Spindex: Nový sociálny agregátor od Microsoftu

Marek Poleč  /  13. 05. 2010, 09:16

Microsoft pre nás pripravuje ďalšiu zaujímavú novinku. Iba nedávno sme informovali o spoločnom projekte Microsoftu a Facebooku - Docs.com, a už teraz pripravujú vývojové laboratóriá spoločnosti Microsoft ďalší projekt s názvom Spindex. A čo je to vlastne ten Spindex sa dočítate v našom príspevku.

Spindex by sa mal už čoskoro stať akýmsi sociálnym osobným indexom webového obsahu. Stránka sa momentálne nachádza v privátnom beta testovaní, čo znamená, že nie je k dispozícii pre verejnosť. Prístup k nej majú zatiaľ iba beta testeri a špecialisti. My vám však ponúkame prvé dojmy, ktoré nadobudli redaktori webu Techcrunch.

Pri prvom prihlásení sa do služby Spindex vás aplikácia vyzve na zadanie vašich prihlasovacích údajov do sietí Twitter, Facebook a Evernote. Rovnako je tu možnosť nastavenia všetkých RSS kanálov, ktoré odoberáte. Potom, ako tak spravíte sa razom ocitnete na hlavnej stránke aplikácie, ktorá je rozdelená na tri sekcie. Ľavý sidebar slúži pre navigáciu, pričom v dvoch zvyšných stĺpcoch sa zobrazuje samotný obsah. V navigačnom sidebare si môžete vybrať, ktorý zdroj chcete sledovať a rovnako je tu možnosť nastavenia kombinovaného streamu. Možno tak urobiť kliknutím na tlačidlo "All". Na samom vrchole stránky je vyhľadávacie pole, ktoré slúži na vyhľadávanie v aktualizáciách vašich priateľov.


 

V strede sa nachádza pole "My Stream" – v závislosti na tom, čo ste si vybrali v ľavom paneli sa tu chronologicky zobrazujú posledné správy a statusy vašich priateľov, vrátane najnovších RSS správ. Pod každou z nich sú základné možnosti zdieľania, vrátane možnosti komentárov a pod. Úplne pravý stĺpec je vyhradený pre rýchly prehľad o tom, čo vašich priateľov momentálne zaujíma, o čom sa hovorí a čo je hlavnou témou na sociálnych sieťach. Je tu vyhradená sekcia pre spoločné zdieľanie odkazov, rovnako ako zoznam "Najviac komentovaných príspevkov". Ďalej sa tu nachádzajú náhľady práve zdieľaných fotografií a na samom vrchole je zoznam trendov alebo toho, čo vašich priateľov najviac zaujíma a o čom sa najviac diskutuje. Úplne v spodnej časti okna sa nachádza ešte zoznam správ a odkazov na populárne novinové články.

Všetky zmeny v pravom stĺpci úzko súvisia s vašou činnosťou v strednom stĺpci. Dá sa povedať, že pravý stĺpec je akýmsi zrkadlom toho, čo vás a vašich priateľov najviac zaujíma. Ak napríklad odpoviete na Tweet, ktorý pojednáva o dni matiek, v pravom stĺpci sa okamžite zobrazia výsledky vyhľadávania obsahujúce kľúčové slová "matka" a "deň". Rovnako sa začnú v pravom stĺpci zobrazovať posledné tweety alebo statusy od osoby, na ktorej tweet ste reagovali. Táto stránka má však aj svoje "muchy" alebo nedostatky, tie sú však predmetom súčasného beta testovania a ladenia algoritmov. Vo finálnej fáze by mohol mať Spindex potenciál stať sa veľmi zaujímavou aplikáciou. Bude nám poskytovať presný prehľad o dianí na Facebooku, sieti Twitter, vrátane možnosti odoberania RSS správ. Dúfajme že to nebude trvať dlho, a že budete táto aplikácia uvoľnená už čoskoro aj pre verejnosť.

Zdroj: techcrunch.com, spindex.me

Neprehliadnite: