Platforma spájajúca TV a web má svoje meno – Google TV

Marek Poleč  /  25. 05. 2010, 00:00

Najnovším prírastkom do portfólia služieb spoločnosti Google je nová platforma Google TV. Jej cieľom bude prepojiť sledovanie TV vysielania s používaním webu v jednom zariadení.

Prvé zariadenia budú postavené na procesoroch Intel Atom a budú využívať OS Android. Súčasťou OS Android bude prehliadač Chrome a dokonca Flash 10.1. Softvér sa bude nachádzať priamo v TV prijímačoch, dostupné budú špeciálne set-top-boxy. Prvé TV postavené na platforme Google TV začne na jeseň dodávať Sony, prvé set-top-boxy budú pochádzať od firiem Sony a Logitech. Nebude chýbať HDMI či Wi-Fi, diaľkové ovládače Harmony, ovládacie zariadenia s QWERTY, ale aj špeciálne HD kamery. Na špeciálnej stránke spoločnosť Google sprístupnila prvé informácie pre vývojárov. Možno tu nájsť informácie pre optimalizáciu stránok a aplikácií pre novú platformu. Podľa prezentovaných informácií bude podporovaná satelitná platforma DISH Network.



 

Prostredníctvom Google TV si budeme môcť na veľkej obrazovke užívať televíziu, internet a multimédiá úplne novým spôsobom. Televízia a internet sa spolu vďaka Google dokonale prepoja. Vyhľadávanie TV programov, ale i streamovaného a multimediálneho obsahu bude vďaka plnohodnotnému internetovému prehliadaču maximálne jednoduché. Ak nás napadne akýkoľvek program, veľmi rýchlo si ho prostredníctvom Google vyhľadáme. To však nie je všetko. Na základe dotazu nám Google ponúkne všetko, čo s hľadaným výrazom súvisí. Priamo na veľkoplošnej obrazovke. To čo sa nám zapáči budeme môcť mať na ploche formou rýchleho odkazu. Prvých Google TV zariadení by sa mala dočkať Amerika ešte do konca tohto roka. V prvom štvrťroku 2011 budú nasledovať ostatné krajiny sveta.

Zdroje:
google.com/tv, google.com/tv/developer

Neprehliadnite: