Procesory Intel Atom mieria do serverov

Tomáš Kusenda  /  27. 04. 2010, 09:09

Procesory Intel Atom majú nízku cenu, spotrebu, ako aj nízky výkon. Využívajú sa v lacných netbookoch a v nettopoch. Spoločnosti Intel a Google si ich však vedia predstaviť aj v dátových centrách a serveroch.

Pre mnohé veľké spoločnosti je dôležitý počet procesorov a počet jadier v serveroch, nie ich výkon. Medzi také spoločnosti patrí napríklad Google, či Facebook.

Na veľké stránky je každou sekundou zaslaných niekoľko tisíc až miliónov požiadaviek. Klasický procesor si tieto požiadavky postupne ukladá a spracúva ich jednu po druhej, ak je v systéme viac procesorov, tieto procesory si požiadavky rozdelia a v konečnom dôsledku bude obslúžených viac požiadaviek za kratšie obdobie.

Spoločnosť Intel začala spolupracovať so spoločnosťou Google a univerzitou Carnegie Mellon. Projekt má názov FAWN a jeho výsledkom bude úplne nová architektúra dátových centier a serverovní. Podľa projektu by sa mali veľké centrá skladať z malých jednotiek. Každá z týchto jednotiek má svoj procesor Intel Atom, prípadne podobný. Ten bude mať Flash pamäť a RAM s takou kapacitou, ktorú skutočne dokáže obslúžiť. Tým sa maximalizuje efektivita. V tejto architektúre boli ešte donedávna používané procesory AMD Geode LX

 

Autor: Tomáš Kusenda

Zdroj: searchcio.techtarget.com.au, cs.cmu.edu, sgi.com

Neprehliadnite: