iPhone 4 oficiálne predstavený Steve Jobsom

Tomáš Kusenda  /  08. 06. 2010, 09:45

Na konferencii WWDC 2010 CEO spoločnosti Apple, Steve Jobs, oficiálne potvrdil to, čo sa šuškalo už niekoľko mesiacov. Predstavil nový iPhone 4 a spolu s ním aj nový iPhone OS 4.0. Prináša viac ako sto noviniek a vylepšení (fotogaléria + video).

Prevedenie a Design

Nový iPhone 4 už nebude vyrobený z plastu ani hliníku, ale zo skla, ktoré sa nachádza aj na prednej, aj na zadnej strane zariadenia. To je až 30 násobne pevnejšie ako plast, použitý v predošlích zariadeniach. Bok je tvorený nerezovým prstencom. Nový iPhone je až o 24 percent tenší, ako iPhone 3GS a vďaka tomu získava titul najtenšieho SmartPhone na trhu.

Na iPhone 4 sú po bokoch už klasicky tlačidlá na ovládanie hlasitosti, prepnutie do tichého režimu, novinkou je slot na MicroSIM kartu a v strede displeja veľké tlačidlo na zatvorenie aplikácií. Okrem toho sa na zariadení nachádza aj 5 MPx fotoaparát s flash bleskom a na prednej strane je nad displejom malá kamera, ktorá je určená na video hovory. Samozrejmosťou je Apple konektor na nabíjanie a synchronizáciu a mikrofón na spodnej strane. Jack spolu s tlačidlom na vypnutie/zapnutie sú hornej strane zariadenia.

Nerezový prstenec okolo zariadenia má svoje opodstatnenie. Slúži totiž ako anténa pre GSM, UMTS, Bluetooth a Wi-Fi.


Displej

Zariadenie má inovatívny typ displeja, takzvaný sietnicový displej (Retina Display). Ten umožní na rovnakej ploche ako doteraz zobraziť až 4x viac obrazových bodov. Rozlíšenie displeja je 960x640 pixelov a jeho uhlopriečka je 3,5 palca, čo činí 326 pixelov na palec štvorcový (cca 2,5 cm). Kontrastný pomer je 800:1 a technológiu IPS pre lepšie zobrazovanie aj v rôznych svetelných podmienkach.

iPhone OS 4.0 obsahuje doplnok, ktorý automaticky renderuje všetok text a niektoré obrázky, takže vývojári aplikácií si s touto novinkou nemusia robiť žiadne starosti.


Výbava a výdrž

iPhone 4 bude poháňať procesor totožný s tým, ktorý sa nachádza aj v zariadení Apple iPad. Jedná sa o energeticky úsporný ARM procesor Apple A4.
Vstavaná flash pamäť má kapacitu 16 alebo 32GB. Bola pridaná podpora pre HSDPA/HSUPA s rýchlosťou 7,2 Mbps pre download a 5,8 Mbps pre upload. A keď sme už pri komunikáciách bola pridaná aj podpora pre nový štandard WiFi, 802.11n.

iPhone 4 má výdrž 300 hodín v pohotovostnom režime, respektíve 40 hodín počúvania hudby, či 10 hodín pozerania videa v HD kvalite. Cez WiFi môžete surfovať 10 hodín, cez 3G 6 hodín, alebo 7 hodín telefonovať.


HD video, 5 Mpx kamera s bleskom

Nový fotoaparát má rozlíšenie až 5 MegaPixelov, vedľa neho sa nachádza flash svetlo, ktoré slúži aj ako blesk a nový iPhone OS 4.0 už natívne podporuje aj nahrávanie videa v HD kvalite s rýchlosťou 30 záberov za sekundu.

Fajnšmekri si v App Store môžu zakúpiť za 4,99 USD aplikáciu s názvom iMovie. Tá umožňuje editáciu a strihanie videa priamo v telefóne. Okrem toho ponúka rôzne využitie efektov, prechodov, či vkladanie titulkov a export videa do kvality 360p, 520p a 720p.


Videohovory

Vďaka kamere nad displejom je možné uskutočňovať videohovory. Žiaľ, tie sú dočasne dostupné iba prostredníctvom siete WiFi a to z dôvodu rokovaní s operátormi. Kodek pre video je H264 a pre audio je to ACC. Počas videohovoru je možné prepínať sa medzi prednou a zadnou kamerou.


iPhone OS sa mení

Spoločnosť Apple zmenila aj názov svojho operačného systému pre svoje inteligentné mobilné zariadenia. Už sa nebude nazývať iPhone OS, ale skrátene iOS. Dôvod bol jednoduchý, tento OS sa využíval aj v iPod Touch a iPade. Nový iOS prináša mnoho noviniek. Medzi najhlavnejšie patrí natívna podpora multitasking, možnosť zložiek s aplikáciami, vylepšeného e-mailového klienta, či zmeneného rýchleho prístupu. Pribudla tiež možnosť otvárania PDF súborov v e-mailoch. Tie budú automaticky exportované do iBook aplikácie.

iOS žiaľ nebude dostupný pre prvú generáciu iPod Touch, pre iPhone 2G a v obmedzenej funkčnosti bude dostupný aj pre iPhone 3G. iPhone 3GS a iPad bude podporovať natívne. Pridané boli tiež aplikácie ako Enterprise, ktorá je určená pre firemných klientov a Game Center, ktorá je pre hráčov.
Flash nebude podporovaný ani v novom iOS. Práca s textom je tiež na vyššej úrovni.

Novinkou je tiež zmeniť predvolené vyhľadávanie, kde už popri Google figuruje aj Microsoft Bing. V iOS bude tiež reklamný systém Apple s názvom iAd.

Spolu s novým iOS bude aktualizovaná aj aplikácia iBooks. V novej verzii je možné vytvárať poznámky, záložky apribudla plná podpora PDF súborov.
Integrovaný prehliadač Safari, ako aj iOS plne podporuje všetky dostupné prvky HTML 5.


Ceny a dostupnosť

Najskôr bude iPhone 4 dostupný iba v USA a to už 24. Júna. 16 GB verzia bude za cenu 199 dolárov pri dvojročnej viazanosti a 32 GB verzia bude stáť 299 amerických dolárov, taktiež, pri dvojročnej viazanosti. Farba bude čierna a biela. Cena iPhone 3GS následne poklesne na 99 USD. Od 4. Septembra bude iPhone 4 dostupný aj v ďaľších 88 krajinách sveta.

 

Zhrnutie:

cena
+ množstvo nových technológií
prevedenie a design
dostupnosť

Cena: 199 USD 16GB verzia / 299 USD 32GB Verzia
Procesor: Apple A4
Displej: 3,5“, 960×640px
Hlavná kamera: 5MPx + LED osvetlenie
Druhá kamera: Áno, VGA
Video: 720p, 30 fps
Siete: GSP, HSPA
WiFi: 802.11 g/n
Navigácia: Akcelerometer, kompas, gyroskop
Videohovor: Áno, zatiaľ iba cez Wi-Fi
SIM: MicroSIM
Batéria: 7 hodín 3G hovor, 14 hodín 2G hovor, 10 hodín WiFi, 40 hodín prehrávania hudby, 10 hodín video
Váha: 137 gramov
Rozmery: 115,2 mm výška / 58,6 mm šírka / 9,3 mm hrúbka

 

Fotogaléria:
          

 

Fotogaléria z prednášky:

 

 

Autor článku: Tomáš Kusenda

Zdroj:apple.comlive.gdgt.comengadget.com

Neprehliadnite: