25 najvplyvnejších ľudí na webe - 1. časť

Marek Poleč  /  10. 05. 2010, 09:36

Časopis businessweek.com prináša každoročne zoznam najvplyvnejších ľudí na webe. Tento zoznam zostavujú sami čitatelia a rôzni špecialisti. Poďme sa preto spolu pozrieť na to, kto vládne internetu súčasných dní.

1. Steve Ballmer

Ballmer potrebuje spraviť zo spoločnosti Microsoft internetového hráča. Po zlyhaní Windows Vista musí obnoviť vieru zákazníkov v systém Windows 7. Štatistiky uvádzajú, že na internete vyhľadáva iba 8,3% amerických užívateľov pomocou nástrojov od Microsoftu. Odkúpenie vyhľadávacej a reklamnej jednotky Yahoo by malo pomôcť, ale prvoradé  bude vytýčenie nového smeru. Bez akejkoľvek pomoci Billa Gatesa, ktorý odišiel z Microsoftu v júni minulého roku.

2. Mitchell Baker

Pred štyrmi rokmi uviedla Baker z Mozilly obľúbený internetový prehliadač Firefox. Microsoft Internet Explorer bol vtedy jednotkou. Baker sa za ten čas podarilo Firefox presadiť a zvýšiť jeho podiel na trhu na takmer 20%, zatiaľ čo IE spadol z 95% na 72%. V týchto dňoch čelí Mozilla ďalšej hrozbe: prehliadaču Google Chrome, ktorý je na trhu od 1 septembra minulého roku. Baker hovorí, že nový prehliadač od Google ich núti správať sa konkurenčne.

 

3. Jeff Bezos

Bezos ako zakladateľ firmy amazon.com bol v poslednom období kritizovaný za neúmerne vysoké výdavky do inovácií. Spoločnosť založená pred 14-timi rokmi však ide ďalej a darí sa jej. Novými firemnými produktmi sú vlastná čítačka elektronických kníh Kindle, služby cloud computingu pre podniky, vrátane masívnych serverových fariem Amazonu. Bezos neustále hľadá nové druhy príjmov a robí to viac menej úspešne.


4. Sergey Brin, Larry Page a Eric Schmidt

Výkonný triumvirát spoločnosti Google pracuje ako tím. Ich úlohou bude uriadiť krkolomný rast spoločnosti, ktorá sa v súčasnosti skladá z viac ako 18 000 zamestnancov a očakáva 16,2 miliardový zisk v tomto roku. Zdalo sa, že dominantné postavenie firmy ohrozí finančná kríza, no  opak je pravdou. Spoločnosti Google sa darí a jej hlavnou úlohou bude presvedčiť svet, že to so svojim vyhľadávačom ako aj ostatnými produktmi myslí vážne.


5. Jeff Clavier

Clavier v minulosti investoval do viacerých firiem založených na Webe 2.0. Nedávno svoj kapitál zveril rizikovej firme SoftTech VC z Kalifornie, ktorej stránku možno nájsť na softtechvc.com. Tento francúzsky rodák nemá núdzu o nespočetne veľa Web 2.0 konferencií. Tiež okolo seba vytvoril komunitu a veľa rastúcich firiem. Ako príklad uveďme Netvibes agregátor, stránku na správu osobných financií Mint, a sociálne reklamnú sieť Socialmedia. Jeho päť startupov vrátane Yahoo a AOL úspešne akvizovalo.


6. Paul Graham


Graham z ycombinator.com je počítačovým programátorom a autorom publikácie "Ako odštartovať Startup." Pred niekoľkými rokmi investoval do spoločnosti Y Combinator, ktorej poslaním je byť akýmsi inkubátorom pre nové technologické spoločnosti. Spoločnosť poskytuje dva krát do roka počiatočný kapitál vo výške až 20 000 dolárov, aby pomohla mladým podnikateľom preniesť svoje nápady do života. Sociálne novinky webu Reddit z roku 2006 patria medzi najúspešnejšie firmy z inkubátora.


7. Arianna Huffington


Huffington je absolventkou Cambridge University a autorkou 12 kníh. Jej stránka na adrese huffingtonpost.com je liberálne politickým blogom, ktorý sa stal sa povinným čítaním nielen vo Washingtone. Za jeden mesiac tento blog údajne navštívi viac ako 8 miliónov ľudí. Blog obsahuje možnosť komentárov a diskusií. Jej ďalším projektom je miestne spravodajstvo. V júni minulého roku totiž Huffington oznámila, že by rada spustila miestne spravodajstvo pre veľké metropolitné oblasti.


8. Joi Ito


Niekdajší vysokoškolský odpadlík a nočný DJ Ito z joi.ito.com je jedným z popredných mysliteľov moderného webu. Jeho meno sa spája nielen s on-line hrami ako World of Warcraft a sociálnymi sieťami. Joi Ito je tiež podnikateľom a investorom v spoločnostiach ako Flickr (neskôr odkúpená spoločnosťou Yahoo), Six Apart a členom predstavenstva v spoločnosti Socialtext a Technorati. Zdanlivo nekonečný zoznam činností tohto japonského rodáka uzatvára funkcia výkonného riaditeľa v neziskovej skupine Creative Commons.



9. Steve Jobs


Muža menom Jobs z Apple hádam ani netreba predstavovať. Tento muž zachránil Apple pre predčasnou smrťou po tom, ako sa v roku 1996 vrátil do kancelárie generálneho riaditeľa. Jobs má návod k tomu, ako predávať a konzumovať médiá všetkého druhu, či už hudobné, televízne programy a filmy. ITunes je v súčasnosti v USA najväčším predajcom hudby, či už v digitálnej alebo inej podobe. Od roku 2007 sa zameral na vývoj revolučného mobilného telefónu iPhone.


10. Jonathan Kaplan


Meno Kaplan sa spája so stránkou theflip.com. Jeho spoločnosť uviedla na trh revolučnú 130 dolárovú videokameru, vďaka ktorej možno jednoducho fotografovať a natáčať videozáznam a následne ho nahrať do PC, alebo na YouTube. Ovládanie je také jednoduché, že ho zvládne aj malé dieťa. Táto videokamera zožala po celom svete obrovský úspech a prinútila veľké spoločnosti ako Sony a Samsung aby uviedli na trh podobné zariadenia s jednoduchým ovládaním.


11. Loic Le Meur

 
Le Meur založil veľa Startupov, možno ho vídať na populárnych konferenciách s názvom Le Web v Paríži, ktoré združujú bloggerov z celého sveta. Loic Le Meur píše jeden z najpopulárnejších blogov vo Francúzsku - leweb3.com a vynaložil nemalé finančné prostriedky na vývoj webovej aplikácie na adrese seesmic.com.


12. Jack Ma


Ma z alibaba.com je pre mnohých čínskych podnikateľov hrdinom. Bývalý učiteľ je zakladateľom a riaditeľom spoločnosti Alibaba Group. Vlajkovou loďou skupiny je alibaba.com, BTB služba, ktorej úlohou je spájať malých a stredných dovozcov a vývozcov z Číny s ich náprotivkami po celom svete. Vďaka dobrým finančným výsledkom firma expanduje na nové trhy v Japonsku, Indii a Kórei.


13. Matt Mullenweg


Meno Mullenweg sa spája s populárnou platformou na blogovanie - Wordpress. Aj keď by sa mohlo zdať že blogovanie je v súčasnosť už veľmi dobre zavedené, WordPress jednoducho stále rastie a dáva mu prednosť aj veľa profesionálov. Za veľký úspech vďačí tomu, že je open source. Keď Mullenweg začínal v roku 2001 blogovať, aj on používal open source softvér, pričom vyvíjal svoje vlastné webové nástroje. Počet ľudí ktorý navštívili stránku WordPress sa za obdobie posledného roku viac ako zdvojnásobil na 103 miliónov užívateľov.


Zdroj: businessweek.com

Neprehliadnite: