Konferencia škôl potvrdila zaradenie Slovákov medzi európsku špičku

Tlačový servis  /  28. 04. 2010, 00:00

Účastníci najvýznamnejšej konferencie venovanej sieťovým technológiám a vzdelávaniu profesionálov diskutovali o ďalších perspektívach Sieťového programu Cisco.

Už o päť rokov by mohlo Európe chýbať až 384 000 odborníkov na informačné technológie. Upozorňuje na to analýza nemeckej spoločnosti Empirica, ktorú si nechala vypracovať Európska komisia. „Rozdiel medzi dopytom a ponukou sieťových odborníkov by mali zmierniť aktivity zamerané na hľadanie a výchovu mladých talentov. Jednou z nich je aj Sieťový akademický program Cisco, v rámci ktorého sa každoročne vzdeláva približne pol milióna študentov v 165 krajinách, “ hovorí Doc. Ing. František Jakab, koordinator programu pre SR.

9. ročník konferencie stredných a vysokých škôl zo Slovenska a Českej republiky zapojených do Sieťového akademického programu Cisco priniesol porovnanie skúseností z oboch krajín. Pre obe krajiny je príznačná snaha o integráciu vzdelávacích materiálov programu sieťových akadémií do štúdijných programov stredných a vysokých škôl (tak na úrovni bakalárskeho ako aj inžinierského štúdia). Schválením nového školského zákona, boli na Slovensku vytvorené podmienky pre koncepčnú a systematickú integráciu programu sieťových akadémií do školských vzdelávacích programov. Jednou z prvých aktivít v tejto oblasti je vytvorenie štúdijného odboru „Informačné a sieťové technológie“, podľa ktorého sa od školského roku 2009-2010 začala výučba na šiestich slovenských stredných školách.

Výročná konferencia tradične kládla veľký dôraz na prezentácie aktuálneho stavu rozvoja sieťových akadémií a perspektívy jej ďalšieho rozvoja. „Naša krajina patrí medzi európsku špičku v príprave sieťových špecialistov na báze programu sieťových akadémií Cisco. Slovenskí študenti patria k najúspešnejším aj v medzinárodnom meradle. V minulých rokoch si zo súťaže Networking Academy Games odniesli viacero prvenstiev a ocenení,“ tvrdí F. Jakab. 160 účastníci konferencie zo SR a ČR získali poznatky z implementácie programu do štúdijných osnov stredných a vysokých škôl a oboznámili sa s novinkami v programe. Svoje zastúpenie mali aj prezentácie projektových aktivít zameraných na reformu školstva na báze využívania štruktúrovaných fondov Európskej únie.

Absolventi Sieťového programu Cisco dnes úspešne pôsobia vo významných IT spoločnostiach ako alefNula, Avnet a T-Systém, ktorej dcérska firma D-Telecom vytvorila za tri a pol roka v Košiciach takmer 1800 nových pracovných pozícií v IT oblasti. “Vysoká úroveň vedomostí študentov sieťového akademického programu v SR, ako aj jeho systematická implementácia do študijných programov stredných a vysokých škôl v SR, stabilita programu a dlhodobo dosahované dobré výsledky študentov programu – to bolo jedným z dôležitých argumentov, ktorý presvedčil vedenie D-Telecomu, aby rozvinula v Košiciach v úzkej spolupráci so zástupcami NetAcad programu v SR nové investorské aktivity v oblasti sieťových technológií. Program Sieťových akadémií je pripravený aj naďalej rozvíjať vzájomne výhodnú spoluprácu a jedným z hlavných dôvodov je to, že T-Systems ponúka absolventom programu atraktívne pracovné príležitosti v oblasti sieťových technológií,” povedal F. Jakab.

Na slávnostnom ceremoniáli boli na základe návrhov učiteľskej komunity udelené 3 ocenenia významným predstaviteľom akademickej sféry v SR: Jánovi Mikolajovi, Ministrovi školstva SR, prof. Pavlovi Horváthovi, predsedovi predstavenstva SANET a Mgr. Jozefovi Barborkovi, riaditeľovi SOŠ Handlová za Mimoriadny prínos k rozvoju programu Sieťových akadémií v SR. Aj vďaka podpore ocenených bola na Slovensku vybudovaná dobre fungujúca sieť 64 akadémií a do programu sa za 11 rokov jeho pôsobenia na Slovensku zapojilo viac ako 17 000 študentov. V súčasnosti v rámci programu študuje na Slovensku takmer 5 500 študentov, ktorí sa nemusia báť o svoje uplatnenie po ukončení štúdia.

Konferenciu podporili významné IT spoločnosti: Avnet, Siemens, T-Systems, elfa, Gtec, Datalan, Amitel, Slovanet, AlefNula, Ditec a Mediálni partneri PC REVUE, Infoware.

Neprehliadnite: