T-Com bude sledovať dáta zákazníkov

Tomáš Kusenda  /  09. 06. 2010, 17:40

Poskytovateľ internetu, televíznych a telefónnych služieb, T-Com, bude vo svojich pripravovaných internetových balíčkoch analyzovať dáta, ktoré prenesú používatelia a v prípade potreby ich bude dokonca odpájať.

Pre server DSL.sk to potvrdila spoločnosť Slovak Telekom. Predpokladá sa, že spoločnosť má už dlhšiu dobu zariadenia, ktoré sledujú a analyzujú prenesené dáta a systém je už riadne odskúšaný. V minulosti sa už vyskytli prípady, kedy boli niektorí zákazníci odpojení, prípadne im bola rapídne obmedzená rýchlosť internetového pripojenia. Všetko však bolo v súvislosti s P2P sieťami. V tomto prípade však nie je potrebné všetky dáta zbierať a analyzovať.

Dáta budú sledované od 15. Júna v novo pripravovaných internetových balíčkoch. Jedná sa o Magio internet Turbo Basic s rýchlosťou 2 Mbps pre download a 256 kbps pre upload a o Magio Internet Optik Basic, ktorý bude mať rýchlosť 10 Mbps / 521 kbps.  FUP je 120 GB a po prekročení tohto limitu padne rýchlosť na 256/128 kbps, respektíve 1mbit/ 256Kbps. A zároveň budú zákazníci odpojený od niektorých portov a protokolov. Zákazníci teda nebudú môcť využívať napríklad Skype, ale ani upload na FTP.

Analýza dát však neznamená, že Slovak Telekom bude sledovať všetku vašu činnosť na internete. Bude iba niektoré dáta zakazovať a systém bude plne automatizovaný. Z dôvody ochrany osobných údajov nebude možné tieto dáta ani sledovať zamestnancami.

 

Doplnené:

Spoločnosť SlovakTelekom pridala stanovisko:

Spoločnosť Slovak Telekom vydala v zákonom stanovenej lehote 15 dní vopred novú tarifu, ktorá prináša nové programy pre zákazníkov Magio internet Turbo Basic a Magio internet Optik Basic. Tieto programy ponúkajú rýchlosti ako programy Turbo 1 a Optik 1. V rámci programov Magio Internet Turbo Basic a Optik Basic budú mať zákazníci prístup na internet obmedzený na nasledovné protokoly HTTP/HTTPS, SMTP, POP3/POP3S, IMAP4/IMAP4S, DNS a multimediálnu platformu Flash. Zariadenia T-Comu obmedzujú prístup na základe protokolov nezávisle na konkrétnych portoch. Zákazník teda bude môcť využívať pripojenie cez konkrétny protokol aj v prípade, že sa bude pripájať na iný port. Blokované bude hranie hier, prístup k sieťam typu P2P, zdieľanie súborov, FTP, streamovanie videa, Skype, terminálový prístup či networking. Blokovanie platí pre odchádzajúce aj prichádzajúce požiadavky. Programy Magio internet Turbo Basic a Optik Basic sú určené pre zákazníkov, ktorí s internetom začínajú alebo je pre nich prístup k webu a e-mailu postačujúci.

O akciovej ponuke na tieto programy budeme včas informovať.

Povedal Ivan Kahanec 

 

 

Autor: Tomáš Kusenda

Zdroj: DSL.sk

Neprehliadnite: