Nexus One: Google končí s on-line predajom

Marek Poleč  /  18. 05. 2010, 09:41

Podľa agentúry Reuters zatvára spoločnosť Google po štyroch mesiacoch svoj on-line obchod, v ktorom ponúkala mobilný telefón Nexus One. Telefón však bude v ponuke aj naďalej. Prostredníctvom partnerskej siete kamenných obchodov.

Tento krok prichádza krátko potom, čo spoločnosti Sprint Nextel a Verizon zrušili plánovanú podporu predaja pre Nexus One, povedal finančný analytik Colin Gillis. "Je zrejmé, že väčšina potenciálnych kupcov dáva prednosť nákupu mobilných telefónov v kamenných obchodoch" uviedol viceprezident Andy Rubin na oficiálnom blogu spoločnosti Google". Rubin uznal, že on-line predaj mobilného telefónu nenaplnil očakávania. Napriek tomu analytici uvádzajú, že spoločnosť Google môže byť v konečnom dôsledku hrdá na to, akým spôsobom dosahuje zisky napr. v porovnaní s Apple. Na trhu je už teraz veľa smartfónov s OS Android. Podľa slov Google prichádza na svetové trhy každý deň viac ako 65 000 takýchto zariadení. OS Android sa stal druhým najpopulárnejším OS pre smartfóny v Spojených štátoch počas prvého štvrťroka, pričom po prvý krát začal vytláčať Apple iPhone.

Pre spoločnosť Google, ktorá vygenerovala v minulom roku zisk takmer 24 miliárd USD a to najmä z on-line reklám, je sektor smartfónov veľmi zaujímavým. Stratégia firmy spočíva v tom, ponúknuť svoje predvolené vyhľadávanie vo väčšine smartfónov. Nexus One, ktorý Google navrhol v úzkej spolupráci s HTC, bol k dispozícii za 179 dolárov v prípade dvojročnej viazanosti s T-Mobile USA, alebo za 529 dolárov bez viazanosti. V jednom rozhovore Rubin hovorí, že priamym predajom telefónu spotrebiteľom, by mohli znížiť maloobchodné marže a zariadenie tak ponúknuť v konečnom dôsledku za nižšiu cenu. Či však o to zákazníci aj skutočne stoja je otázne. Všetko sa skomplikovalo aj po tom, čo významní mobilní operátori v USA tento telefón odmietli zaradiť do svojej ponuky.

Analytici odhadujú, že Google predal 150 000 až 200 000 smartfónov Nexus One počas prvého kvartálu. Pre porovnanie: Apple predal viac ako jeden milión mobilných telefónov iPhone v priebehu prvých troch mesiacoch v roku 2007, kedy bol uvedený na trh. Tak či tak, Google s on-line predajom končí a svoj mobilný telefón bude ponúkať prostredníctvom maloobchodnej siete svojich obchodných partnerov. Spoločnosť ďalej uviedla, že svoj on-line obchod v budúcnosti poslúži ako výkladná skriňa pre jej mobilný telefón založený na OS Android. "Sme presvedčení, že tieto zmeny pomôžu získať viac telefónov pre viac ľudí rýchlejšie. A to je dobré pre celý ekosystém Android: pre užívateľov, partnerov a tiež Google," uviedol Rubin. Na burze Nasdaq tým akcie Google klesli o 0,66 percenta a uzavreli sa na 507,53 dolároch.

Zdroj: reuters.com

Neprehliadnite: