pomôcka na každý deň

    Tak ako sme zvyknutí riadiť sa pri výbere oblečenia na nasledujúci deň podľa toho, čo nám povie sympatická slečna „rosnička“ v predpovedi počasia, môžeme odteraz podľa individuálnej biopredpovede zostavovať oveľa podrobnejšie plány na nasledujúci deň. Čo budem variť? Pôjdem si nasledujúci deň zacvičiť, alebo radšej zamierim rovno z práce domov a vyhnem sa všetkým činnostiam, ktoré by mi spôsobili zbytočný stres? Sadnem za volant, alebo radšej nechám šoférovať niekoho iného? Pomocou individuálnej biopredpovede si dokážete odpovedať aj na tieto otázky.

    Zohľadnenie osobných parametrov

    Výpočet osobnej biozáťaže zohľadňuje viacero parametrov, medzi ktoré patria aj typy chorôb, ktorými trpíme. „Prudký prílev chladného vzduchu praje napríklad ľuďom s nízkym tlakom, pretože ich „aktivizuje“ a oni sa stávajú vplyvom takéhoto typu počasia výkonnejší. Vtedy si môžu naplánovať aj náročnejšie aktivity, zatiaľ čo ľudia s vyšším tlakom by mali zvýšenú námahu odložiť na inokedy“, tvrdí biometeorologička RNDr. Zlata Čabajová, CSc., ktorá je autorom biopredpovedí a odborným garantom projektu Individuálna biopredpoveď. Inokedy zase počasie výraznejšie zaťažuje tráviaci systém, preto je vhodné sa v tomto období stravovať diétnejšie, čo môže mnohým gazdinkám pomôcť vyriešiť každodennú dilemu typu „čo budeme zajtra variť“. Alergici alebo astmatici by si mali na svoju osobnú biopredpoveď tiež posvietiť. Počasie môže do značnej miery ovplyvniť ich stav, takže po nepriaznivej biopredpovedi môžu čiastočne upraviť svoje dávky liekov, samozrejme po konzultácii s ošetrujúcim lekárom, resp. sa aspoň uistiť, že budú mať potrebné lieky v prípade alergickej reakcie pri sebe. Biopredpoveď upozorňuje aj na počasie zvyšujúce výskyt alergií na chlad.

     

    Aplikácia určená širokej verejnosti

    Aj jedinci, ktorí netrpia žiadnou špecifickou chorobou, ocenia službu individuálnej biopredpovede. Meteosenzitivita, alebo citlivosť na zmeny počasia, sa totiž prejavuje aj u inak zdravých osôb. Podľa výskumov počasie môže ovplyvňovať 35 až 75% populácie, čo znamená, že meteosenzitívne by boli 3 zo 4 osôb. Individuálna biopredpoveď pomôže vyhnúť sa prechladnutiu, zápalovým ochoreniam ale aj úrazom, či dopravným nehodám, keď sa v období nepriaznivého vplyvu počasia na reakčný čas a pozornosť podľa možností vyhnete dlhým cestám, alebo aspoň zvýšite opatrnosť pri každej činnosti, najmä pri vedení motorových vozidiel.

     

    Aplikáciu na výpočet osobnej biozáťaže nájdete na www.individualna-biopredpoved.sk.

 

Neprehliadnite: