Neproporcionálna zmena veľkosti obrázkov zadarmo (I.)

Július Pastierik  /  28. 05. 2010, 08:05

Potrebujete neproporcionálne zmeniť veľkosť obrázku s možnosťou zachovania proporcií jeho niektorých častí (či možnosťou vymazania „nepohodlných“ častí)? Pozrite sa na niekoľko programov, ktoré toto všetko umožňujú.

 

Pri úprave obrázkov sa neraz stretávate s problematikou zmeny ich veľkosti. Pokiaľ meníte veľkosť obrázkov tak, že dodržujete ich proporcie (pomer strán), problém nenastáva a na tento účel je k dispozícii veľké množstvo programov. Ťažšia situácia nastáva, ak musíte zmeniť pomer strán – vtedy totiž dochádza, či chcete alebo nechcete, k deformácii obrázkov.

Samozrejme, hoci s týmto musíte počítať, vďaka algoritmu, ktorý vyvinuli Shai Avidan a Ariel Shamir môžete dosiahnuť, že táto deformácia nebude až tak viditeľná, prípadne dokážete zachovať niektoré časti úplne bez deformácie. Zároveň, vďaka tomuto algoritmu, dokážete (v niektorých prípadoch) aj vymazať z obrázku veci, ktoré vám v ňom prekážajú.

Pre používanie nasledujúcich programov je potrebné aby ste vedeli, že spomínaný algoritmus pracuje metódou tzv. energetických švíkov (máp) – v obrázku zisťuje „energetické dráhy“, ktoré následne vymaže alebo natiahne, čím sa dosahuje potrebná zmena veľkosti obrázku. Ešte upozorňujeme, že vzhľadom na rozsah popisu programov rozdelíme ich prehľad do dvoch článkov.

SeaMonster

Prvý program, ktorý si predstavíme, je určený pre neproporcionálne zmenšovanie obrázkov v operačnom systéme Windows. K dispozícii sú aj zdrojové kódy a je zverejnený pod licenciou Microsoft Public License (Ms-PL). Program sa neinštaluje, takže ho môžete mať uložený aj na USB kľúči. Program pri testovaní vo Wine v prostredí Linuxu nefungoval.



Program má jednoduché pracovné rozhranie, ktoré prehľadne zobrazuje nastavovacie parametre zmenšovania, ako je smer (horizontálny, vertikálny alebo optimálny), spôsob porovnávania „švíkov“, spôsob ich výpočtu (podľa farieb, jasu a pod.) či možnosť nastavenia časti obrázkov, ktoré chcete zachovať bez zmeny rozmerov alebo ktoré chcete, pokiaľ je to možné, odstrániť úplne.



Po otvorení obrázku (program pracuje iba s JPG obrázkami) a nastavení príslušných parametrov prevádzate vlastné zmenšovanie pomocou tlačidla „Carve“. Pri zmenšovaní sa na okamih zobrazujú odstraňované „švíky“, takže vidíte vlastný postup práce. Žiaľ, nastavovanie častí, ktoré chcete zachovať bez zmeny veľkosti alebo naopak, ktoré chcete vymazať nie je používateľský príjemné – označujete plochu na čiernej obrazovke v tzv. Bias móde, takže si musíte zapamätať polohu príslušných objektov. Našťastie, prepínanie medzi zobrazením obrázku a zobrazením týchto častí je rýchle vďaka zadefinovaným klávesovým skratkám (v tomto prípade Ctrl+B), takže ani toto nastavenie nepredstavuje neprekonateľný problém.



Pri vlastnom zmenšovaní je príjemné to, že všetky parametre môžete meniť kedykoľvek počas práce, prípadne sa môžete vrátiť pomocou tlačidla „Revert“ k pôvodnému obrázku a, samozrejme, zdrojový obrázok sa počas práce nemení. Zdanlivo nepríjemné je, že pre každé zmenšenie musíte stlačiť tlačidlo, takže pre väčšie úpravy by mohla byť práca s programom náročná na klikanie. Za nedostatok sa dá považovať to, že pri návrate na pôvodný obrázok sa zruší nastavenie častí, ktoré nechcete zmenšovať alebo ktoré chcete odstrániť, takže ich v prípade potreby musíte nastavovať znovu.



Pre zmenšenie na vopred známu výslednú veľkosť obrázku je určené tlačidlo „Squash“. V tomto prípade je potrebné, okrem ostatných parametrov, nastaviť aj výsledný X aj Y rozmer. Upozorňujeme, že je potrebné nastaviť obidve hodnoty (X aj Y) a to aj v prípade, že chcete obrázok zmenšiť iba v jednom smere, inak táto funkcia nefunguje. Následne stlačte vlastné tlačidlo „Squash“ a už iba sledujte, ako sa obrázok zmenšuje. V prípade, že meníte rozmer iba v jednom smere, druhý rozmer sa hneď po spustení automaticky nastaví na pôvodnú hodnotu.



Pri ukladaní sa neľakajte, že nevidíte voľbu „uložiť ako“, pod voľbou „uložiť“ program ponúka uloženie výstupného obrázku do nového súboru. Na záver ešte upozorňujeme, že autor programu (Mike Swanson) pre záujemcov pripravil aj vyše 8 minútové demonštračné video (v angličtine), v ktorom ukazuje možnosti práce s týmto programom.

Internet: http://seamonster.codeplex.com/

 

Neprehliadnite: