TEDxBratislava mnohí označili za udalosť roka

Tlačový servis  /  30. 05. 2010, 00:00

Poslednú májovú sobotu zažila Bratislava po prvýkrát svetoznámu konferenciu TEDx venovanú “myšlienkam hodným šírenia”.

TEDxBratislava 2010 sa pod heslom „Myseľ dokorán“ (Mind Wide Open) uskutočnil v sobotu, 29. mája 2010 v Heineken Tower Stage v Bratislave. V programe sa objavili zaujímavé témy sprostredkované výnimočnými ľuďmi z rôznych oblastí a to od cestovania, cez vzdelávanie, podporu rómskych detí, reklamy, fyziky až k literatúre a hudbe. Pozitívnu energiu, neopakovateľnú atmosféru a inšpiratívnosť stretnutia zdieľali účastníci medzi sebou priamo na mieste a ich dojmy zaplavili aj slovenský internet. Mnohí konferenciu označili za udalosť roka.

 

Konferenciu otvoril blok o odvahe robiť veci inak, novátorsky, netradične, ale aj o tom, ako odvaha katalyzuje inšipiráciu a kreativitu. Martin Beťko obišiel svet na svojej embéčke nazvanej Julča. A hoci sa na cestu vydával s obavami, zistil na nej, že ľudia sú dobrí a vždy sa nájde niekto, kto vám rád pomôže z problémov.

 

Svojim prejavom aj myšlienkami nepochybne jedinečný Ján Šlinský predstavil model ekologického pestovania a distribúcie zeleniny Agrokruh a súdiac podľa búrlivého potlesku presvedčil vypredané hľadisko, že ekologické pestovanie nemusí znamenať povyšovanie romantických rojkovských ideálov nad praktický rozum. Pán Šlinský zaujal poslucháčov tak, že počas prestávok bol takmer neustále obklopený skupinkami mladých aj zrelších poznaniachtivých ľudí.

 

 

 

Na druhej strane, najmladší rečník, ktorý sa na TEDxBratislava predstavil, len dvanásťročná spisovateľka Stela Brix, si publikum získala svojím príbehom o napísaní vysnívanej knihy. A nielen jednej, jej románová trilógia je dnes na pultoch kníhkupectiev aj napriek tomu, že Stela prvý román najprv napísala a až potom sa naučila teóriu písania prózy.

 

Prvý blok prednášok uzavrel zahraničný hosť Nicolas Roope, kreatívny riaditeľ londýnskej reklamnej agentúry Poke, príspevkom o tom, ako značky miesto klasickej reklamy môžu účinnejšie komunikovať vytváraním “vecí”, ktoré sú pre ľudí užitočné.

 

V druhom bloku prednášok venovanom téme objavovania hovorila napríklad aj profesorka Mária Bieliková o dôvodoch, prečo by sa informatici mali venovať umeniu a umelci matematike a Roman Baranovič a Juraj Platko o tom, ako používanie notebookov v slovenských školách zvýšilo záujem o učenie aj u tých najproblémovejších skupinách žiakov.

 

Vnímaniu zmyslami, dušou a mozgom patril tretí blok prednášok. Komplikované témy kvantovej fyziky v ňom zrozumiteľne a pútavo podal dvojnásobný držiteľ ocenenia Vedec roka SR Vladimír Bužek. Vystúpil v ňom aj “utajovaný hosť” TEDxBratislava, nemecký hacker a bývalý člen predsedníctva hackerskej organizácie Computer Chaos Club, Andreas Lehner. Oblečený na hackera nečakane v obleku hovoril o tom, prečo je dôležité brániť vašu bezpečnosť a súkromie v počítačových sieťach aj, keď sa to našim vládam nepáči. Slovenský spisovateľ a známy knihoholik Daniel Hevier doslova vysypal kôš plný otázok a publikum ohúril nie len obsahom ale aj pohybovým a vizuálnym stvárnením svojich myšlienok.

 

Konferenciu svojim hudobným vystúpením spestrili dve dvojice: liečivá hudba skupiny Longital a zaranžovaná zmes elektroniky/ambientu, brilantnej gitary a zmyselných vokálov dvojky s názvom EA. Vydarený prvý TEDxBratislava uzavrel blok nazvaný “Starostlivosť” s Charmian Wylde, vedúcou oddelenia čínskej medicíny na University of East London a izraelským dobrodruhom a knižným autorom Yossim Ghinsbergom.

 

Kompletný zoznam rečníkov nájdete na stránke www.tedxbratislava.sk/sk/recnici.

 

Napriek tomu, že išlo o prvý TEDx na Slovensku, záujem verejnosti bol prekvapujúco veľký. Na konferencii sa zúčastnilo 400návštevníkov. Účastníci ocenili predovšetkým inšpiratívnosť, atmosféru a pozitívnu energiu a chválili organizačné zastrešenie podujatia.

 

Pre tých, ktorí nemohli prísť, pripravili organizátori live stream z prednášok na www.tedxbratislava.com , ktorý sledovalo počas podujatia viac ako 300 ľudí. Keďže neodmysliteľnou súčasťou myšlienky konferencií z rodiny TED sú diskusie, nadšenci, ktorí chceli sledovať prenos v skupine, mali možnosť zorganizovať aj verejné premietanie vo svojich mestách. Na webe budú k dispozícii aj záznamy prednášok. Celý záznam bude na stránke prístupný už v nasledujúcich dňoch. Jednotlivé prednášky budú zostrihané a otitulkované ako býva zvykom pri TEDx konferenciách

 

TEDxBratislava bol dielom nezávislých jednotlivcov, nadchnutých pre „myšlienky hodné šírenia“, ktorí bez nároku na odmenu vložili do prípravy podujatia svoj, čas, energiu a talent. Táto myšlienka by sa však nedala realizovať bez výdatnej pomoci sympatizujúcich spoločností, prispenia mnohých podporovateľov a bez obetavej práce dobrovoľníkov. Všetkým patrí veľká vďaka. Viac o partneroch a sponzoroch nájdete na www.tedxbratislava.sk/sk/organizatori-a-partneri.

Neprehliadnite: