Firefox Tip: Zrýchlenie prehliadania webu s doplnkom BarTab

Marek Poleč  /  26. 05. 2010, 11:39

Ak vo svojom Firefox-e zvyknete mať otvorených priveľké množstvo kariet, môže sa to negatívne odraziť na využívaní pamäte. Doplnok BarTab pre Firefox ponúka riešenie. Po jeho nainštalovaní sa web stránky na otvorených, no nevyužívaných kartách razom začnú správať inak.

Toto rozšírenie sa odporúča inštalovať iba v prípade, že zvyknete mať súčasne otvorených niekoľko desiatok web stránok. V opačnom prípade sa inštalácia neodporúča. BarTab by v takom prípade predstavoval iba ďalší Plug-in do počtu, ktorý by sa negatívne podpísal na rýchlosti samotného Firefoxu. Stále platí, čím menej nainštalovaných rozšírení o to rýchlejší štart, stabilita a rýchlosť prehliadania vo Firefoxe.

Ak však zvyknete pracovať s niekoľkými desiatkami otvorenými web stránkami súčasne, BarTab sa stáva neoceniteľným pomocníkom. V prípade súčasného otvorenia napr. 6-tich web stránok je na jednotlivých kartách prehliadača aktívnych všetkých šesť stránok. Po nainštalovaní doplnku BarTab možno spozorovať zmenu. 5 zo 6-tich web stránok sa zmení na neaktívne, pričom sa zmení aj farba kariet, kde sú otvorené. Neodčerpávajú sa tak žiadne systémové prostriedky, čo sa nárokov na pamäť týka. Inými slovami zvyšných 5 stránok je v stave about:blank.


Ak chcete, aby bola niektorá otvorená web stránka na karte neaktívna, kliknite na požadovanú kartu pravým tlačidlom myši a z kontextového menu vyberte Unload, alebo Uload Other Tabs. V prípade, že si želáte aby sa aktuálna stránka načítavala vždy, zvoľte Keep Page Loaded. V prípade, že označíte nejakú web stránku ako neaktívnu, prehliadač Vás automaticky presunie na najbližšiu kartu, ktorá je aktívna. Rozdiel v pamäti možno zaznamenať v Správcovi úloh po tom, ako označíte väčšinu stránok za neaktívne.

Správanie neaktívnych web stránok možno nastavovať tak, aby ich bolo možné (po kliknutí na ne) obnoviť do pôvodného stavu. Aktívne karty možno zoskupovať v poradí v závislosti na tom, ako často k nim pristupujete (časy možno nastavovať v sekundách, minútach, hodinách alebo dňoch). Možno taktiež pridávať obľúbené web stránky alebo ich vylučovať. Novo otvorené karty s web stránkami sa následne zobrazujú v takej podobe ako boli nastavené.

V prípade, že pracujete s väčším počtom otvorených webstránok súčasne, rozšírenie BarTab vám pomôže zredukovať a optimalizovať využívanie pamäte počas surfovanie na webe.

Zdroj: addons.mozilla.org

Neprehliadnite: