Docs.com: Facebook a Microsoft spojili svoje sily

Marek Poleč  /  03. 05. 2010, 10:29

Mark Zuckerberg nedávno uviedol niekoľko nových aplikácií určených pre Facebook. Hádam najvýznamnejšou z nich je produkt na adrese Docs.com, ktorý predstavuje plnohodnotný on-line editor a prehliadač dokumentov určený pre Facebook.

Aplikácia s názvom Docs je spoločným projektom firiem Microsoft a Facebook. Pristupuje sa k nej pomocou stránky na adrese Docs.com prihlásením cez Facebook Connect. Následne možno ľahko vytvárať, editovať a zdieľať Microsoft Office dokumenty s vašimi priateľmi na Facebooku. Vďaka Docs možno vytvárať nové dokumenty vo webovej aplikácii, alebo ich nahrávať priamo z vášho počítača. Dokumenty možno zdieľať medzi všetkými vaši priateľmi, alebo ich sprístupniť iba vybranej skupine. Vaši priatelia môžu dokumenty samozrejme aj editovať a spolupodieľať sa tak na ich tvorbe. Nové dokumenty sa pritom zobrazujú na nástenke, na ktorej sa súčasne zobrazujú aj ostatné novinky, statusy, či fotografie. Do svojho profilu na Facebooku si môžete pridať ďalšiu kartu, či záložku ktorá bude odkazovať na všetky vaše dokumenty.

Docs.com priamo konkurujú Google Docs. Aplikácia od spoločnosti Google však ponúka iba základné editačné funkcie na rozdiel od Docs.com, ktoré prichádzajú s podobným prostredím aké poznáme z editoru Word, či kancelárskeho balíka Office. Ak však zatúžite takéto on-line dokumenty editovať v plnohodnotnom editore, budete musieť siahnuť po kancelárskom balíku MS Office 2007. Bude zaujímavé sledovať, koľko ľudí dá takejto kolaborácii a zdieľaniu dokumentov na Facebooku prednosť. Pre študentov a iných užívateľov Facebooku ktorí zdieľanie dokumentov priamo vyžadujú prichádza Docs.com veľmi vhod. S Docs možno začať pracovať veľmi jednoducho a rýchlo. Stačí navštíviť stránku Docs.com a v prípade že už ste na sieti Facebook, prihlásiť sa svojimi prihlasovacími údajmi využitím Facebook Connect.

Aplikácia sa v súčasnej dobe nachádza vo fáze beta testovania, čo znamená že sa bude ešte dolaďovať. Okrem toho funguje na základe pozvánok, čiže ak takou pozvánkou nedisponujete, nebudete si ju môcť bohužiaľ ani vyskúšať.  V takom prípade sa treba prihlásiť do poradovníka a dúfať, že vám takáto pozvánka príde. Microsoft plánuje spustiť svoju vlastnú on-line službu na vytváranie, editáciu a zdieľanie dokumentov koncom roka. Docs sú tu však už dnes a pre Microsoft sú skvelou príležitosťou ako túto funkcionalitu otestovať za pomoci sociálnej siete Facebook. Docs síce nie sú určené pre firemných zákazníkov, ale pre menšie tímy a vašich priateľov na Facebooku sú ako stvorené.

Zdroj: docs.com

Neprehliadnite: