ST: Ďalšie detaily k zmenám v digitálnej televízii Magio (Aktualizované)

Martin Tomšík  /  09. 06. 2010, 19:37

Spoločnosti Slovak Telekom sme sa spýtali na bližšie informácie k nedávnemu aktualizovaniu firmvéru v IPTV verzii televízie Magio. Prinášame vám aj odpovede ohľadom rozširovania rastra, vieme aj približný termín vydania nového softvéru pre Magio Sat a nechýba ani otázka zaradenia HD verzie Trojky (STV 3) do satelitnej televízie od T-Comu. (DOPLNENÉ O ĎALŠIE DETAILY K NOVÉMU FIRMVÉRU PRE MAGIO SAT)

Doplnené 9.6.2010 o 19:36

Prinášame vám sľúbené vyjadrenie spoločnosti k aktualizácii softvéru Magio boxov služby Magio Sat, ktoré má prebehnúť počas júla 2010.

"Pôjde o technický release, ktorý bude obsahovať výlučne opravy menších chýb a nedostatkov. Nová verzia sa navonok prejaví napr. vypnutím niektorých chybových hlásení. Vybrané podnety od zákazníkov plánujeme zapracovať až do ďalších verzií firmwaru", odpovedá na našu otázku Andrej Gargulák, hovorca Slovak Telekomu.

Akékoľvek špekulácie o nových funkciách sú vyvrátené. Novinky by sme teda mali očakávať až neskôr.

 


Publikované 8.6.2010

Od 1.6.2010 spoločnosť Slovak Telekom potešila zákazníkov svojej digitálnej televízie Magio. IPTV variácia si polepšila o nový firmvér, satelitná verzia zasa o dva nové televízne kanály.

Začnime digitálnou televíziou poskytovanou cez kábel (optiku a metaliku). Pri nej je od prvého júnového dňa aktualizovaný firmvér, Mediaroom - platforma od spoločnosti Microsoft, z verzie 1.2 na 1.6. Novinka priniesla zopár vylepšení, ich zoznam nájdete v nedávno vydanom článku.

Väčšina zákazníkov si od novinky sľubovala aj nejaké nové funkcie. Operátor ich ale sklamal - nič zásadne nové nenašli. Iste, objavilo sa aj niekoľko vylepšení, len nie tie, ktoré ešte dávnejšie predstavitelia spoločnosti sľubovali. My sme teda opýtali, či mal upgrade platformy predpripraviť "pôdu" pre ďalšie novinky. "Samozrejme, že plánujeme pridávať ďalšie funkcie, preto sme ten upgrade robili", prezrádza nám Tomáš Palovský zo Slovak Telekomu.

 

Keď už sme pri firmvéri Magio boxov, aj ten pre satelitnú televíziu bude aktualizovaný. Magio Sat má absolútne novú platformu, ktorá musela byť vyvinutá odznova, nemohlo sa teda pokračovať na riešení od Microsoftu, ktoré využíva IPTV Magio. Samotné DVB-S zariadenia bežia pod Linuxom, Slovak Telekom iba vytvoril nový softvér, ktorý bude aj naďalej vyvíjať. Naznačuje to aj diaľkové ovládanie, ktoré obsahuje napríklad VOD (videopožičovňu), PIP (obraz v obraze) a iné, doposiaľ nefunkčné tlačidlá.

Ďalej sme objavili aj menšie či väčšie chybičky vo firmvéri, ktoré je potrebné určite opraviť. Očakávať zrejme môžeme funkcionalitu, ktorá vám umožní nastaviť si vlastné poradie kanálov, nie iba vytvoriť si užívateľský "Profil". A čakať na nový softvér nebudeme dlho: "Nový firmware pre Magio Sat je pripravený, nasadenie plánujeme v priebehu júla", vraví hovorca ST, Andrej Gargulák. 

Veľa zákazníkov sa ďalej sťažovalo na krátkodobé seknutia obrazu a zvuku, ktoré sa opakovali pri pravidelných intervaloch. Toto bolo možné pozorovať pri službe Magio Sat, uvedený dej sme zaregistrovali aj my. Spočiatku sa objavoval v začiatkoch oficiálneho predaja služby, potom sa vytratil a služba bola bez chýb, toto sa opakovalo ešte raz, až napokon teraz nedávno - dej sa vyskytol opäť, teraz už však v pravidelnejších intervaloch a intenzívnejšie. Uchránené neboli ani nahrávky, tie bolo možné pozerať s oveľa väčším znechutením keď častokrát vypadával zvuk a obraz sa zasekol aj na 3 -5 sekúnd. Začiatkom júna sa však dané nedostatky znova odstránili. Treba zdôrazniť, že nezáležalo na čase - výpadky sa vyskytovali neustále, nezáležalo na počasí - či bolo obloha prázdna alebo bola silná búrka, ba dokonca bola parabola nastavená tak, že signál bol na maximálne možnej kvalite.

Na infolinke nás stále odporúčali na nahlásenie poruchy, v T-Centrách taktiež, ani vyjadrenie z e-mailovej komunikácie nebolo iné. Vraj môže byť chyba v hardvéri, prípadne je to spôsobené počasím. Nedostatky sme pozorovali na STB s HDD, ale aj bez neho. Výmena LNB technikom taktiež nepomohla, sťažuje sa na facebookovej stránke T-Comu jeden zákazník.

Nedávno sme dostali bližšie, no v podstate rovnaké vyjadrenie. "Dôvodov na sekanie obrazu môže byť viacero a bez technického šetrenia je ich na diaľku (uplink sa nachádza v Maďarsku, pozn. redakcie) ťažko identifikovať. Môže to byť spôsobené počasím v lokalite príjmu alebo lokalite vystreľovania na družicu, zlým nastavením paraboly, resp. ostatných prijímacích komponentov a príčina môže byť aj na strane prípravy signálu pre vysielanie na družicu. V súčasnosti pracujeme s naším dodávateľom na tom, aby sa kvalita vysielania na našej strane držala na takej úrovni, aby boli zákazníci spokojní", uvádza v odpovedi pán Gargulák.

 

V krátkosti sa môžeme pozrieť aj na raster Magia. Ten mal byť obohatený o ďalšie stanice, pribudnúť mali aj tie vo vysokom rozlíšení. Slovak Telekom to tvrdil už dávnejšie, článok z marca 2010 si môžete prečítať a zistíte, že sa tak nestalo. Teda čiastočne áno, ale len pri Magio Sat. Tam pribudli od 1.6. dve stanice - Fishing and Hunting do balíčka Klasik, TV2 zasa do Maďarského. Pri IPTV službe sa vraj dočkáme rozšírenia taktiež, známy je len jeden športový kanál, ktorý môžu vybrať zákazníci na facebookovej stránke operátora. "Ďalšie novinky v súčasnosti nebudeme konkretizovať".

Ak ste čakali zaradenie STV 3 HD do Magia Sat, asi sa počas Majstrovstiev sveta vo futbale radovať nebudete. Nezaradí ho totiž Skylink, ktorý tak neurobí z nedostatočnej kapacity. Predstavitelia nám to totiž sľúbili ešte začiatkom roka, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa tak nestane. Malá nádej tu však je - ST sa nám na túto tému odmietol vyjadriť.

Pre zákazníkov na IPTV sa nič nemení, tam STV 3 HD ostáva aj počas nasledujúceho "futbalového sviatku". Dokonca sa kvôli tomu na konci mája upravovala sieť tak, aby sa počas zápasov nevyskytli výpadky.

 

Na bližšie informácie ohľadom nového firmvéru pre Magio Sat sme sa spýtali spoločnosti Slovak Telekom. Momentálne čakáme na vyjadrenie, po jeho obdržaní článok doplníme.

Neprehliadnite: