Neproporcionálna zmena veľkosti obrázkov zadarmo (II.)

Július Pastierik  /  31. 05. 2010, 00:00

V dnešnom článku dokončíme prehľad programov, ktoré sú určené pre neproporcionálnu zmenu veľkosti obrázku s možnosťou zachovania proporcií jeho niektorých častí a možnosťou vymazania nepohodlných častí.

 

Arachne

Multiplatformový OpenSource program Arachne je určený pre neproporcionálnu zmenu veľkosti (zmenšovanie aj zväčšovanie) JPG alebo TIFF obrázkov (žiaľ, hoci umožňuje otvoriť aj obrázky, ktoré sú definované v CMYK móde, výsledok ukladá v RGB móde). V operačnom systéme Windows sa program neinštaluje, takže ho môžete mať uložený aj na USB kľúči.



V porovnaní s programom SeaMonster v ňom nenájdete skoro žiadne možnosti nastavenia – môžete si akurát označiť časti obrázku, ktoré chcete zachovať bez zmeny veľkosti a časti obrázku, ktorí chcete (platí iba pri zmenšovaní) vymazať. Okrem toho si môžete vybrať voľby dynamického výpočtu energetických polí. Na rozdiel od svojho kolegu však nastavovanie častí, ktoré chcete vymazať či ponechať bez zmeny je veľmi pohodlné – vykonávate ich totiž priamo na zobrazenom obrázku.



Následne si zvolíte smer zmeny veľkosti (horizontálny alebo vertikálny). V tomto okamihu program spustí výpočet energetických polí, čo môže byť (s ohľadom na veľkosť a zložitosť zdrojového obrázku) časovo náročnejšie. Po tomto výpočte prevádzate vlastnú zmenu veľkosti jednoducho tak, že chytíte myšou okraj pracovného okna a v príslušnom smere jednoduchým potiahnutím obrázok zmenšíte alebo zväčšíte.



Na záver ešte upozorňujeme, že pokiaľ nezoženiete pre svoju distribúciu operačného systému Linuxu hotový balíček a nechce sa vám program kompilovať, verziu pre operačný systém Windows môžete spustiť aj vo Wine.



Internet: http://seam-carver.sourceforge.net/

Seam Carving GUI

Multiplatformový OpenSource program Seam Carving GUI (k dispozícii je aj verzia pre počítače MAC; používateľov operačného systému Linux upozorňujeme, že verzia pre operačný systém Windows nefunguje vo Wine) sa ako prvý, z dnes spomínaných programov, v operačnom systéme Windows inštaluje. Program podporuje pomerne širokú škálu grafických formátov – BMP, JPG, PNG, TIFF, PPM, XBM atď. Žiaľ, podobne ako program Arachne, obrázky v móde CMYK síce dokáže otvoriť, ale po zmene ich veľkosti ich uloží v RGB móde.



Jeho možnosti nastavenia umožňujú označiť časti obrázku, ktoré nechcete, aby sa pri zmene veľkosti (zväčšení či zmenšení) zmenili, alebo ktoré chcete (pri zmenšovaní) odstrániť. Pri tomto nastavovaní si môžete okrem jemnosti označovania zároveň nastaviť aj „váhu“ tohto označenia.



Ako jediný program, ktorý dnes predstavujeme, má zabudovaný nástroj priameho odstránenia označených oblastí bez zmeny veľkosti obrázku (tlačidlo „Remove“).

Okrem toho môžete vybrať metódu, pomocou ktorej sa počítajú energetické polia a nastaviť kvalitu výpočtu.



Vlastnú zmenu veľkosti prevádzate tlačidlom „Resize“ po nastavení výslednej veľkosti obrázku, čím zároveň určujete, v ktorom smere a ako chcete zmeniť veľkosť obrázku (v jednom smere ho môžete napríklad zmenšiť, kým v druhom zároveň zväčšiť).



Podobne, ako v programe SeaMonster, ani tu pri ukladaní nevidíte voľbu „uložiť ako“, ale pod voľbou „uložiť“ program ponúka uloženie výstupného obrázku do nového súboru.

Internet: http://code.google.com/p/seam-carving-gui/

Liquid Rescale GIMP plugin

Ako poslednú možnosť neproporcionálnej zmeny veľkosti obrázkov s možnosťou zachovania či vymazania niektorých častí si v stručnosti predstavíme OpenSource Liquid Rescale GIMP plugin.



Po jeho nainštalovaní sa v programe GIMP v menu „Vrstva“ zobrazí nová voľba „ Liquid Rescale ...“, pomocou ktorej otvoríte rovnomenné pracovné okno. V okne sa nachádzajú možnosti pre pridanie vrstiev, pomocou ktorých môžete vyznačiť, ktoré časti obrázku sa nemajú meniť resp. ktoré sa majú vymazať (pravdaže, vlastné označenie príslušných častí vykonávate po vytvorení týchto vrstiev v pôvodnom pracovnom okne Gimpu). Ďalšie nastavenia nájdete na záložkách „Output“ a „Advanced“, kde môžete nastaviť napr. „nehybnosť švíkov“.



Zmena veľkosti sa robí podobne ako v programe Seam Carving GUI zadaním výsledných rozmerov (takže obrázok môžete zároveň zväčšovať aj zmenšovať) a ich následným potvrdením tlačidlom „OK“.



Internet: http://liquidrescale.wikidot.com/

 

Neprehliadnite: